logo logo logo

tiedote 25.2.2013

Kerava lämpiää kotimaisilla polttoaineilla

Puun ja turpeen tulevaisuus energiantuotannossa herättivät värikästä keskustelua Bioenergia ry:n ja Keravan Energia Oy:n 31. tammikuuta järjestämässä Millä Kerava lämpiää? -tilaisuudessa. Keravan biovoimalaitoksella pidetyssä seminaarissa todettiin useassa puheenvuorossa, että kotimaisen bioenergian käytössä piilee huomattavia mahdollisuuksia parantaa työllisyyttä, tasapainottaa julkista taloutta ja kohottaa huoltovarmuutta.

Uusi biovoimalaitos toimii kokonaan puulla ja turpeella

Keravan vuonna 2009 avattu biovoimalaitos on malliesimerkki kotimaisten polttoaineiden mahdollisuuksista. Neljässä vuodessa kotimaisen puun ja turpeen osuus on noussut 20 prosentista 70 prosenttiin.  

Keravan Energia Oy:n tuotantojohtaja Heikki Hapuli on kehitykseen tyytyväinen:

- On hyvä, että pystymme käyttämään useita eri polttoaineita sähkön- ja lämmöntuotannossa. Toimintaympäristö muuttuu koko ajan, eikä yhden polttoaineen varassa kannata olla.

Tällä hetkellä Keravan biovoimalaitos käyttää polttoaineenaan 80-prosenttisesti puuta. Loput 20 prosenttia on turvetta. Polttoaine tulee myös läheltä, vaikka Uudellamaalla ollaankin: puupolttoaine alle 100 kilometrin ja turve 250 kilometrin säteeltä. Maakaasun hinnannousun takia kotimaisten polttoaineiden käyttö on myös taloudellisesti entistäkin edullisempaa. Myös öljynkäyttöä on onnistuttu vähentämään merkittävästi.

- Strategiamme on kasvattaa sähkönhankinnan omavaraisuutta osallistumalla kannattaviin voimalaitoshankkeisiin, panostaa kotimaisuuteen ja vähentää tuontipolttoaineiden määrää, totesi Hapuli. 

Paikallisen energiayhtiön valinnoilla on vankka tuki sekä käyttäjien että päättäjien keskuudessa.

- Sinebrychoffin tehtaalla käytämme Keravan Energia Oy:n lämpövoimalaitoksessa biovoimalla tuottamaa lämpöenergiaa. Yhteistyö Keravan voimalaitoksen kanssa on ollut luotettavaa, vakaata ja ennustettavaa, sanoi panimomestari Tapio Kangas-Heiska Sinebrychoff Oy:stä.

- Yhtiö on Keravan kaupungin omistama ja energian hinta perustuu omakustannushintaan: ”osingot” jaetaan asiakasomistajille edullisen energian muodossa. Tämä on Keravalle kilpailuetu, totesi keravalainen kansanedustaja Eero Lehti.

Bioenergiasta kasvua

- Joka viides euro valtion budjetissa on velkaa. Leikkauksilla ja verojen kiristyksillä vajetta ei saada kurottua kiinni, vaan tarvitaan kasvupolitiikkaa. Bioenergia tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet, totesi Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Jyrki Peisa.

Viime vuosina eri puolilla Suomea on jouduttu korvaamaan kotimaisten polttoaineiden käyttöä ulkomaisen kivihiilen poltolla. Näin on tapahtunut Oulussa, Kuopiossa, Jyväskylässä, Porissa, Salossa ja Pietarsaaressa. Syitä tilanteeseen ovat turvepula ja metsäenergian tukipolitiikan muutokset.

- Turvepulan taustalla on lupasuma: luvitusjonossa on 12 000 hehtaaria tuotantoalaa. Viime vuonna lupia myönnettiin vain 1 000 hehtaarille. Aluehallintovirastot ovat paikka paikoin pahasti tukossa, sillä hakemuksien käsittelijöitä on yksinkertaisesti liian vähän lupahakemusten määrään nähden, Peisa selvensi.

Peisan mukaan yli kolmannes Suomen kauppataseen heikentymisestä johtuu tuontienergiasta. Kauppatase voisi vahvistua varsin nopeasti 2-3 miljardilla, mikäli tuonnin sijaan Suomessa käytettäisiin enemmän paikallisista lähteistä saatavaa energiaa.
-