logo logo logo

Salama katkaisi sähköt sadoilta vähäksi aikaa

2.7.2020

Salama iski Eurassa keskiviikkona kello 11 jälkeen sähköaseman tuntumaan, mikä aiheutti kaksi laajempaa jakeluhäiriötä Paneliankosken Voiman verkkoon. Päivällä sähkökatko kesti lähes tunnin ja koski noin 2 500 sähkön käyttäjää. Kuudelta tuli noin kymmenen minuutin katko, joka vei sähköt noin 2 8000 asiakkaalta. Paneliankosken Voima Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurminen kertoo salamatutkan näyttäneen yhtä salamaniskua Euraan keskiviikkona. Sähkön jakelun näkökulmasta osuma oli sitäkin tarkempi, Nurminen toteaa.

Alasatakunta

Yksi salamanisku aiheutti keskiviikkona kaksi sähkökatkoa Eurassa

2.7.2020

Euraan iski keskiviikkona vain yksi salama, mutta se aiheutti laajan sähkökatkon. Sähköaseman tuntumaan kello yhdentoista jälkeen iskenyt salama sai aikaan häiriöitä Paneliankosken Voiman sähköverkossa. Päivällä sähköt katosivat noin 2500 asiakkaalta ja illalla enimmillään 2 800:lta.

YLE Uutiset

Valtaosa sähkövioista jo korjattu, Polvijärvellä vielä korjattavaa

2.7.2020

Torstai-aamuun mennessä ei kaikkia Päivö-myrskyn viemiä sähköjä ollut saatu palautettua. Outokummun Energian alueella sähköttömiä asiakkaita oli yhteensä noin 40. Pohjois-Karjalan Sähkön alueella taas arvioitiin, että jonkin verran vikoja voi jäädä vielä perjantaillekin. PKS on korjannut vikoja yli sadan hengen voimin. Keskiviikkoiltana yhtiöllä oli noin 6 800 asiakasta ilman sähköjä.

Outokummun Seutu

Herrfors Verkko kaapeloi runkoverkkoa Ylivieskan keskustassa

3.7.2020

Ylivieskan keskustassa tehdään Herrfos Verkon sähköverkon uudistustöitä. Yhtiö rakentaa kuutisen kilometriä pitkän maakaapelin Olmalan sähköasemalta Savariin. Aluepäällikkö Kari Vaara sanoo kaapeloinnin lisäävän säävarmuutta. Kaapelointi on valmis syksyllä, mahdollisesti lokakuun aikana. Keväällä puretaan rautatien ylikulkusillan työmaan tiellä olevat ilmakaapelit.

Kalajokilaakso (E-edition, PDF)

Keskiviikon ainoa salama katkaisi sähköt Eurassa

3.7.2020

Paneliankosken Voima kertoo sähkönjakelun katkenneen keskiviikkona tuhansilta käyttäjiltä Eurassa salamaniskun vuoksi. Euran sähköaseman tuntumaan iski salama noin kello 11. Noin tunnin kestäneen katkon aikana oli ilman sähköä enimmillään 2500 käyttäjää. Sähköt katkesivat illalla vielä noin kymmeneksi minuutiksi. Kyseessä oli päivän ainoa salamanisku Eurassa.

Länsi-Suomi (E-edition, PDF)

Med buss eller cykel blir arbetsvägen hållbar

3.7.2020

Projektet Hållbart till arbetet uppmanar arbetstagarna att välja miljövänliga alternativ för att ta sig till jobbet. "Det handlar inte enbart om att minska på utsläppen utan vi vill också främja välbefinnandet. Cyklandet är ju samtidigt bra för hälsan," säger Sanna Päivärinta på Borgå stad. Med i projektet är Borgå stad, Borgå Energi, Posintra och Borgåregionens Varuboden Osla och ABB.

Östnyland (E-edition, PDF)

Investeringsbolaget Capman köper fjärrvärmeanläggningen i Lovisa

3.7.2020

Borgå Energi säljer en fjärrvärmeanläggning till Capman Nordic Infrastructure I Fond. Capman kommer att grunda en liten lokal fjärrvärmeenhet i Lovisa där man ska jobba med att utveckla verksamheten. "Lovisa har stor potential," säger Ville Poukka vid Capman. Köpeavtalet är undertecknat och senast i slutet av augusti strävar Capman efter att ta över fjärrvärmenätet och -anläggningarna i Lovisa.

Östnyland (E-edition, PDF)

Enersense ostaa Empowerin

2.7.2020

Enersense International on 2.7.2020 allekirjoittanut kauppasopimuksen, jonka myötä Enersense ostaa Empowerin koko osakekannan. Uudesta Enersense Internationalista muodostuu toimija, joka palvelee pohjoismaisia ja kansainvälisiä teollisuus-, energia- ja tietoliikennealan yhtiöitä. Kaupan kohteena olevan yhtiön jatkuvia liiketoimintoja ovat Power-, Connectivity-, Smart Industry- ja Digital-toimialat. Yrityskaupan kohteena olevan yrityskokonaisuuden jatkuvien liiketoimintojen liikevaihto vuonna 2019 oli noin 185 milj. euroa. Uuden Enersensen vuotuisen pro forma -liikevaihdon arvioidaan olevan noin 230 milj. euroa vuonna 2020. Kaupan toteutus on ehdollinen Enersensen nykyisen päärahoittajan, Nordea Bankin, hyväksynnälle sekä Enersensen yhtiökokouksen päätöksille yrityskaupan hyväksymisestä ja suunnatusta osakeannista. Samassa yhteydessä Enersense järjestää suunnatun annin merkittäville suomalaisille sijoittajille. Tässä joukossa ankkurisijoittajina ovat mm. Kyösti Kakkosen Joensuun Kauppa ja Kone sekä Verman Group.

Press Release Enersense International

Vesilahden kunta suunnittelee datakeskusta Metsämantereen alueelle

2.7.2020

Vesilahden kunta suunnittelee uudelle Metsämantereen alueelle kansainvälistä datakeskusta, jonka hukkalämpö hyödynnettäisiin viereen rakennettavien 40 omakotitalon lämmittämisessä. Alueelle haetaan kansainvälistä datakeskussijoittautujaa. Datakeskuksen toiminta pyritään toteuttamaan mahdollisimman laajasti uusiutuvia energianlähteitä hyödyntäen. Hankkeen kokoluokka on toteutuessaan jopa yli 50 milj. euroa. Kunta kaavoittaa alueelle yrittämisen ja asumisen aluetta, jota tukee vihreä infrarakentaminen. Kaavan on määrä valmistua viimeistään vuoden 2021 alkupuolella.

Aamulehti (E-edition PDF)

Sitran Pantsar: Talouden elvytyskeinojen tuettava kestävää kehitystä

2.7.2020

Sitran hiilineutraali kiertotalous -yksikön johtaja Mari Pantsar sanoo, että talouden elvytyskeinojen on tuettava kestävää kehitystä, kun Suomi yrittää nousta koronakriisistä. Pantsar on myös ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen (vihr.) asettama Kestävä elvytys -työryhmän toinen puheenjohtaja. Pantsarin mukaan nyt tulisi panostaa esim. joukkoliikenteeseen, kevyen liikenteen väyliin, uusiutuvaan energiaan sekä rakennusten energiatehokkuuden parantamiseen. Sekä hallitusohjelmaan kirjattu Suomen tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2035 mennessä että Pariisin ilmastosopimuksen tavoite maapallon lämpenemisen pysäyttämisestä edellyttävät kestävää elvytystä, Pantsar sanoo. Kestävä elvytys -työryhmä ehdottaa joukkoliikenteeseen ja kevyeen liikenteeseen panostamisen lisäksi muun muassa kotitalousvähennyksen korottamista energiaremontteihin sekä rahallista tukea yksityishenkilöille, jotka vaihtavat kodin lämmitysmuodon öljystä uusiutuvaan energiaan. Rahallista tukea ehdotetaan myös teollisuuden vähäpäästöisiin ratkaisuihin, tuulivoiman lisäämiseen sekä puurakentamisen lisäämiseen. Pantsarin mukaan turpeen verotuesta pitäisi luopua ja turpeen energiakäytöstä päästä eroon pikaisesti. Pantsar arvio, että koronakriisi itsessään vähentää ilmastopäästöjä globaalisti vain vähän.

Etelä-Suomen Sanomat (E-edition PDF)

Päivö-myrsky katkoi sähköt 100 000:lta

2.7.2020

Energiateollisuus kertoo, että 30.6.2020 alkanut Päivö-myrsky on katkaissut sähköt 100 000 itäsuomalaiselta asiakkaalta. Pohjois-Karjalan vastaava palopäällikkö Ville-Petteri Pulkkinen kertoo, että myrskyssä syntyneet vahingot ovat laajasti puustovahinkoja. Erityisen pahasti ovat kärsineet Leppävirta, Kuopiota ja Kuopion koillisosia.

Helsingin Sanomat (E-edition PDF)

Hitachi ABB Power Grids aloitti toimintansa 1.7.2020

1.7.2020

Hitachi ABB Power Gridsin toiminta käynnistyi 1.7.2020. Suomessa yritys työllistää 570 työntekijää, joista valtaosa sijaitsee Vaasassa. Yhtiö valmistaa sähköverkkoyhtiöille tekniikkaa, jota tarvitaan sähkövoiman tuottamiseen ja siirtämiseen. Painopiste on uusiutuvissa energialähteissä, kuten aurinko- ja tuulivoimassa. Hitachi ABB Power Gridsin toimitusjohtaja Matti Vaattovaara kertoo, että yhtiön toiminnan ytimessä ovat osaaminen ja korkea teknologia. Hitachi ABB Power Gridsin asiakkaisiin lukeutuu mm. sähkö- ja kantaverkkoyhtiöitä, teollisuutta, sähköistä liikennettä, uusia datakeskuksia sekä tuulivoimayhtiöitä. Hitachi ABB Power Grids laajentaa parhaillaan toimintaansa Vaasassa. Kyseessä on miljoonien eurojen investointi. Yhtiön tiloja Vaasan Strömberg Parkissa laajennetaan. Rekrytoinnit aloitettiin kesäkuussa 2020. Yhtiö aikoo palkata sekä toimihenkilöitä että työntekijöitä tuotantoon. Vaattovaara toivoo, että Power Grids pystyy tulevaisuudessa laajentamaan toimintaansa entisestään.

Ilkka-Pohjalainen

Tuulivoimahanke etenee Mynämäessä

2.7.2020

Abo Wind suunnittelee tuulivoimarakentamista Mynämäen ja Laitilan rajallee. Abo Wind on nyt tehnyt Mynämäen kunnalle ja Laitilan kaupungille kaavoitusaloitteet. Voimaloita tulisi kaikkiaan 12, joista 7 sijoittuu Mynämäen puolelle ja 5 Laitilan puolelle. Abo Windin projektijohtaja Veera Hatulainen kertoo yhtiön olleen yhteydessä alueen maanomistajiin. Suunnittelualue on kooltaan 1 200 hehtaaria. Mynämäessä ja Laitilassa ryhdytään käsittelemään kaavoitusaloitetta vasta elokuussa 2020 kesätauon päätyttyä.

Vakka-Suomen Sanomat (E-edition PDF)

Isojoelta rakennusluvat viidelle tuulivoimalalle

2.7.2020

Isojoen rakennus- ja tiejaosto on myöntänyt rakennusluvat viidelle tuulivoimalalle. Ne rakennetaan Tönijärvelle Mikonkeitaan tuntumaan. Voimaloiden kokonaiskorkeus ylittää 20 metriä kaavan salliman enimmäiskorkeuden. Jaoston mukaan 20 metriä on vähäinen poikkeama, ja hyväksyi ylitykset yksimielisesti. Voimaloiden rakennuslupia on hakenut Mikonkeitaan Tuulivoima. Voimaloihin asennetaan lentoestevalot.

Suupohjan Sanomat (E-edition PDF)

KHO: Fortumille ei lievennyksiä kalatalousvelvotteisiin

2.7.2020

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on kumonnut hallinto-oikeuden päätöksen, jonka mukaan Fortumin kalatalousvelvoitteet muuttuvat. KHO on saattanut voimaan aluehallintovirasto avin alkuperäisen päätöksen. Fortum Power and Heat haki vesilain nojalla muutoksia kalatalousvelvoitteisiin sen omistuksessa oleviin Montan, Pyhäkosken, Pällin, Utasen, Ala-Utoksen ja Nuojuan ja Jylhämän vesivoimalaitoksissa. Fortum esitti velvoitteita muutettavaksi siten, että niitä täydennetään vaihtoehtoisella istutusvelvoitteella. Tämän ohella yhtiö esitti, että määräyksiin lisätään velvoite tarkkailla istutusten vaikutuksia kalastukseen ja kalastoon.

Kaleva (E-edition PDF)

Epävarmuus OIkiluoto 3:n valmistumisajasta jatkuu

2.7.2020

Olkiluoto 3 -ydinvoimalan valmistumisen aikataulu on edelleen epävarma. Teollisuuden Voima (TVO) kertoo saaneensa laitostoimittaja Arevalta väliaikatietoa aikataulun päivitystyöstä. Aikataulutyön arvioidaan valmistuvan elokuussa 2020. TVO:n viestintäpäällikkö Pasi Tuohimaa ei anna lisätietoa siitä, mitä asia tarkoittaa tai mistä aikataulun päivittäminen johtuu. Tuohimaa toteaa, että asiaa ei voi kommentoida sen keskeneräisyydestä johtuen.

Etelä-Suomen Sanomat

Muhoksen metsäpalosta suuret tappiot metsänomistajille

2.7.2020

Muhoksen noin 250 hehtaarin metsäpalosta on koitumassa suuret tappiot metsänomistajille. Puuta tuhoutui tuhansia kuutiometrejä ja suurin osa metsästä oli vakuuttamatonta. Pahimmassa tapauksessa kaikki rungot ovat hiiltyneitä ja metsät on hakattava aukoiksi Oulun Energia on lisäämässä merkittävästi energiapuun käyttöä ja hiiltynyt puu kelpaa energiapuuksi.

Maaseudun Tulevaisuus

Viro: Muutoksia Eesti Energia AS -konsernin rakenteessa

2.6.2020

Eesti Energian ainoa osakkeenomistaja, Viron tasavalta, valtuutti 2. heinäkuuta 2020 Eesti Energian ylimääräisen yhtiökokouksen hyväksymään Eesti Energia AS: n jakautumisen siten, että Tootsi tuulipuisto ja kaikki siihen liittyvät varat, oikeudet ja vastuut siirtyvät Eesti Energialta uuden lain nojalla perustettavalle yritykselle. Kyseessä on Eesti Energian sisäinen järjestely. Perustettava uusi yhtiö on kokonaan Eesti Energian omistama.

energia.ee