logo logo logo

Tangomarkkinat sai kaksi uutta omistajaa – omistajia jo 13

18.10.2017

Seinäjoen Tangomarkkinat Oy vahvistaa omistajapohjaansa kahdella yrityksellä. Uudet omistajayritykset ovat ohjelmatoimisto Gramofoni Oy ja tanssitapahtumien tuottamiseen keskittyvä Suomen Media & Action Oy. Nykyisistä omistajista omistustaan ovat vahvistaneet Seinäjoen Energia Oy, Etelä-Pohjanmaan Osuuskappa, Ilkka Oyj ja Sony Music Entertainment Finland Oy.

Epari | Finland Festivals | Ilkka | Ilkka (E-edition, PDF) | Pohjalainen

Imatralla laaja sähkökatko 18.10.2017

19.10.2017

Imatran Seudun Sähkön sähköaseman ylijännitesuojaus aiheutti laajan sähkökatkon Imatralla 18.10.2017. Käyttöpäällikkö Erkki Tiippanan mukaan sähköt katkesivat hetkellisesti noin 9 000 asiakkaalta. Automaattinen ohjaus ei ollut päällä sähköasemalla tehtyjen huoltotöiden takia.

Etelä-Saimaa (E-edition, PDF) | Uutisvuoksi | Uutisvuoksi | Uutisvuoksi | Uutisvuoksi (E-edition, PDF)

Tampereen Sähkölaitoksen kaukolämmön tehomaksu nousee

19.10.2017

Tampereen Sähkölaitos nostaa kaukolämmön tehomaksua vuoden 2018 alussa. Se muutti kaukolämmön hinnoittelua vuoden 2017 alussa niin, että tehomaksuja nostetaan ja energiamaksuja lasketaan. Omakotiasujan tehomaksut nousevat kahdessa erässä, ensin vuoden 2017 alussa ja sitten vuoden 2018 alussa. Korotus on yhteensä noin 70 %. Ajatus on, että korotus kompensoituu alennetuilla energiamaksuilla. Toimitusjohtaja Jussi Laitisen mukaan Tampereen Sähkölaitoksen tavoite on ollut jo pitkän aikaa se, että kaukolämmön hintataso pysyy vakaana. Viisi vuotta se on ollutkin. Yksittäisen asiakkaan kohdalla tilanne voi olla toinen. Mitä vähemmän energiaa käyttää, sitä isomman osan kiinteä maksu muodostaa kokonaislaskusta.

Aamulehti (E-edition PDF)

Motiva: Älykkäät valaistusjärjestelmät muuttavat energiansäästöä

19.10.2017

Motiva uskoo älykkäiden järjestelmien muuttavan tulevaisuudessa tapamme säästää energiaa. Säästöpotentiaalia on erityisesti sellaisten tilojen valaistuksessa, joihin kuuluu alueita, joilla ei oleilla jatkuvasti. Motivan asiantuntija Päivi Suur-Uskin mukaan tällaisissa tiloissa valaistuksen ohjausjärjestelmä on kannattava investointi. Valaistuksen ohjaukseen liittyviä tuotteita toimittavan Nylund-Groupin tuotepäällikkö Aku Bragge arvioi, että valaistuksen ohjaus on jo normi uudisrakennus- ja saneerauskohteissa. Älykkäällä ohjauksella saadaan myös rahallisia säästöjä. PostNordin Vantaalla sijaitsevan logistiikkakeskuksen valaistuksen uudistus vuonna 2015 on tuottanut 75 %:n säästöt aiempaan tilanteeseen nähden. Sähkölaskussa säästöä on 100 000 euroa vuodessa.

Talouselämä

Taloyhtiöissä syntyy hitaasti päätöksiä latauspisteistä

18.10.2017

Taloyhtiöissä on tehty hitaanlaisesti päätöksiä sähköautojen latauspisteistä. Sähköyhtiö Helenin kehityspäällikkö Juha Karppinen uskoo, että yksi taloyhtiöiden latauspisteiden vauhdittaja voisi olla julkinen tuki. Virta Ltd:n liiketoimintajohtajan Elias Pöyryn mukaan päätöksenteko uusista asioista on taloyhtiöissä hidasta. Julkisen vallan toimilla sekä kansallisella että EU-tasolla on merkitystä. Rakennusten energiatehokkuusdirektiiviin saattaa sisältyä porkkanaa tai keppiä, jotka vauhdittavat päätöksentekoa yksityisistä sähköautojen latauspisteistä. Virta Ltd (Liikennevirta Oy) on tuonut markkinoille omakotitalouksille suunnatun Virta Koti -latauspalvelun, joka ohjaa sähköauton latausta sähkön hinnan mukaan ja mahdollistaa latauspisteen julkisen jakamisen.

Talouselämä

Luke selvitti sähkönjakelun häiriöiden vaikutusta elintarvikeketjuun

18.10.2017

Luonnonvarakeskus (Luke) on selvittänyt Huoltovarmuuskeskuksen ja maa- ja metsätalousministeriön tilauksesta sähkönjakelun häiriöiden vaikutusta elintarvikeketjuun niin alkutuotannossa ja jalostuksessa kuin jakelussakin. Luken mukaan vähintään kahden päivän sähkökatkot ovat aiheuttaneet tiloilla 3-5 %:n aleneman meijereihin toimitetun maidon määrässä. Keskimäärin 41 %:lla suomalaisista alkutuotannon tiloista on varavoimalähde. Elintarviketeollisuus ja elintarvikekaupan logistiikkakeskukset sijaitsevat tyypillisesti alueilla, joilla sähkön saanti voidaan varmistaa useasta suunnasta, eikä sähkönjakelussa ole ollut merkittäviä keskeytyksiä. Laajemmassa sähkökatkotilanteessa ongelmaksi voi muodostua kuljetusliikkeiden polttoaineen saanti. Sähkökatkoista selviämisessä keskeistä on varavoimakoneiden polttoainehuolto ja veden saatavuus. Lisäksi ketjujen varautumista pitää kehittää lisäämällä sähkökatkotilanteisiin liittyvää varautumissuunnittelua, jossa huomioidaan koko ketjun toimivuus poikkeustilanteissa. Myös tuotannossa käytettävien laitteiden ja järjestelmien toipumista sähkökatkoista pitää parantaa.

Maa- ja metsätalousministeriö

Kysely: 44 % pääkaupunkiseudun taloyhtiöistä pitää energiaa isona kulueränä

18.10.2017

HSY:n Ilmastoinfon tilaaman taloyhtiökyselyn mukaan 44 % pääkaupunkiseudun taloyhtiöistä pitää energiaa merkittävänä kulueränä. Noin 90 % kyselyyn vastanneista taloyhtiöistä seuraa energiankulutusta vähintään vuositasolla, ja noin 60 %:ssa on arvioitu mahdollisuuksia parantaa energiatehokkuutta remonttien yhteydessä. Taloyhtiön hallituksen jäsenistä 67 % piti energiaa merkittävänä kulueränä mutta osakkaista samaa mieltä oli vain 38 %. HSY:n Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettunen kehottaakin hallituksia viestimään enemmän energiamenojen osuudesta koko talolle. Noin puolessa taloyhtiöistä on toteutettu energiatehokkuustoimenpiteitä isojen remonttien yhteydessä. Toimilla pyritään erityisesti energiakustannusten alentamiseen (75 %) ja asumisen laadun parantamiseen (70 %). Yleisimmät energiatehokkuustoimenpiteet olivat ikkunoiden uusiminen, lämmitysverkoston perussäätö, rakenteiden tiivistäminen ja julkisivun lisäeristäminen.

Press Release HSY

Heliwestin tavoitteena valloittaa Eurooppa

18.10.2017

Heliwestin tavoitteena on valloittaa Eurooppa. Yhtiö on erikoistunut helikopterin avulla tehtäviin, sähköverkkoyhtiöiden tilaamiin kokonaisvaltaisiin puiden raivaustöihin ja linjakartoituksiin. Heliwest on kehittänyt omaa kalustoaan metsän raivaukseen. Yhtiön mukaan omat sahat ovat kilpailuvaltti. Heliwest on vuonna 2017 saanut tilauksia Suomen lisäksi Puolasta ja Ranskasta. Heliwestin liikevaihto oli 3,1 miljoonaa euroa viimeksi päättyneellä tilikaudella. Yhtiön tavoitteena on hankkia kopteri vuodessa, mikä kasvattaa liikevaihtoa noin miljoonalla eurolla. Uusille markkinoille meneminen on kallista, ja siksi tuloksentekokyky on vielä odotuksissa.

Talouselämä

Stella-myrsky katkoi sähköjä Kainuussa 16.10.2017

18.10.2017

Stella-myrsky on aiheuttanut sähkökatkoja noin 4 000 Loisteen sähköasiakkaalle maanantain 16.10. ja tiistain 17.10.2017 välisenä yönä. Käyttöpäällikkö Ismo Reinikka kertoo, että sähkökatkoja koettiin Paltamossa, Ristijärvellä, Suomussalmella, Kuhmossa ja Sotkamossa. Valtaosalla katkos kesti alle kolme tuntia. Viat saatiin korjattua tiistaina aamupäivään mennessä.

Kainuun Sanomat (E-edition PDF)

Imatra ostaa vain ekologisesti tuotettua sähköä

18.10.2017

Imatran kaupunki, Imatran YH-rakennuttaja ja Imatran Lämpö ovat alkaneet käyttää sertifioitua EKO-energia-merkittyä sähköä. Imatra aikoo jatkossa ostaa vain ekologisesti tuotettua sähköä.

Uutisvuoksi

Tuulivoimahankkeilla edessä kova pudotuspeli

19.10.2017

Tulivoima on suurten muutosten edessä, kun syöttötariffeihin perustunut järjestelmä loppuu ja uusi kilpailutus korostaa kustannustehokkuutta. Se vie tuulivoimayhtiöitä kohti omavaraisuutta. Samalla järjestelmä näyttäisi suosivan isoja hankkeita. Tuulivoiman verotuskin on kiristymässä huomattavasti. Hallituksen esityksen mukaan kunnat voisivat verottaa tuulivoimasta 3,1 % entisen kunnan kiinteistöveroprosentin (0,93-1,80) sijaan. OX2:n Suomen maajohtaja Teemu Loikkanen pelkää korotuksen johtavan investointien karkaamiseen Ruotsiin. Jo nyt tuulivoiman verotus on Suomessa Ruotsia kovempaa. Itse kilpailutuksen Loikkanen näkee järkevänä. OX2 on uuden järjestelmän kynnyksellä lakkauttanut noin puolet tuulivoimahankkeistaan. Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen toteaa muutoksen olevan erityisen haastava jo olemassa oleville voimaloille. Muutokset heikentävät niiden kannattavuutta ja rahoittajien luottamusta Suomeen vakaana investointikohteena. Hallitusneuvos Anja Liukko TEMistä ennakoi, että uusituvan energian eri muotojen keskinäisestä kilpailusta tulee todella tiukkaa.

YLE Uutiset

Torvenkylän tuulivoimapuisto hyväksyttäväksi Kalajoella

18.10.2017

Torvenkylän tuulivoimapuiston osayleiskaava on tulossa Kalajoella kaupunginvaltuuston päätettäväksi. Kaavan käsittely on ollut keskeytettynä hanketoimijan pyynnöstä. Smart Windpowerin puistoon on nyt tulossa seitsemän voimalaa.

Kalajokilaakso

Vapon päätös hiililaitoksista siirtymässä vuoteen 2018

18.10.2017

Vapo Oy päättää ensimmäisen teknisen hiilten valmistuslaitoksen sijainnista todennäköisesti vasta vuoden 2018 puolella. Sijoituspaikkavaihtoehdot ovat Ilomantsi, Haapavesi ja Seinäjoki. Tuotantoon suunniteltiin päästävän jo vuoden 2019 alkupuolella, mutta aikataulu saattaa venyä. Ympäristölupahakemuksiin ei ole saatu vielä vastausta. Viestintä- ja ympäristösuhteista vastaava johtaja Ahti Martikainen Vaposta kertoo kaikkien paikkakuntien olevan yhä samalla viivalla. Ympäristölupapäätösten saapumisjärjestys ei vaikuta asiaan, mutta sen sijaan mahdolliset valitukset ympäristöluvista voivat kyllä vaikuttaa. Jos teknisten hiilten tuotanto turpeesta ja puuperäisistä biomassoista kuten hakkeesta tai sahanpurusta osoittautuu kannattavaksi ensimmäisessä laitoksessa, perustaa Vapo niitä muillekin paikkakunnille.

Karjalainen

Helenin uudessa pellettilämpölaitoksessa sytytetty ensimmäiset puupelletit

19.10.2017

Helenin tuotannosta ja jakelusta vastaava johtaja Heikki Hapuli kertoo, että ensitulet sytytettiin Helenin uuteen pellettilämpölaitokseen 17.10.2017. Ensitulien sytyttäminen sujui hyvin. Pellettilämpölaitos on koekäytössä seuraavien kuukausien ajan. Helen testaa mm. tehoja, kattilan käynnistyvyyttä, pellettien palamisen puhtautta ja laitoksen turvallista toimintaa. Helen alkaa tuottaa pelleteillä lämpöä ympärivuorokautisesti marraskuussa 2017. Helen korvaa puupelleteillä fossiilisia polttoaineita. Pellettilämpölaitos sijaitsee Salmisaaren voimalaitosalueella. Laitoksen vihkiäiset ovat kevättalvella 2018. Pellettilämpölaitoksen polttoaineteho on noin 100 MW ja kaukolämpöteho 92 MW.

Press Release Helen

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehdas on vihitty käyttöön

18.10.2017

Metsä Groupin biotuotetehdas Äänekoskella vihittiin käyttöön 18.10.2017. Juhlapuheen avajaisissa piti maakuntamatkalla ollut presidentti Sauli Niinistö. Hän korosti juhlapuheessaan metsän kasvusta huolehtimisen ja uusien innovaatioiden merkitystä. Pääjohtaja Kari Jordanin mukaan 1,2 mrd. euroa maksanut tehdas rakennettiin Äänekoskelle, koska seutu on keskeistä puunhankinta-aluetta. Tehdas käynnistettiin elokuun 2017 puolivälissä, ja täyteen tuotantoon sen odotetaan pääsevän kesän 2018 lopulla. Tehtaan sellukapasiteetti on 1,3 milj. tonnia vuodessa. Emoyhtiö Metsäliitto Osuuskunnan puheenjohtaja Martti Asunta korosti juhlapuheessaan, että Metsäliitto on saavuttanut kaikki vuonna 2005 aloitetun rakennemuutoksen tavoitteet. Hänen mukaansa Metsäliitto on tehnyt investointeja 1,5 mrd. euroa ja lisännyt vuotuista puunkäyttöä 6 milj. kuutiolla.

YLE Uutiset

Sweden: Global warming meeting to be held in Malmö in October 2017

17.10.2017

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) will organise the third meeting on global warming IPCC Lead Author Meeting on Global Warming of 1.5°C in Malmö, Sweden on between 23 and 27 October 2017. The report "Special Report on Global Warming of 1.5°C" which evaluates possible ways to limit global warming to 1.5 degrees will be discussed at the meeting. Swedish Minister for International Development Cooperation Isabella Lövin will open the meeting. The Minister says Sweden took an early initiative to host the meeting as a way to support the work of the IPCC. Climate research plays an important role in giving politicians a clear picture of relevant challenges and needed measures, according to the minister.

Vindkraftsnyheter

Nastolan biokaasulaitokselle ympäristölupa

18.10.2017

Etelä-Suomen avi on myöntänyt ympäristöluvan Gasum Oy:n Nastolan biokaasulaitokselle. Hanketta valmistelee Biovakka, joka haluaa rakentaa biokaasulaitoksen Lehmuntielle. Laitos käyttäisi 120 000 tonnia raaka-ainetta vuosittain. Hanke on herättänyt Nastolassa vastustusta, koska sen pelätään aiheuttavan hajuhaittoja. Myös Lauhdevesien purkaminen Palojokeen on aiheuttanut huolta.

Nastola-lehti

Sweden: Simris village tests own electricity production

18.10.2017

Swedish energy company Eon has installed an independent battery system of 800 kW in Simris village in south-eastern Skåne. The project includes wind turbines that produce a total of 500 kW and solar cells with the capacity of 440 kW. The goal is to test own electricity production by means of a centralised smart grid, independent from the national grid. The test project will be conducted until 1 January 2019, after which Simris will join again the national grid.

Ingeniøren

Sweden: Naturvårdsverket allocates funds to geothermal power plant testing

18.10.2017

The Swedish Environmental Protection Agency (Naturvårdsverket) has approved of a SEK 1.70mn (EUR 178,298 USD 213,037) grant to an innovation programme which will facilitate testing of the first geothermal power plant in Sweden. The project will be based on technology developed by Swedish energy company Energeotek, where the power plant would provide an alternative energy source to other renewables such as solar, wind and hydro power. Anna-Maria Béregi Amnéus, founder and CEO at Energeotek, states that the geothermal power plant is inteneded to provide 15 MW of energy to local power grids, equivalent to half of the annual needs. She adds that the plant could reduce annual fuel costs by SEK 15mn.

Energinyheter

Sweden: Göteborg Energi invests in burial of power lines

18.10.2017

Swedish power company Göteborg Energi plans to invest about SEK 250mn (EUR 26.22mn USD 31.33mn) in the burial of power lines which are currently suspended in the air. The efforts will take place over the next few years and ensure improved deliveries as well as personal safety. Martin Sandin, acting CEO of Göteborg Energi Nät, which owns and handles the Göteborg power grid, states that mid-air power lines are often more exposed to weather conditions, despite the company's delivery rate of 99.9%.

Energinyheter

Sweden: Competitive advantages to climate-friendly haulage firms proposed

17.10.2017

In a debate article, CEO of Swedish haulier association Sveriges Åkeriföretag Rickard Gegö and national coordinator for "Fossil-free Sweden" Svante Axelsson ask for competitive advantages to haulage firms that are aiming to be climate-friendly. In purchases of transport services, priority should be given to those with lowest emissions, they propose. They would also like to see increased efficiency, including optimisation of routes, longer and heavier vehicles and flexibility in delivery times. Moreover, long-term incitements should be introduced for renewing vehicle fleets and conversion to alternative fuels.

NyTeknik

Sweden: New project to test out self-sustaining, off-the-grid home in Skellefteå

17.10.2017

Swedish power company Skellefteå Kraft has partnered with Swedish prefab housing construction company Derome in a test to see how an off-the-grid home works with a self-sufficient energy supply. The project, which is called Zero Sun Project, will feature the first solar-powered home adapted for the climates in Northern Sweden, where Skellefteå Kraft hopes to attain new knowledge about climate-friendly tech solutions. The house will be powered by solar cells, batteries and hydrogen, where summer surplus storages will be used during the winter months. The project is expected to start in June 2018.

Byggindustrin

Denmark: Dansk Energi wants to privatise DERA's electricity price guide

17.10.2017

The Danish Energy Association (Dansk Energi) wants to privatise the online electricity price guide elpris.dk of the Danish Energy Regulatory Authority, DERA (Energitilsynet). The Danish Energy Association believes it is too easy for electricity producers to attract customers by using smart marketing tricks on DERA's online electricity price guide, and that it has also become too expensive in operation. Lars Aagaard, CEO of the Danish Energy Association, says that instead of creating transparency on the market, the state has ended up offering a new marketing platform, where players take advantage of the loopholes to market themselves.

Energiwatch

Denmark: Tetra spar wind turbines platform concept receives funding from EUDP

18.10.2017

TetraSpar, a floating wind turbines platform, has received a development grant of DKK 9mn (EUR 1.21mn USD 1.45mn) from the Danish Energy Technology Development and Demonstration Program (EUDP). The platform, which has been developed by Henrik Stiesdal, former CTO at Danish wind turbines manufacturer Siemens Wind Power, utilises simpler elements and structures compared to existing models. This makes the platform a significantly cheaper alternative for mass production of floating offshore wind power, according to the program. Further development of the platform will feature partnerships between Henrik Stiesdal, Siemens Wind Power and Aalborg University. Jens Peter Kofoed, associate professor at Aalborg University, states that TetraSpar could serve to solidify Denmark as a strong market player.

Ingeniøren

Denmark: Miljøstyrelsen to investigate Danish wind turbine regulations

18.10.2017

The Danish Environmental Protection Agency (Miljøstyrelsen) has announced that it plans to investigate whether Danish regulations regarding noice from wind turbines are in line with the EU environmental assessment directive. The Agency states that the Danish regulations are currently deemed to be a borderline case, which open for continued use until it has completed its own investigation. Environmental lawyer Peter Pagh refers to similar cases in the European Court of Justice, where verdicts read that new wind turbines cannot be constructed without proper implementation of EU regulations.

Ingeniøren

Estonia: Electricity production contracted

19.10.2017

Estonian electricity production contracted 15% in y-o-y comparison to 827 GWh in September 2017. Electricity production from renewable resources increased by 12% to 116 GWh whereas production from non-renewable energy sources dropped 18% to 711 GWh, according to TSO Elering. Electricity consumption increased by 7% to 654 GWh, with energy from renewable energy sources accounting for 15.9% of the domestic electricity consumption. Estonian electricity generation exceeded consumption by 174 GWh. Commercial imports of electricity soared by 13% to 151 GWh while exports contracted by a third to 325 GWh in September.88% of the imports was via connections between Estonia and Finland, while 91% electricity exports targeted Latvia and 9% Finland.

Äripäev

Estonia: State to sell Tootsi wind farm for EUR 12.3mn

17.10.2017

Estonia's state forest management company, Riigimetsa Majandamise Keskus, would sell a wind farm in Tootsi at an auction on 8 November 2017. The starting price for bids was EUR 12.3mn. The overall land area for sale was 160 hectares. The wind farm was located in the Vändra parish in Pärnumaa county.

DELFI

Vastine Hautalalle: Tavoitteena reilu peli EU:n metsäpolitiikassakin

17.10.2017

ksen vakavasti 1970-luvulta lähtien kasvat...

Hanna Kosonen (Blog)

Mari Pantsar: Ilmastonmuutokset perusteet taas kaikkien opiskeltavissa eri sektoreiden asiantuntijoiden johdolla.

17.10.2017

kset perusteet taas kaikkien opiskeltavissa eri sektoreiden asiantuntijoiden johdolla.@HelsinkiUni https://t.co/BAmcY7EmJj...

Twitter (in Finnish)

WWF Green Office: #Tuulivoima'hankkeilla edessä kova pudotuspeli – #verotus kiristyy ja #metsäteollisuus kiilaa tukiapajille.

19.10.2017

https://t.co/70BIj3AlDj...

Twitter (in Finnish)

Andriy Tymchenko: RT @VuorinenMarja: Asumismukavuutta ja energiansäästöä älytermostaateilla Merihakaan #mySMARTHel #älykoti

17.10.2017

nsäästöä älytermostaateilla Merihakaan #mySMARTHel #älykoti #älytermostaatti https://t.co/ULD…...

Twitter (in Finnish)