logo logo logo

Tyrinselän uusille voimaloille haetaan pitkäaikaista sähkönostokumppania

19.3.2019

Tyrinselän tuulivoimaloita käsittelevässä artikkelissa mainitaan, että Sallilan Energian Raimo Prusin mukaan yhtiö on kiinnostunut tuulivoimasta. Sallilan Energia on osakkaana Raahen lähellä sijaitsevassa tuulipuistossa ja myös Haminassa. Prusi ennakoi tuulivoiman keskittyvän Pohjanmaalle ja muille tuulisille paikoille myös tulevaisuudessa.

Loimaan lehti (E-edition, PDF)

Äänekosken talous on ollut jo kuusi vuotta plussalla

21.3.2019

Äänekosken talous kaupunkikonsernina tarkastellen on alijäämäinen 1,6 miljoonaa euroa. Huomattavimmat alijäämät tulivat konserniyhtiöiden kautta. Kaupungin yhtiöistä parhaiten meni Äänekosken Energialla, joka oli 840 000 euroa ylijäämällä.

Sisä-Suomen lehti

Sähkön siirtohinnoissa on huimia eroja – katso, paljonko itse maksat tästä lystistä muihin verrattuna!

21.3.2019

Artikkelissa vertaillaan sähkön siirtohintoja. Lankosken Sähkön siirtohinnat ovat korkeimmat sähkölämmitteisten pientalojen kohdalla. Lankosken Sähkön toimitusjohtaja Kari Rimpelä kertoo yhtiön ongelmana olevan, että Lankosken Sähkö laitetaan samaan pakettiin Helsingin Energian kanssa. Artikkelissa on myös sähkön hintojen vertailua, jossa on mukana mm. Parikkalan Valo ja Kuoreveden Sähkö.

MTV Uutiset

Tuulesta sateli kysymyksiä

20.3.2019

Kesonmäelle suunnitellusta tuulivoimapuistosta keskusteltiin Vatjusjärven koululla. Paikalla oli mm. tuulivoimapäällikkö Tuomas Ylimaula Puhuri Oy:stä.

Pyhäjokiseutu (E-edition, PDF)

Pyttis kommun köper el av bolag i Säkylä

21.3.2019

Pyttis kommun köper åren 2020-2022 med op­tion på ytterligare två år sin elektricitet av elbolaget Köyliön-Säkylän Säh­kö Oy i Säkylä. Kommunen hade gett i uppdrag åt företaget Veni Energi att begära in offerter för upphandling av elektricitet tili kommunens egna fastigheter. Inom utsatt tid kom anbud från tio elleverantörer; Koillis-Satakunnan Sähkö, Borgå Energi, Kymmenedalens El, KSS Energia, Imatran Seudun Sähkö, Nordic Green Energy, Köyliön-Säkylän Sähkö, Helen, Vasa Elektriska och Oulun Sähkömyynti. Köyliön-Säkylän Sähkö gav det billigaste anbudet.

Nya Östis (Printed version, PDF)

Puuskainen tuuli irrotti katuvalon — Lamppuosa heilui vaarallisen näköisesti tuulessa Mikonkadulla Mikkelissä

22.3.2019

Mikonkadulla Mikkelissä kova tuuli irrotti katuvalon lampun. Etelä-Savon Energian huoltopäällikkö Pentti Pylkkänen arvelee, että valaisimeen on osunut joku esim. aurauksen yhteydessä ja lamppuosa on murtunut. Siten se myös pääsi roikkumaan irtonaisena. Valaisimen ei pitäisi kovallakaan tuulella irrota.

Länsi-Savo

Oslossa sähkötakseille langatonta latausta, kumppanina Fortum

22.3.2019

Reuters kertoo Oslon kaupungin alkavan ensimmäisenä kaupunkina maailmassa tarjota sähkötakseille langatonta latausta. Sähkötakseihin asennetaan langattomaan induktiolataukseen tarvittavat laitteet. Tavoitteena on sähköautojen nopea yleistyminen taksiliikenteessä. Kaikkien Oslon taksien on määrä kulkea päästöttömästi vuoteen 2023 mennessä, ja kaikkien Norjan myytyjen autojen on määrä olla päästöttömiä vuonna 2025. Fortum toimittaa Oslon yhteistyökumppanina induktiotekniikkaa lataukseen.

Tekniikka & Talous

Fossiilisten polttoaineiden alasajosta mahdollisuuksia Aritermille

22.3.2019

Ariterm Oy valmistaa Saarijärvellä lämmityskattiloita ja -järjestelmiä. Se on kokenut rajusti, miten poliittiset päätökset heiluttavat bioenergia-alaa. Toimitusjohtaja Petteri Korpiojan mukaan ala on ollut Suomessa syvässä kriisissä vuoden 2014 jälkeen, mutta Ariterm on selvinnyt hengissä. Krimin kriisi laski rajusti öljyn hintaa ja maatalousasiakkaiden investointikyky romahti Venäjän asettaman elintarvikkeiden tuontikiellon takia. Aritermin pelastus oli se, että se oli jo vuonna 2013 aloittanut työt päästäkseen Englannin kierrätyspuun polttolaitteiden markkinoille, ja se onnistui. Brexit kuitenkin romahdutti maan bioenergiamarkkinan. Vuosi 2018 oli Aritermille yhä vaikea Suomessa, mutta uutta valoa alkoi näkyä Ruotsista. Siellä yhtiö on saanut hyvin jalansijaa pellettihöyryjärjestelmien markkinoilla. Korpioja uskoo ilmastonmuutoksen pakottavan kaikki maat tekemään pian päätöksiä, joilla fossiilisten polttoaineiden käyttö todella ajetaan alas. Se olisi hyvä asia Aritermille. Korpioja näkee teollisuuden höyrykattiloiden lisäksi paljon mahdollisuuksia biolämmitysjärjestelmien saneerauskohteissa. Öljykattilat tuovat enää 5 % liikevaihdosta. Pientalojen pellettikattiloita ei mene enää kaupaksi Suomessa. Vuonna 2018 Aritermin liikevaihto oli noin 11 miljoonaa euroa ja tulos tappiollinen.

Keskisuomalainen (E-edition PDF)

Varkaudessa suuri sähkökatkos 21.3.2019, yli 3 000 taloutta pimeänä

22.3.2019

Varkaudessa oli suuri sähkökatkos torstai-iltana 21.3.2019. Savon Voiman mukaan kaupungissa oli iltaseitsemän aikaan yli 3 000 taloutta ilman sähköä. Myös mm. Prisma ja Tokmannin pimenivät. Sähköt saatiin takaisin iltakahdeksaan mennessä. Savon Voima kertoo katkon johtuneen kaapeliviasta.

Savon Sanomat

Ilmastonmuutokseen varautuminen sai vuoden 2018 Timanttiteko-palkinnon

21.3.2019

Turvallisuuskomitea on myöntänyt vuoden 2018 Timanttiteko-palkinnon Kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman 2022 toimeenpanolle. Palkinto jaettiin Suomen Erillisverkot -konsernin järjestämässä turvallisuusalan ammattilaisten vuotuisessa yhteistyötapahtumassa Erve Foorumissa 21.3.2019. Vuonna 2014 vahvistetun Kansallisen ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelman tavoitteena on edistää ilmaston muuttumiseen liittyvien sää- ja ilmastoriskien hallintaa sekä muuta varautumista ilmastonmuutokseen. Suunnitelman toimeenpanoa koordinoi maa- ja metsätalousministeriön asettama laajapohjainen seurantaryhmä. Timanttiteko-palkinto luovutettiin nyt jo 12. kerran esimerkilliselle toiminnalle, kehitystyölle tai innovaatiolle, jolla edistetään yhteiskunnan turvallisuutta.

Press Release TEM

Kemijoki hankkii Vincitin kehittämän ohjelmiston

21.3.2019

Vincit on allekirjoittanut sopimuksen VincitEAM-järjestelmän toimituksesta ja ylläpidosta Kemijoki Oy:n kanssa. Kymmenvuotisen sopimuksen arvoa ei julkistettu. Vincitin toimitusjohtajan Mikko Kuitusen mukaan kaupan arvo on yhtiölle merkittävä. VincitEAM on tarkoitettu palvelujen, kunnossapidon ja materiaalihallinnan toiminnanohjaukseen.

Tivi

Aktivistirahasto Elliott painostaa Uniperia yhteistyöhön Fortumin kanssa

21.3.2019

Aktivistirahasto Elliott painostaa saksalaista Uniperia aloittamaan neuvottelut pääomistajansa Fortumin kanssa. Elliott on Uniperin toiseksi suurin omistaja, ja se haluaa Reutersin mukaan huhtikuun 2019 yhtiökokouksessa äänestyksen ns. hallintasopimuksesta. Se on saksalainen juridinen instrumentti, jonka myötä hallinta-asema voidaan antaa ilman osake-enemmistöä. Hallinta-aseman antaminen edellyttää, että 75 % osakkeenomistajista kannattaa asiaa. Fortum omistaa Uniperista 49,99 % ja Elliott 17,84 % Fortum ei kommentoi Elliottin toimia. Uniper aikoo tutustua ehdotukseen ja laatia tiedotteen.

Helsingin Sanomat

Caruna vastaa puheisiin sähkön siirtohinnan korotuksista

22.3.2019

Caruna on hakenut Energiavirastolta lupaa jatkaa sähkön jakeluhintojen korotuksia pitempään kuin sähkömarkkinalaki normaalisti sallii. Tämä on herättänyt keskustelua uusista hinnankorotuksista. Caruna tarkentaa, ettei se ole hakenut lupaa siirtohintojen korottamiseen, vaan vain lupaa jakaa sähköverkon rakentamiskuluja pitemmälle ajanjaksolle. Varatoimitusjohtaja Jyrki Tammivuoren mukaan valvontajakso 2016-2019 tulee olemaan alijäämäinen. Nyt Energiavirasto vaatii, että alijäämä tulisi laskuttaa asiakkailta seuraavien neljän vuoden aikana. Caruna on hakenut lupaa jatkaa ajanjaksoa toisella neljällä vuodella.

Taloussanomat / Ilta-Sanomat

Ahlstrom-Munksjön on kehittänyt uuden lujitteen tuulivoimaloiden lapoihin

22.3.2019

Ahlstrom-Munksjö on kehittänyt lasi- ja hiilikuitukomposiiteista tuulivoimaloiden lapoja varten suunnatun lujitteen (UD). UD-lujitteessa suurin osa langoista kulkee samansuuntaisesti. Laminoinnissa uutta lujitetta voidaan käyttää 165 kerrosta tai enemmän. Aiempi ennätys yksisuuntaisen UD-hiilikuitulujitteen laminoinnissa oli 120 kerrosta. Building and Wind -liiketoiminnan johtaja Pekka Helynranta kertoo, että HighFlow UD-hiilikuitulujitteet on suunniteltu erityisesti tuuliturbiinien lapoihin entistä suuremmissa uuden sukupolven tuuliturbiineissa. Ahlstrom-Munksjön HighFlow-lujitteet tekevät laminointiprosessista entistä luotettavamman, koska kyllästämättömien alueiden riski lujitteissa pienenee. Uudessa HighFlow-tuoteperheessä lujitteiden hartsin läpäisevyys on säädettävissä ja virtauksen nopeutta ja suuntaa voidaan hallita.

Press Release Ahlstrom-Munksjö

SAFIR2018-tutkimusohjelma antaa eväitä yhä parempaan ydinturvallisuuteen

22.3.2019

Kansalliset ydinturvallisuuden tutkimusohjelmat ovat parantaneet suomalaista ydinturvallisuutta kohta 30 vuoden ajan. Vuodesta 2003 ohjelmat ovat kantaneet nimeä SAFIR (Safety of Nuclear Power Plants - Finnish National Research Programme). SAFIR-tutkimusohjelmien tavoite on varmistaa, että viranomaisilla on ydinvoimalaitosten käyttöön liittyvissä asioissa riittävä osaaminen ja asiantuntemus. Vuonna 2015 alkaneen nelivuotisen SAFIR2018-tutkimusohjelman aikana on ydinturvallisuuden tutkimiseen käytetty 209 henkilötyövuotta ja tuotettu yli tuhat julkaisua. SAFIR2018-tutkimushankkeisiin käytettiin vuosina 2015-2018 yhteensä noin 30 miljoonaa euroa. Ohjelman aikana osoitettiin myös 16 miljoonaa euroa VTT:n Ydinturvallisuustalon laiteinvestointeihin ja laboratorion rakentamiseen.

Press Release Säteilyturvakeskus

VTT:n koordinoima EU-hanke tasoittaa tietä pienydinreaktoreille

22.3.2019

Ilmastonmuutoksen hillintä kestävälle tasolle vaatii voimakkaita muutoksia yhteiskunnassa. Ihmiskunnan energiankäytön täytyy siirtyä lähes kokonaan vähäpäästöisiin lähteisiin. Tällä hetkellä ydinvoimalla tuotetaan puolet Euroopan vähäpäästöisestä sähköstä. Kehitteillä olevat pienydinreaktorit edustavat ydinenergian uutta ajattelua. Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n koordinoima ELSMOR-hanke (Towards European Licensing of Small Modular Reactors) on hyväksytty EU:n Horisontti 2020 -ohjelman rahoitussopimuksen valmisteluun. ELSMOR pyrkii edesauttamaan pienydinreaktoreiden leviämistä Euroopassa selvittämällä ja ratkomalla niiden käyttöön oton mahdollisia esteitä. Suomesta projektiin osallistuu myös Fortum. ELSMORissa on yhteensä 15 organisaatiota kahdeksasta maasta, ja EU:n rahoitusosuus on 3,5 miljoonaa euroa. ELSMORin rinnalla VTT:llä on valmisteilla pienydinreaktoreiden lämpösovellusten ympärille koottava kansallinen liiketoimintaekosysteemi.

Press Release Teknologian tutkimuskeskus VTT

Green Fuel Nordicin bioöljytehtaan tuotanto alkaa Lieksassa 2020

22.3.2019

Green Fuel Nordic on saanut koottua rahoituksen Lieksan bioöljytehdasta varten. Investoinnin arvo on ensimmäisessä vaiheessa noin 25 miljoonaa euroa. Sijoittajiksi löytyivät Kyösti Kakkosen Kauppa ja Kone Oy, Matti Virtaalan edustama Deeputi Oy ja E.Hartikainen yhtiön toimitusjohtaja Arto Hartikainen. Heidän takausvastuunsa ovat noin 10 miljoonaa euroa. Lisäksi Pohjois-Karjalan ely-keskus rahoittaa rakentamista 7 miljoonan euron avustuksella. Tehtaan tuotannon on määrä alkaa vuonna 2020. Tehdas tuottaa bioöljyä metsäteollisuuden sivuvirroista. Bioöljyä voi käyttää lämmitys- ja liikennepolttoaineena kevyen polttoöljyn sijaan sekä kemianteollisuuden ja muovin raaka-aineena. Tehdas tuo Lieksan seudulle noin sata työpaikkaa. Lieksan kaupunki haluaa kehittää Kevätniemen teollisuusalueesta laajan bio- ja metsäteollisuuden keskuksen.

YLE Uutiset

Väitös: Laser mittaa jätteidenpolttoa valon nopeudella

22.3.2019

Biopolttoaineiden kuten jätteiden hyödyntäminen energiantuotannossa vaatii uutta tietoa polttoprosessin aikaisista kemiallisista reaktioista. Jani Viljanen on kehittänyt Tampereen yliopiston fotoniikan alan väitöstutkimuksessaan laseriin perustuvan menetelmän mittaamaan korkeissa lämpötiloissa tapahtuvia reaktioita reaaliajassa. Menetelmillä saa uutta tietoa kemiallisen reaktion nopeuden ja alkuainepitoisuuksien tutkimiseen biomassan polton aikana vapautuvissa palokaasuissa. Viljasen mukaan fotonit mittaavat asioita valon nopeudella. Reaktio-olosuhteiden jatkuva havainnoiminen ja kemiallisten reaktioiden tunteminen auttaa polttolaitosten toimittajia ja operaattoreita tehostamaan biomassareaktoreiden toimintaa.

Tekniikka & Talous (E-edition PDF)

Jepuan Biokaasulle uusi reaktori

22.3.2019

Jepuan Biokaasu on päättänyt rakentaa neljännen biokaasureaktorin. Hankkeen kustannukset ovat 6,5 miljoonaa euroa, mistä valtion tukena saadaan 1,5 miljoonaa euroa. Toimitusjohtaja Kurt Stenvallin mukaan yhtiö jättää nyt rakennuslupahakemuksen. Rakentaminen on määrä aloittaa jo toukokuussa 2019 ja tuotanto alkaisi helmikuussa 2020. Jepuan Biokaasu on jo nyt yksi Suomen suurimmista biokaasun tuottajista. Vuosittainen tuotanto kasvaa uuden reaktorin jälkeen noin 30 gigawattitunnista 50 gigawattituntiin. Tuotannosta 80 % menee nyt Mirkan ja Snellmanin tehtaille. Stenvall ennakoi biokaasun kysynnän kasvavan eniten liikenteessä.

Vasabladet

Energiaviraston päätös koskien Gasumin soveltamia eriyttämisperiaatteita

21.3.2019

Energiavirasto on julkaissut tiedotteen Gasumin laskennallista maakaasuliiketoimintojen eriyttämistä koskevan tutkinnan päättymisestä. Tutkinnassa on selvitetty maakaasumarkkinalain ja siihen liittyvän sääntelyn mukaista Gasumin maakaasuliiketoimintojen laskennallista eriyttämistä, jonka yhtiö julkaisee osana tilinpäätöksen liitetietoja. Energiavirasto on 26.2.2019 antamassaan päätöksessä edellyttänyt yhtiötä tekemään eräitä korjauksia tilinpäätöksen liitetietoihin liittyen vuoden 2017 eriytettyjen maakaasuliiketoimintojen tase-erien kohdistumiseen. Kyseiset korjaukset eivät kuitenkaan vaikuta valvontamenetelmän mukaiseen yhtiön siirtoliiketoiminnan kohtuullisen tuoton laskentaan eikä aiemmin mediassa esille nousseeseen Gasumin rahoituslaitoslainojen kohdistamiseen, jonka osalta yhtiön on nyt todettu toimineen lain mukaisesti. Gasum on noudattanut yllä mainittua Energiaviraston päätöstä ja laatinut tilinpäätöksen 2018 liitetiedot Energiaviraston edellyttämällä tavalla. Energiaviraston päätös ja sen mukaisesti tehdyt korjaustoimenpiteet eivät kuitenkaan kaikilta osin vastaa yhtiön näkemystä maakaasumarkkinalain ja sen nojalla annettujen eriyttämistä koskevien säännösten tulkinnasta. Tämän vuoksi Gasum tulee hakemaan muutosta päätökseen.

Press Release Gasum

Norja: Norjan öljynetsintäkustannusten hyvitysjärjestelmälle ESA-hyväksyntä

20.3.2019

Euroopan vapaakauppajärjestön EFTA:n valvontaelin ESA on hyväksynyt Norjan öljynetsintäkustannusten hyvitysjärjestelmän. Järjestelmä ei sisällä valtion tukea vaan perustuu siihen, että kaikki öljynetsintään liittyvät kulut voidaan vähentää verotettavista tuloista.

Stavanger Aftenblad