logo logo logo

Kankaanpään kaupunki alkaa ostaa Vatajankosken Sähkön osakkeita

7.4.2020

Kankaanpään kaupunki on päättänyt alkaa ostaa Vatajankosken Sähkön osakkeita pienomistajilta. Kaupunginhallituksen päätöksen takana on omistuskiista Leppäkosken Sähkön kanssa. Ikaalisten seudulla toimiva Leppäkosken Sähkö yrittää myös hankkia Vatajankosken Sähkön osakkeita itselleen Kankaanpään kaupunki, joka on Vatajankosken suuromistaja, pitää Leppäkosken toimintaa vihamielisenä yritysvaltauksen yrityksenä.

YLE Uutiset

Maakaasu halpenee

8.4.2020

Haminan Energia laskee maakaasun verollista energian hintaa 2,4-4,0 % toukokuun 2020 alusta alkaen. Laskua selittää maakaasun tukkumarkkinahinnan lasku. Tukkumarkkinahinnan laskuun vaikuttavat öljyn ja hiilen hinnan lasku sekä lämmin talvi.

Reimari (E-edition, PDF)

Energia-alalla koronan vaikutukset vähäisiä

8.4.2020

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttunen sanoo, että koronapandemian pitkittyminen voi supistaa sähkön kysyntää myös prosessiteollisuudessa. Tällä olisi jo suurempi vaikutus sähkön kokonaiskysyntään. Huttunen ei usko, että energia-alaa varten joudutaan räätälöimään uudenlaisia ei-konventionaalisia rahoituskuvioita kriisin jälkeen. Hän kuitenkin korostaa, että elvytysvaiheessa olisi varmistettava myös uusien investointien edellytykset. Sähköverkkoyhtiö Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala kertoo Elenian investointien ja kunnossapitotöiden jatkuvan normaalisti koronaepidemian aikana. Talouden pysähtyminen on silti uhka myös suurelle verkkoyhtiölle, joka tarvitsee jatkuvasti komponentteja ja urakointipalveluita. Hänen mukaansa toistaiseksi komponenttien saannissa ei ole ollut ongelmia. Parikkalan Valon toimitusjohtaja Janne Rouvinen toteaa, että yhtiössä asentajat tulevat töihin porrastetusti, jotta ihmisiä olisi mahdollisimman vähän samaan aikaan samassa tilassa. Rouvinen pitää uhkakuvana sitä, että poikkeustila pitkittyy. Tämän seurauksena asiakaskunta voisi joutua taloudellisesti ahtaalle. Siinä tapauksessa vaikutukset ulottuisivat myös pienen verkkoyhtiön talouteen.

Energiauutiset

Eskarilaisille luovutettiin pyöräilykypärät

8.4.2020

Piikapitäjän Lions Clubien yhteistyönä hankkimat pyöräilykypärät luovutettiin viime viikolla kaikille kunnan esikouluikäisille. Sponsoreina olivat mm, Parikkalan Osuuspankki sekä Parikkalan Valo.

Parikkalan-Rautjärven Sanomat (E-edition, PDF)

Tuffa tider för Aspegrens trädgård

8.4.2020

Stiftelsen Aspegrens Trädgård kämpar för sin överlevnad: stora lån och höga månadskostnader belastar ekonomin. Lunchserveringen är stängd och personalen är permitterad. Det är via större beställningar som stiftelsen fått ihop pengar. Enda inkomsten i dag kommer från hyresgästen i andra våningen. Stiftelsen Aspegrens trädgårds viceordförande Marika Kjellman säger att banken har varit mycket tillmötesgående då det gäller att diskutera amorteringsplanen. "Vi hoppas också på samma förståelse från staden." Utöver lånet från staden har stiftelsen årligen betalat 17 000 euro i räntor och amorteringar på de banklån som härrör sig från renoveringen av prästgården. En annan stor utgiftspost är el- och uppvärmningskostnader. "Tyvärr har Herrfors inte lovat oss någon lättnad med betalningarna trots att vi förklarat vår svåra situation."

Österbottens Tidning - Norra (E-edition, PDF)

Oulun Energia suunnittelee uusia toimitiloja

8.4.2020

Oulun Energian uusia toimitiloja suunnitellaan Heinäpäähän. Yhtiö hakee suunnitteluvarausta Oulun urheilutalon korttelista. Nykyiset toimitilat Myllytullissa ovat elinkaarensa lopussa ja epäkäytännölliset. Suunnitteluvarauksen kohteena olevalle tontille on tarkoitus sijoittaa mm. Oulun Energian hallinto, sekä sähkö- ja kaukolämpöliittymien tekninen asiakaspalvelu ja tukitoiminnot. Arvioitu tilatarve on noin 3 500 neliömetriä. Yhdyskuntalautakunta on päättänyt esittää kaupunginhallitukselle, että suunnitteluvaraus tehtäisiin.

Kaleva (E-edition PDF)

Energia-alalla koronan vaikutukset vähäisiä

8.4.2020

Työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Riku Huttunen sanoo, että koronapandemian pitkittyminen voi supistaa sähkön kysyntää myös prosessiteollisuudessa. Tällä olisi jo suurempi vaikutus sähkön kokonaiskysyntään. Huttunen ei usko, että energia-alaa varten joudutaan räätälöimään uudenlaisia ei-konventionaalisia rahoituskuvioita kriisin jälkeen. Hän kuitenkin korostaa, että elvytysvaiheessa olisi varmistettava myös uusien investointien edellytykset. Sähköverkkoyhtiö Elenian toimitusjohtaja Tapani Liuhala kertoo Elenian investointien ja kunnossapitotöiden jatkuvan normaalisti koronaepidemian aikana. Talouden pysähtyminen on silti uhka myös suurelle verkkoyhtiölle, joka tarvitsee jatkuvasti komponentteja ja urakointipalveluita. Hänen mukaansa toistaiseksi komponenttien saannissa ei ole ollut ongelmia.

Energiauutiset

Sähköjärjestelmä toimii normaalisti pandemiasta huolimatta

8.4.2020

Fingridin mukaan sähköjärjestelmä on toiminut pandemiatilanteessa normaalisti. Huoltovarmuusorganisaatio seuraa tilannetta päivittäin, ja Fingrid osallistuu päätöksentekoon huoltovarmuusorganisaation voimatalouspoolin kautta. Sähköjärjestelmän tilaa voi seurata Fingridin verkkosivuilta.

Press Release Fingrid

Veden ja energian kulutus lähes normaalia poikkeustilasta huolimatta

8.4.2020

Lisääntynyt kotonaolo koronaviruspandemian takia ei ole lisännyt veden tai energian kulutusta Lounais-Suomessa. Turku Energian toimitusjohtaja Timo Honkanen sanoo, että lämpimät päivät ovat laskeneet lämpökustannuksia. Vaikka ihmiset ovat enemmän kotona ja ehkä käyttävät enemmän sähköä tai vettä, kiinni olevat pienet yritykset tasapainottavat kulutusta. Turun vesihuollon toimitusjohtaja Irina Nordman sanoo, että energiayhtiöt varautuvat terävämmin, varsinkin sen suhteen, ettei henkilökunta sairastu. Turussa ja Porissa vesi- ja energiayhtiöissä on tehostettu vuoronvaihtoa, estetty turhaa kulkemista ja keskeytetty kiireettömiä töitä.

YLE Uutiset

Wärtsilän yt:t päätökseen, lomautus enintään 3 130 henkilölle

8.4.2020

Teknologiayhtiö Wärtsilä on saanut yt-neuvottelut päätökseen ja lomauttaa enintään 3?130 henkilöä kaikista eri henkilöstöryhmistä. Noin 2?000 on Marine Business -liiketoiminnosta, noin 640 Energy Business -liiketoiminnosta ja noin 490 tukitoiminnoista. Lomautettavista noin 80 prosenttia työskentelee Vaasassa. Lomautusten laajuus ja kesto voivat vaihdella eri toiminnoissa. Pisimmillään yhden ihmisen lomautus voi kestää 90 päivää. Wärtsilä työllistää Suomessa yhteensä noin 3 800 ihmistä.

Ilkka-Pohjalainen

Yli puolella kerrostaloasukkaista on lämmitykseen liittyviä ongelmia

7.4.2020

DNA:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan lämmitykseen liittyvät ongelmat ovat hyvin yleisiä kerrostaloasukkaille. Kerrostaloasukkaista 55 %:lla on ollut asunnossaan lämmitykseen liittyviä ongelmia. 62 %:lla haasteena ovat liian kylmät tai kuumat yksittäiset huoneet asunnossa. Kylmyys on kuumuutta yleisempi ongelma. Liiallisesta kylmyydestä kärsii joskus 54 % ja liiallisesta kuumuudesta 18 % vastaajista. Suomalaisten suosima sisälämpötila on 21-22 astetta ja yli puolet vastaajista pitää tätä itselleen sopivimpana. DNA toi vuonna 2019 markkinoille Wattinen-älylämmityspalvelun, jonka avulla kiinteistöjen lämmitystä voidaan optimoida asunto- ja huonekohtaisesti. DNA:n mukaan järjestelmää on asennettu mm. vanhoihin kerrostaloihin eri puolilla Helsinkiä.

Press Release DNA

Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekauppa kolminkertaistui 3/2020

7.4.2020

Danske Bankin suomalaisasiakkaiden osakekauppa kolminkertaistui maaliskuussa 2020 vuotta aiempaan verrattuna koronaviruksen ravistellessa markkinoita. Netto-ostetuimmat osakkeet Suomesta olivat defensiivisillä toimialoilla toimivat Elisa ja Orion. Suomen osakemarkkinalta myytiin nettona eniten Fortumia, Sampoa ja Nordeaa. Asiakkaat tekivät kauppoja maaliskuussa yli 80 % enemmän kuin helmikuussa 2020. Etenkin suomalaisia osakkeita myytiin voimakkaasti, kun sijoittajat pyrkivät vähentämään riskitasoa sijoitussalkuissaan osakemarkkinan muuttuessa vauhdilla karhumarkkinaksi. Suomalaisten osakkeiden kaupoista hieman yli 60 % oli myyntejä. Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipellon mukaan osakemarkkinoiden liikkeitä pahensivat myös likviditeetin puute yrityslainamarkkinoilla sekä öljyn hintasota.

Press Release Danske Bank

Fingrid pyytää poikkeusta varttitaseen käyttöönotolle

7.4.2020

Fingrid pyytää poikkeusta 15 minuutin taseselvitysjakson eli varttitaseen käyttöönotolle. Uuden aikataulun mukaisesti Pohjoismaissa tavoitellaan varttitaseen käyttöönottoa samanaikaisesti vuoden 2023 toisen vuosineljänneksen loppupuolella. Julkinen kuuleminen poikkeuspyynnöstä jatkuu 21.4. saakka. Eurooppalaisen tasehallinnan suuntaviivan mukaisesti 15 minuutin taseselvitysjakso tulee ottaa käyttöön 18.12.2020. Fingrid ei kuitenkaan pysty näin nopeaan aikatauluun, joten se pyytää sääntelyviranomaiselta poikkeusta käyttöönoton aikatauluun.

Press Release Fingrid

Järvi-Suomen Energia parantaa sähköverkkoa

7.4.2020

Järvi-Suomen alueella sähköenergian jakelusta huolehtiva Järvi-Suomen Energia parantaa sähköverkostoa merkittävästi Mikkelin Anttolassa vuonna 2020. Uusi maakaapelilla ja osin ilmajohdoilla toteutettava yhteys rakennetaan koko matkalle Hauhalan kylästä Puumalan Hurissalon kaupalle. Hankealueella on noin 70 taloutta, mutta saneeraus parantaa lähialueilla satojen vakituisten ja vapaa-ajan kiinteistöjen sähkön toimitusvarmuutta. Järvi-Suomen Energian verkostoinsinööri Pentti Leinonen sanoo, että uutta sähköverkostoa rakennetaan toimivaksi pitkälle tulevaisuuteen. Järvi-Suomen Energia haluaa mahdollistaa mm. vapaa-ajan asukkaiden sähköautojen lataamisen ja etätyöt, joten verkoston mitoittamisessa huomioidaan alueen muuttuva sähköntarve sekä pientuotannon määrän kasvu.

Press Release Järvi-Suomen Energia

Haminan Energia laskee maakaasun hintaa

7.4.2020

Haminan Energia laskee maakaasun verollista energian hintaa 2,4-4,0 prosenttia toukokuun 2020 alusta alkaen. Maakaasun energian hinnan laskuun vaikuttaa maakaasun tukkumarkkinahinnan lasku. Tukkumarkkinahinnan laskuun vaikuttavat öljyn ja hiilen hintojen laskeminen sekä lämmin talvi. Haminan Energia laski maakaasun energian hintaa viimeksi 1.1.2020 13 prosenttia.

Kymen Sanomat

Caruna suunnittelee uuden sähköaseman rakentamista Espooseen

7.4.2020

Caruna suunnittelee uuden Sinimäen sähköaseman rakentamista Espooseen Kilon kaupunginosaan osoitteeseen Nuijalantie 9b. Samalla rakennetaan uusi 110 kilovoltin (kV) maakaapeliyhteys Sinimäen sähköaseman ja Leppävaarassa sijaitsevan Carunan sähköaseman välille. Tämänhetkisten suunnitelmien mukaan uuden sähköaseman rakennustyöt ajoittuvat vuosille 2021 ja 2022. Sähköasema valmistuu ja otetaan käyttöön vuonna 2022. Carunalla on Espoossa yhteensä 14 sähköasemaa.

Press Release Caruna

Kemijoki-yhtiön Sierilä-valitus kaatui korkeimmassa oikeudessa

8.4.2020

Korkein hallinto-oikeus (KHO) hylkäsi Kemijoki Oy:n valituksen, joka liittyy Sierilän voimalaitokselle suunnitellun kone- ja luukkuaseman rakentamiseen. Rovaniemen ympäristölautakunta oli myöntänyt rakennusluvan ja siitä valitettiin Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen, joka kumosi kone- ja luukkuasemaa koskevan rakennusluvan. Tämän jälkeen Kemijoki Oy valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen Kemijoki Oy aikoo jatkaa voimalaitoksen valmistelua. Yhtiöllä on vesilain mukainen lupa rakentamiseen.

Lapin Kansa

Alavieskan tuulivoimalahanke etenemässä Kähtävällä

7.4.2020

Alavieskan kunnanhallituksessa käynnistettiin Prokon Wind Energy Finland Oy:n Hangaskurunkankaan alueen osayleiskaavan laadinta tuulivoima-alueeksi Kähtävällä. Alue rajoittuu Kalajoen kunnan rajaan, Raution Kirkonkylään ja Typpöön. Etäisyydet lähimpään asutukseen jäävät kahteen kilometriin. YVA-menettelyn suorittaa ja osayleiskaavan laatii AFRY Oy. Kunnan ja Prokon Wind Energy Finlandin välinen kaavoitussopimus on määrä tuoda myöhemmin kunnanhallituksen hyväksyttäväksi. Lähivuosina Hangaskurunkankaan läpi rakennetaan luusi 110 kV voimalinja, joka tulee syöttämään energiaa kantaverkkoon Mutkalammin tuulipuistosta Kannuksessa ja Kalajoella.

Keskipohjanmaa

Fortum toteuttaa Suomen ensimmäisen ydinlaitoksen käytöstäpoiston

8.4.2020

Fortum on tehnyt sopimuksen Teknologian tutkimuskeskus VTT:n FiR 1 -tutkimusreaktorin käytöstäpoistosta Espoossa. Kyseessä on ensimmäinen ydinlaitoksen käytöstäpoistohanke Suomessa. Käytöstäpoistotyöt sisältävät suunnittelun, valmistelevat toimenpiteet, reaktorin purkamisen ja jätehuollon, mukaan lukien loppusijoituksen. Reaktori on tutkimus- ja opetuskäyttöön suunniteltu ydinlaitos, ja siksi myös sen käytetyn ydinpolttoaineen ja purkujätteen määrät ja aktiivisuudet ovat suhteellisen pienet. Hanke toteutetaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) valvonnassa.

Press Release Fortum

Ilmastonmuutos heikentää pohjoisten soiden hiilensidontakykyä

6.4.2020

Pohjoismaisen tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos heikentää pohjoisten soiden hiilensidontakykyä. Tutkijat arvioivat turvesoiden säilyvän hiilinieluina kuluvan vuosisadan loppuun asti. Jos ilmastonmuutos nopeutuu, soiden hiilensidontakyky vähenee huomattavasti vuoden 2050 jälkeen. Turvesoihin on sitoutunut noin viidennes maapallon maaperän hiilivarannosta. Tutkimukseen osallistuivat Itä-Suomen yliopiston lisäksi Oslon, Göteborgin, Tukholman, Kööpenhaminan ja Lundin yliopistot.

Etelä-Suomen Sanomat

StepOne Tech keräsi 2,7 milj. euron kasvurahoituksen

8.4.2020

Suomalainen cleantech-yritys StepOne Tech keräsi 2,7 miljoonan euron kasvurahoituksen ja rekrytoi pian uusia työntekijöitä. Yritykseen sijoittivat mm. suomalainen Impact Venture Builder -rahasto Fiil Good sekä amerikkalainen C2V Venture Capital -rahasto. Myös yhtiön työntekijät ja alihankkijat osallistuivat rahoituskierrokseen. Vuonna 2012 perustettu yritys valmistaa etanolikonversiolaitteita liikenteen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Yritys kasvatti liikevaihtoaan yli 300 % vuonna 2019. Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tulee tällä hetkellä Ranskasta, jossa uusiutuvan etanolin käyttöön siirtymistä tuetaan monella eri tavalla. StepOne Techin seuraava askel on lähteä hakemaan huomattavaa, uutta kasvua Yhdysvalloista. Markkina on merkittävä, sillä Yhdysvalloissa on yli 200 miljoonaa ajoneuvoa, jotka sopivat yhteen yhtiön valmistaman teknologian kanssa.

Press Release StepOne Tech

Kymijärvi III -laitos aloitti kaupallisessa käytössä

7.4.2020

Kymijärvi III -biolämpölaitos siirtyi kaupalliseen käyttöön 1.4.2020. Lahti Energia vastaanotti kaikkien suurimpien laitetoimittajien urakat maaliskuun loppuun 2020 mennessä. Samalla myös viranomais- sekä käyttö- ja kunnossapitovastuut siirtyivät Lahti Energialle. Kymijärvi III -biolämpölaitoksen kattila hyödyntää uusinta kiertoleijutekniikkaa sekä pitkälle kehitettyä lämmöntalteenottojärjestelmää (LTO). Ne yhdessä tekevät laitoksesta Suomen nykyaikaisimman voimalaitoskokonaisuuden. LTO-järjestelmän ansiosta prosessivettä voidaan valmistaa savukaasujen lauhteesta. Laitos on tuottanut lämpöä Lahti Energian kaukolämpöverkkoon elokuusta 2019.

Press Release Lahti Energia

VTT hakee vaihtoehtoja laivojen fossiilisiin polttoaineisiin

7.4.2020

VTT:n koordinoimassa BioFlex-hankkeessa kartoitetaan fossiilisille polttoaineille korvaavia bio- ja jätepohjaisia vaihtoehtoja. Johtava tutkija Anja Oasmaa VTT:ltä sanoo, että tavoitteena on löytää ekologisesti ja taloudellisesti kestävin tapa korvata fossiilinen raskas polttoöljy laivojen ja voimalaitosten dieselmoottoreissa. Vertailussa on eri menetelmiä, joilla polttoöljyjä valmistetaan teollisesti mm. jätemuovista tai biomassasta. Hän sanoo myös, että öljyjen soveltuvuutta käyttökohteisiin selvitetään kokeellisesti. Tavoitteena on kehittää samankaltainen öljy, jonka käyttö ei edellytä merkittäviä muutoksia dieselmoottoreihin. BioFlex-hanke pyrkii tukemaan kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n tavoitteita puolittaa meriliikenteen kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2050 mennessä.

Tekniikka & Talous

Viro: Ministeri haluaa Viron väliaikaisesti pois EU:n päästökauppajärjestelmästä

6.4.2020

Viron valtiovarainministeri Martin Helme tutkii Viron mahdollisuutta poistua väliaikaisesti Euroopan unionin päästökauppajärjestelmästä, jottta maa voisi madaltaa sähkön hintaa merkittävästi meneillään olevan koronaviruskriisin aikana. Viron hallitus on laskenut sähkön valmisteveroa EU:n sallimalle vähimmäistasolle. Helme sanoi, että sähkön hinnan alentamiseksi merkittävästi Viron olisi poistuttava EU:n päästökauppajärjestelmästä, koska tämä muodostaa puolet sähkön hinnasta. Euroopan komission tiedottajan Vivian Loonelan mukaan jäsenvaltio ei voi poistua EU:n päästökauppajärjestelmästä väliaikaisesti eikä pysyvästi.

ERR

Norja: Öljyteollisuus vaatii hallitukselta kriisipakettia

5.4.2020

Norjan öljyteollisuus on pyytänyt Norjan hallitukselta kriisipakettia. Norjan öljy- ja kaasuyhdistyksen (Norsk Olje og Gass) ennusteen mukaan öljysijoitusten määrä vuodelle 2020 on laskenut koronakriisin vuoksi 130,90 miljardiin Norjan kruunuun (13,74 miljardiin euroon), mikä on 14-21 miljardia kruunua ennusteita vähemmän. Esityksen mukaan teollisuus vaatii uusien ja olemassa olevien investointien arvonalennuksia vuosille 2020 ja 2021 sekä pidennettyä verovähennysaikaa. Norjalaisen energiayhtiön Equinorin toimitusjohtaja Eldar Sætre toteaa, että ehdotuksella edistetään kriisistä selviytymislle välttämätöntä aktiivisuutta.

E24

Ruotsi: Hallitus hakee pidennettyä verovapautusta biokaasulle

4.4.2020

Ruotsin hallitus on jättänyt Euroopan komissiolle hakemuksen biokaasun hiili- ja energiaverovapauden jatkamisesta vielä kymmenellä vuodella. Nykyisen valtiontuen hyväksymisjärjestelmän on määrä päättyä 31. joulukuuta 2020, ja teollisuus on vaatinut jatkoa Ruotsin biokaasumarkkinoiden jatkuvan kehityksen varmistamiseksi. Ruotsin kaasuliiton (Energigas Sverige) toimitusjohtaja Maria Malmkvist toteaa, että tämä on teollisuudelle erittäin tervetullut ilmoitus, koska se poistaa olennaisen epävarmuustekijän.

Recyclingnet