logo logo logo

Moitekanne Leppäkosken Sähköä vastaan

18.5.2018

Leppäkosken Sähkön osakkeenomistaja Matti Hiekka on nostanut moitekanteen yhtiötä vastaan. Hiekka perustelee kannettaan sillä, miten Leppäkosken Sähkö käytti keräämiään valtakirjoja ylimääräisten yhtiökokousten päätöksenteossa. Kanne koskee yhtiökokousta, jossa päätettiin äänileikkurin poistamisesta. Hiekan mukaan yhtiö keräsi valtakirjoja omilla varoillaan ja tarkoituksena edistää tietyn osakkeenomistajaryhmän tai yhtiön johdon omia pyrkimyksiä. Tämä on vastoin osakeyhtiölakia.

Seutulehti UutisOiva (E-edition, PDF)

Porvoon Sähköverkko teki tulosta

17.5.2018

Porvoon Energian viime vuoden tuloksesta huomattavin osa tuli sen sähköä siirtävästä tytäryhtiöstä, Porvoon Sähköverkosta. Koko Porvoon Energia -konserni teki viime vuonna voittoa 4,92 miljoonaa euroa ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja. Tästä Porvoon Sähköverkon osuus oli 4,56 miljoonaa.

Uusimaa (E-edition, PDF)

Energia festarit valloittaa Keinukallion liikuntapuiston viikon päästä

18.5.2018

Keravan Energia järjestää lauantaina 26. toukokuuta Energiafestarit Keinukallion puistossa. Energiafestarit järjestetään nyt kolmannen kerran. Tapahtumassa on tarjolla muun muassa maastopyöräilyä, aarteenmetsästystä ja poniratsastusta. Vauhdikkaan päivän jälkeen voi herkutella letuilla Keravan Marttojen lättymajassa.

Keski-Uusimaa

Tekstiviestit

19.5.2018

Tekstiviestipalstalla nimimerkki "Aseeton ryöstö kannattaa" kritisoi Porvoon Energiaa. On varmasti hauskaa kerätä voittoa sähköverkosta 4,56 miljoonaa, kun käyttäjät maksavat johtoja koko ajan.

Uusimaa (E-edition, PDF)

Tekstarit

19.5.2018

Tekstiviestipalstalla anonyymi kirjoittaja väittää Haminan Energian laskuttavan energian kilpailuttaneita erilaisilla selityksillä perusmaksusta ja verosta.

Kymen Sanomat (E-edition, PDF)

Stor klyfta mellan EU-tro och verklighet

20.5.2018

Borgå Energis vd Patrick Wackström representerar Finland i Bryssel när energifrågor behandlas. Enligt Wackström är klyftan mellan vad man på EU-håll i Bryssel tror och vad som är verklighet är skrämmande stor. När Wackström fick mötesagendan för nästa möte i Bryssel träffade han ordföranden för elmarknadsutskottet och ordförandena för olika arbetsgrupper innan han reser. Meningen är att diskutera dess fram till Finlands hållning i de olika frågorna på det kommande Brysselmötet.

Östnyland

Loiste Sähköverkko uudisti 321 kilometriä verkkoa v. 2017

19.5.2018

Loiste Sähköverkko Oy:n toimitusjohtaja Heikki Juntunen kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan, että yhtiö on käsitellyt sähköjohtojen vierimetsiä 1 600 kilometrin matkalta tykkylumiongelman takia. Kaadetut puut ovat metsänomistajien omaisuutta, ja omistajat voivatkin myydä Loisteen korvaaman puuston normaalisti eteenpäin. Loiste kestää talven 2017-18 tykkylumen aiheuttamat vahingot, koska on taloudellisesti tarpeeksi vahva. Loiste uudisti kaikkiaan 321 kilometrin verran verkkoaan vuonna 2017. Juntusen mukaan uudistukset keskittyvät taajama-alueiden maakaapeloimiseen sekä siihen, että taajamien väliset runkojohdot siirretään teiden varsille. Yhtiö toivoo tahtotilaa keventää harvaan asutuilla alueilla olevien asiakkaidensa siirtohintoja.

Kainuun Sanomat (E-edition PDF)

Centria pyrkii lisäämään uusiutuvien energiamuotojen käyttöä hankkeilla

21.5.2018

Centria-ammattikorkeakoulun luotsaamat EVAKOT-, LECo- ja Maaseudun asukkaiden energiatietoisuuden edistäminen -hankkeet peräänkuuluttavat yhteisöllisiä energiaratkaisuja. Tarkoitus on tuoda esille yksityishenkilöiden, yritysten ja yhteisöjen mahdollisuuksia vähentää kiinteistöjen energiakustannuksia niin, että uusiutuvien energiamuotojen käyttö lisääntyy. Samalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä. Henna Ruuskan luotsaama LECo-hanke pyrkii muodostamaan energiaomavaraisia yhteisöjä, jotka hyödyntävät paikallista uusiutuvaa energiaa. Parhaillaan haetaan yhteisöjä piloteiksi.

Keskipohjanmaa (E-edition PDF)

Carunan visiona on miljoona tyytyväistä asiakasta

21.5.2018

Caruna on uudistanut strategiansa ja visionsa. Jatkossa yhtiö haluaa olla yrityskaupoissa kiinnostava kumppani. Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyyny on pyrkinyt parantamaan yhtiön mainetta jopa 27 %:n hinnankorotusten aiheuttaman kohun jälkeen. Yli-Kyyny sanoo, että niin iso korotus oli virhe. Yhtiön olisi pitänyt tehdä kotiläksynsä paremmin. Carunan visiona on nyt miljoona tyytyväistä asiakasta, kun aiemmin se oli olla Suomen paras sähkönsiirtoyhtiö. Yli-Kyyny sanoo, että näkökulman muuttuminen vaikuttaa esimerkiksi asiakaspalveluun. Asiakkaat haluavat enemmän tietoa; esimerkiksi tekstiviestivaroituksen siitä, että mökkialuetta saattaa lähestyä myrsky. Asiakaspalvelun uusia mittareita on päivittäinen asiakastyytyväisyyskysely. Yhtiö on järjestänyt alueellisia keskustelutilaisuuksia sähköverkon rakentamiseen liittyen. Yli-Kyyny ottaa Twitter-tilillään kantaa mm. sähkönjakeluyhtiön rooliin sähköveron keräämisessä. Hän uskoo sähkönjakelumarkkinan keskittyvän tulevaisuudessa, missä Caruna haluaa olla mukana. Jatkossa yhtiön investoinnit ovat noin 200 milj. euroa vuodessa. Vuonna 2017 yhtiö maksoi 6,3 milj. euroa yhteisöveroa tuloksestaan.

Kauppalehti (E-edition PDF)

Energian oppimispaketti Voimala löytyy jo 160 peruskoulusta

21.5.2018

Energian oppimispaketti Voimala löytyy jo 160 peruskoulusta. Voimala on laatikkoon pakattu kytkentälevy, johon on liitetty jännite- ja virtamittari, akku ja lataussäädin. Voimalassa on mukana pieni aurinkopaneeli ja generaattori, joilla energiaa voi tuottaa omin neuvoin. Levyyn on kiinnitetty myös energiaa kuluttavia laitteita kuten valoja, kaiutin, USB- virtalähde ja discopallo. Voimalan tavoitteena on auttaa sähköön ja energiaan liittyvien ilmiöiden ymmärtämisessä oppilaan omien käytännön kokeilujen kautta. Paketissa on vaikeusasteeltaan vaihtelevia harjoitustehtäviä oppilaille. STEKin toimitusjohtajan Timo Kekkosen mukaan sähkön ja energian opinnot ovat tärkeää osaamispääomaa niin opiskelijalle kuin Suomelle. STEK pyrkii rohkaisemaan muitakin organisaatioita ja yrityksiä Voimalan sponsoreiksi. STEK lahjoittaa jatkossakin Voimala-oppimispaketteja, ja seuraava haku on tulossa loppuvuonna 2018.

Press Release STEK

HS kaukolämpömarkkinoiden avaamisesta kilpailulle

21.5.2018

Lehden pääkirjoituksessa käsitellään kaukolämpöverkon kilpailua. Herää kysymys, miksei kaukolämmössä kilpailu voisi toimia samalla tavalla kuin sähkössä. Kukin kaukolämpöverkko on oma markkinansa. Lehden mukaan etenkin teollisuuslaitokset myyvät jo hukkalämpöään kaukolämpöverkkoon. Kiinteistöjen jäähdytyspalvelussa on kyse siitä, että asiakas luovuttaa koneista tai auringosta tulevaa lämpöä kaukolämpöyhtiölle ja maksaa siitä. Uudistuksia tarvitaan. Hallinnollisesti yksinkertaisinta olisi jatkaa nykytiellä, jossa verkon omistava kaukolämpöyhtiö solmii sopimuksia asiakkaidensa kanssa. Toinen vaihtoehto olisi sähkömarkkinoiden kaltainen malli, jossa verkon omistaja on erillään ja asiakas saa ostaa lämpöä haluamaltaan taholta. Lehden mukaan on ristiriitaista, että mitä kilpaillumpi malli olisi, sitä raskaampaa sääntelyä se edellyttäisi. Pienissä verkossa se tulee kuitenkin kalliiksi. Energiateollisuus kannattaa varovaista etenemistä, mikä pääkirjoituksenkin mukaan vaikuttaa realistiselta. Sopimusten ehtojen tulee kuitenkin olla läpinäkyviä.

Helsingin Sanomat

Suomalaisyritykset: Ei vakavia tekijänoikeusloukkauksia Kiinan markkinoilla

21.5.2018

Yhdysvallat ja Kiina ovat avanneet kauppaneuvottelut uudelleen, ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on perunut aiemmin langettamansa pakotteet. Trumpin hallinto on perustellut pakotteita muun muassa yhdysvaltalaisyritysten Kiinan markkinoilla kärsimistä tekijänoikeusloukkauksilla, joiden on arvioitu aiheuttaneen satojen miljardien dollarien haitat vuodessa. Kiinassa pitkään toimineet suomalaisyritykset kertovat olevansa tarkkana mahdollisten tekijänoikeusloukkauksien varalta. Outotecin toimitusjohtajan Markku Teräsvasaran mukaan yhtiön ratkaisuja on kopioitu Kiinassa jonkin verran. Outotec on myös lisensoinut teknologiaansa Kiinan metallinjalostusmarkkinoilla ja ajatuunut vuonna 2015 oikeuskiistaan kiinalaisen Yanggu Xiangguang Copperin kanssa. Teräsvasaran mukaan Outotecillä ei ole Kiinassa muista markkinoista poikkeavia IPR-käytäntöjä. Yhtiö patentoi hänen mukaansa ratkaisunsa tarkasti ja valitsee myös yhteistyökumppaninsa huolellisesti. Wärtsilällä on Kiinassa kolme tehdasta, viisi yhteistoimintayritystä ja yhdeksän palvelukeskusta. Yhtiön tiedossa ei ole Kiinan markkinoilla tapahtuneita immateriaalioikeuksien loukkaamista. Wärtsilän tuotekehitys on keskitetty tutkimuskeskuksiin Vaasaan, muualle Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin, ja yhtiön mukaan näin uudet innovaatiot pysyvät omissa käsissä. Myöskään Kone ei kerro kärsineensä Kiinassa huomattavista immateriaalioikeusloukkauksista. Ilmi tulleet loukkaukset ovat liittyneet tuotemerkkikopioihin, eikä varsinaista teknologiaa ole vuotanut. Koneella on Kiinassa teknologian ja tuotemerkkien suojaamiseksi käytössä samat toimet kuin muillakin markkinoilla.

Kauppalehti

Verkkokaupan muovit sotkevat kierrätystä

21.5.2018

Suomessa kerätään ja hyödynnetään vuonna 2018 kaikkiaan 10 miljoonaa kiloa kotitalouksien muovipakkausjätettä. Viime vuosina muovien kierrätysteknologia on kehittynyt nopeasti. Kotitalouksien muovipakkauksia käsitellään Riihimäellä, jossa sijaitsee Fortumin muovijalostamo. Jalostamon tuotelinjapäällikkö Mikko Koivuniemi toteaa, että Fortum uskoo kiertotalouteen tulevaisuuden alana. Käytössä on jo monia automaattisia lajittelulaitteita, jotka tunnistavat eri muovilaadut. Näin muovit saadaan sujuvasti hyötykäyttöön. Kauppa ja elintarviketeollisuus kustantavat pakkauskierrätyksen tuottajavastuumaksujen kautta. Koivuniemi huomauttaa, että verkkokauppa on tilanteessa eräänlainen vapaamatkustaja. Koko pakkausmuovien keräys rahoitetaan tuottajavastuumaksuilla, ja verkkokauppa ei osallistu niihin. Tähän kaikki Suomessa operoivat toimijat toivovat ratkaisua. Elintarviketeollisuusliiton johtaja Heli Tammivuori kommentoi, että muovipakkaukset ovat elintarviketeollisuudelle ja kaupalle tärkeitä jo logistiikan ja säilyvyyden kannalta. Muoville etsitään korvaavia tuotteita.

YLE Uutiset

Neste Kontiomäen katolle 165 aurinkopaneelia

21.5.2018

Paltamolainen Neste Kontiomäki eli Kainuun Tähti Oy on ottanut käyttöön 165 aurinkopaneelia, jotka sijaitsevat huoltoaseman katolla. Yrittäjä Pekka Juntunen kertoo, että hankinta johtuu taloudellisuudesta ja ekologisuudesta. Yritys investoi 50 000 euroa paneeleihin, joiden takaisinmaksuajan arvioidaan olevan 10 vuotta. Juntunen kertoo, että aurinkopaneeleilla tuotetaan hyvänä päivänä jopa 40 % yhtiön sähkönkulutuksesta. Vuodessa säästö on tuhansia euroja. Neste on saanut 30 %:n tuen investointiinsa. Suomen Lähienergialiiton toiminnanjohtajan Tapio Tuomen mukaan aurinkoenergia leviää tasaisesti eri puolilla maata. Kainuussa aurinkopaneeleita löytyy Holiday Club Katinkullan ja Kajaanin Prisman katoilta.

Kainuun Sanomat

Siikajoella vaaditaan tuulivoimaloita käyttökieltoon

21.5.2018

Siikajoella on tehty 35 hengen allekirjoittama kuntalaisaloite, jossa vaaditaan käyttökieltoa Vartinojan tuulivoimaloille. Sen mukaan voimaloiden aiheuttamista melu- ja terveyshaitoista on otettu viranomaisiin yhteyttä useita kertoja. Käyttökiellon tulisi olla voimassa niin pitkään, kunnes voidaan kiistatta todistaa, ettei voimaloiden toiminta aiheuta haitallisia terveysvaikutuksia ihmisille. Myös uusia melumittauksia vaaditaan.

Raahen Seutu (E-edition PDF)

Aurinkosähköjärjestelmät ovat tulossa asuinkerrostaloihin

20.5.2018

Viime vuosina Suomessa on ryhdytty hankkimaan aurinkopaneeleja yritysten ja liikerakennusten katoille. Nyt aurinkosähköjärjestelmät ovat tulossa asuinkerrostaloihinkin. Solarvoiman kehitysjohtajan Janne Käpylehdon mukaan kerrostaloissa on jo noin 40 aurinkosähkövoimalaa. Kiinteistösähköä on saatu omista paneeleista ensimmäisenä Helsingin Oulunkylässä sijaitsevassa Hirsipadontie 5:ssä ja Malmilla sijaitsevassa Setlementtiasuntojen vuokratalossa. HSY:n Ilmastoinfon energia-asiantuntija Teemu Kettusen mukaan aurinkopaneelit tulevat yleistymään kerrostaloissa. Melkein joka toinen taloyhtiö on keskustellut aurinkosähkön hankinnasta. Buumi johtuu mm. siitä, että paneelien hinnat ovat laskeneet. Paneelit ovat nyt järkevä investointi. Aalto-yliopiston tutkijan Karoliina Auvisen mukaan aurinkosähkö on taloudellisesti järkevää uusissa energiatehokkaissa kerrostaloissa, jos sähköä on mahdollista käyttää sekä yhteisissä tiloissa että asunnoissa. Talon sisällä sähkö voitaisiin jakaa mikrosähköverkossa.

Helsingin Sanomat (E-edition PDF)

KHO hylkäsi valituksen Vihisuon tuulipuiston kaavasta Karstulassa

18.5.2018

Korkein hallinto-oikeus on hylännyt valituksen, joka koskee Vihisuon tuulivoimapuistoa Karstulassa. Karstulan kunnanvaltuusto on hyväksynyt tuulivoimapuiston kaavan vuonna 2016, ja nyt kaava saa lainvoiman. Alueelle saa rakentaa korkeintaan yhdeksän tuulivoimalaa. Valittajat olivat sitä mieltä, että kaavassa ei välitetä luontoarvoista, ihmisistä tai eläimistä. Kaavapäätös haluttiin kumota, koska voimalat aiheuttavat melu- ja maisemahaittoja. Valtuustopäätöstä koskeva valitus oli hylätty Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa vuonna 2017, eikä KHO:n mielestä päätöksen muuttamiseen ole perusteita.

Keskisuomalainen (E-edition PDF)

Fennovoiman työmaan tärinää, melua ja pölyä mitataan

21.5.2018

Fennovoima on järjestänyt ympäristöillan Pyhäjoella. RAOS mittaa kaikkiaan kahdeksassa paikassa ydinvoimalatyömaan aiheuttamaa melua, pölyä ja tärinää. Yhtiö tarkkailee melua työmaa-alueella ja herkkien kohteiden lähellä jatkuvasti. Vuonna 2017 melurajat ylittyivät yöaikaan 15 kertaa ja päiväsaikaan 12 kertaa. Ylitysten jälkeen on kiinnitetty huomiota esimerkiksi työnsuunnitteluun. Työmaan meluhaittoja yritetään vähentää koteloinnein ja vallituksin. Runsasmeluisia töitä ei saa tehdä öisin. RAOS tekee ympäristön kokonaistarkkailua, joka on aloitettu keväällä 2016. Havaintojen mukaan pölyäminen on lähinnä paikallista ja rajoittuu paljolti työmaa-alueelle. Tärinä ei ole ylittänyt kertaakaan sille asetettuja raja-arvoja. Merialueilla yhtiö tarkkailee sameutta, ja vaikutukset ovat ulottuneet rakennusalueen läheisyyteen. Vuonna 2017 NTU-arvo ylitti kolme kertaa hälytysrajan ja kerran keskeytysrajan.

Raahen Seutu (E-edition PDF)

Säteilyturvakeskus: Fennovoiman lupa-aineistoissa puutteita

18.5.2018

Säteilyturvakeskus kertoo julkaisemassaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen kolmannesvuosiraportissa, että Fennovoiman ydinvoimalaitoksen perussuunnittelu on kesken ja lupa-aineistoissa on puutteita olennaisilta osilta. Stukin projektipäällikkö Janne Nevalainen kertoo, että keskus on saanut noin 10 % siitä aineistosta, joka tulee jättää ydinenergia-asetuksen mukaisesti osana rakentamislupahakemusta. Säteilyturvakeskus on huolissaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeen turvallisuuskulttuurista kokonaisuutena. Turvallisuuskulttuurinkaan vuoksi ei ole vielä edellytyksiä puoltaa rakentamislupaa. Nevalaisen mukaan Fennovoiman on saatava johtamisjärjestelmänsä kuntoon ja turvallisuuskulttuurin on oltava hyvä. Laitossuunnittelun viivästyminen antaa Fennovoimalle lisää aikaa parantaa turvallisuuskulttuuriaan ja johtamisjärjestelmäänsä.

STT Mediapankki

Tampereelle rakennetaan maailman ensimmäistä kiertotalouskaupunginosaa

21.5.2018

Tampereen Hiedanrantaan suunnitellaan uutta kaupunginosaa, josta on tarkoitus tulla maailman ensimmäinen kansalaisten ja yritysten luoma kiertotalouskaupunginosa. Alueella toimii jo Suomen suurin 1 300 hengen kuivakäymälä, jonka jätteet päätyvät uusiokäyttöön muun muassa lannoitteeksi. Käymälän toteutuksesta, ylläpidosta ja kehittämisestä vastaavan Digi Toilet Systems Oy:n Rami Kiukas kertoo, että kuivakäymäläratkaisuja voidaan rakentaa myös Hiedanrannan tuleviin asuntoihin. Hiedanrannassa toimii jo nyt parikymmentä yritystä, muun muassa mansikanviljely-yritys Evergreen Farm Oy ja Carbofexin biohiililaitos, jonka biohiiltä Evergreen Farm hyödyntää ruukkumansikoidensa kasvualustana. Hiedanranta-hankkeen asiantuntijana toiminut Anne Raudaskoski Ethica Oy:stä kertoo, että Hiedanrannan kiertotalouskonsepti on hyvin kokonaisvaltainen ja kattaa useita eri osa-alueita uusiutuvasta energiasta rakentamiseen, päästöttömään liikkumiseen, ravinne- ja vesikiertoon, älykkäisiin teknologioihin ja paikalliseen ruoantuotantoon. Tavoitteena on saada aikaan kaupunginosa, joka tuottaa enemmän kuin kuluttaa.

Iltalehti

Tanska: Ministeri sanoo ei Vattenfallin tuulivoimaloiden uudelleensijoittamiselle

18.5.2018

Tanskan energiaministeri Lars Christian Lilleholt on ilmoittanut, ettei hän aio ryhtyä toimenpiteisiin, jotta Vattenfall sijoittaisi Tanskan rannikon läheisyyteen suunnitellut tuulivoimalansa muualle. Asiasta on tehty valituksia, joiden mukaan voimalat vaikuttaisivat haitallisesti esimerkiksi asuntojen hintoihin ja turismiin. Alueen asukkaat haluaisivat, että voimalat sijoitettaisiin kauemmas merelle.

Energiwatch

Norja: Hallitus haluaa lisätä biopolttoaineiden kotimaista tuotantoa

16.5.2018

Norjan hallitus haluaa lisätä biopolttoaineiden osuutta tieliikenteessä 40 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Ilmasto- ja ympäristöministeri Ola Elvestuen haluaa vähentää palmuöljyn osuutta biopolttoaineissa ja lisätä kotimaista tuotantoa, joka tuottaisi enemmän ilmastohyötyjä. Hallitus suunnittelee norjalaisen biopolttoainetuotannon kasvattamista 300 miljoonaan litraan vuoteen 2020 mennessä.

Nationen