logo logo logo

Urakierrosta

20.3.2018

Tekniikan tohtori Markku Tommiska, 48, on nimitetty Haminan Energian toimitusjohtajaksi.

Sähkömaailma (Printed version, PDF)

Talvi on parasta tuulisähköaikaa

20.3.2018

Talvella syntyy paljon enemmän tuulisähköä kuin kesällä. Puhurin tuulivoimapäällikkö Tuomas Ylimaula kertoo, että tammikuu on tuulisähkön paras tuotantokuukausi yhtiön toiminta-alueella Pohjanmaalla. Marraskuu oli viime vuonna paras tuulisähkön tuotantokuukausi. Silloin syntyi 594 000 megawattituntia tuulisähköä. Heinäkuu oli tuulivoimakuukausista heikoin: tuulisähköä syntyi ainoastaan 230 000 megawattia. Kylmyys ei haittaa Puhurin tuulivoimaloita, sillä laitteet on suunniteltu toimimaan arktisissa olosuhteissa.

Energiauutiset (Printed version, PDF)

Tieto liikkuu kahteen suuntaan

20.3.2018

Pietarsaarelainen Herrfors Nät -sähköverkkoyhtiö on ottanut käyttöön uusia energiamittareita. Mittarit perustuvat NB (Narrow Band) Iot -tekniikkaan. Mittareiden datayhteys toimii kahteen suuntaan. Herrfots Nät-Verkko Oy:n toimitusjohtaja Kristian Finell kertoo pilottihankkeen olevan vielä niin alkuvaiheessa, että tekniikkaa ei voi kommentoida kovin laajasti. Hankkeesta on keskusteltu myös operaattoreiden kanssa, sillä energiamittareissa käytetty tekniikka tarvitsee mobiili-internetoperaattorin ja SIM-kortin toimiakseen. Finell lupaa kommentoida hanketta laajemmin myöhemmin keväällä.

Energiauutiset (Printed version, PDF)

Voimalla yhden miehen

22.3.2018

Juhani Lajunen voitti helmikuussa pronssia painonnoston SM-kisoissa miesten +105 kilon sarjassa. Parikkalan Valolla päivätyötä tekevä Lajunen kertoo, että elämä sujuu painonnosto edellä. Miehen kotona onneksi ymmärretään kilpailulle sitoutumista, sillä Lajusen vaimo Salla on myös kilpaillut painonnostossa.

Etelä-Saimaa (E-edition, PDF)

Kihniö myy Leppäkosken osakkeitaan

22.3.2018

Kihniön kunta on päättänyt myydä lähes kaikki Leppäkosken Sähkö Oy:n osakkeensa. Kunnalla on kaikkiaan 712 osaketta, joista se on myymässä 662 kappaletta. Kunta saisi kaupasta 365 000 euroa. Ostajina ovat Sallilan Sähkö ja Vakka-Suomen voima. Kihniön kaupunginvaltuusto käsittelee kauppaa 19.3.2018. Kihniö hallitsee myös Koillis-Satakunnan Sähkön osakkeiden myymistä

Ylä-Satakunta (E-edition, PDF)

Mielipide: Sähköt poikki, miksi?

22.3.2018

Anonyymi kirjoittaja purnaa mielipidepalstalla Kokkolan Energian toimintaa. Hänen asuntonsa sähköt oli katkaistu yllättäen ilman ennakkovaroitusta. Kirjoittajan mukaan työttömillä ja vähävaraisilla ei ole aina varaa maksaa laskujaan, vaikka eräpäivä onkin mennyt. Nyt menivät pilalle myös vähistä rahoista ostetut ruuat jääkaapissa.

Kokkola (E-edition, PDF)

Kokkolan Energialla huikea tulos

22.3.2018

Kokkolan Energia teki vuonna 2017 hyvän tuloksen, jossa tilikauden tulos ylsi yli 5 milj. euroon. Liikevaihto pysyi lähes 50 milj. eurossa. Edellisenä vuonna tulokseksi kirjattiin yhden miljoonan euron summa. Kokkolan Energia on parantanut tulostaan viime vuosina. Toimitusjohtaja Mikko Rintamäki kertoo, että vuosi 2015 oli tappiollinen. Sen jälkeen tarvittiin ratkaisuja tulevaisuutta silmällä pitäen. Nyt Kokkolan Energia on yhtiö, joka pystyy jopa tulouttaman omistajalleen osinkoa. Kokkolan Energia tulouttaa kaupungille 1,5 milj. euroa, jos yhtiökokous asian hyväksyy. Hallituksen puheenjohtaja Jarmo Nissi mainitsee, kolmena aiempana toimintavuotena yhtiö ei ole pystynyt tulouttamaan kaupungille mitään. Investointeja yhtiö teki vuonna 2017 yli 4 milj. eurolla. Hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet vuodessa lähes 12 %. Tulevaisuuden älykkäät sähköverkot pienentävät arvioiden mukaan sähkön kulutusta.

Kokkola (E-edition, PDF)

Veroparatiisi Irlanti saa Fortumin verot

22.3.2018

Fortumin verotettava tulos Suomessa on romahtanut. Vuonna 2005 se oli 615 miljoonaa euroa ja vuonna 2017 enää 75 miljoonaa euroa. Irlannissa Fortumin verotettava tulo vuonna 2017 oli sen sijaan 80 miljoonaa euroa. Fortum kertoo maksavansa veronsa siihen maahan, jossa liiketoiminta sijaitsee ja tulos syntyy. Yhtiöllä ei ole Irlannissa energialiiketoimintaa. Fortumin sijoittajasuhdejohtaja Måns Holmberg huomauttaa, ettei vertailu ole yksinkertaista, sillä yhtiössä on tapahtunut paljon muutoksia vuoden 2005 jälkeen. Hänen mukaansa Fortum ei ole tehnyt verosuunnittelua. Se on keskittänyt kansainvälisten liiketoimintojen omistus- ja rahoitusjärjestelyt Hollantiin, Belgiaa ja Irlantiin. Reilu vero ry:n veroasiantuntija Reijo Kostiainen on eri mieltä ja katsoo, että kyse on aggressiivisesta verosuunnittelusta. Irlannissa yhteisövero on 12,5 % ja Suomessa 20.

Iltalehti (E-edition PDF)

Öljy-yhtiöt vauhdittavat öljysäiliöiden liitinten vaihtamista uusiin

21.3.2018

Öljylämmitteisten kiinteistöjen ja omakotitalojen täyttöliittimet täytyy uusia. Vanhat sakaraliittimet tulee vaihtaa nokkavipuliittimiin. Laki tuli voimaan jo vuonna 1985, mutta nyt kevyttä polttoöljyä kotitalouksiin toimittavat yhtiöt vauhdittavat asiaa niin, etteivät tankkaa öljyä enää vanhanmallisin liittimin varustettuihin säiliöihin heinäkuusta 2018 lukien. Teboil Oy:n Itä-Suomen aluemyyntipäällikkö Asko Hiltunen kertoo, että päätöksen perusteena ovat etenkin ympäristönäkökohdat. Vanhanmalliset täyttöliittimet tuppaavat aina tihuuttamaan öljyä ja sitä päätyy seinille ja maahan. Maaperän puhdistaminen on hyvin kallista. Uudenlainen täyttöliitin on satavarma.

Keskisuomalainen (E-edition PDF)

Sähköala työllistää kovasti Pohjois-Karjalassa

22.3.2018

Moni sähköalalla toimiva yritys etsii uutta työvoimaa Pohjois-Karjalassa. PKS Sähkönsiirto Oy:n toimitusjohtaja Arto Gylén kertoo, että yhtiössä toimitusvarmuusinvestointien työllisyysvaikutus on 130 henkilötyövuotta, kun mukaan lasketaan kaikki alihankkijat. Lisäksi vierimetsätyöt vaativat 35 henkilötyövuotta. PKS investoi vuodesta 2013 lähtien 30 miljoonaa euroa jakeluverkon uudistamiseen. Tavoite on saada taajamien runkoverkot maakaapeloitua kuluvan vuosikymmenen loppuun mennessä, ja vuoden 2020 alkaessa pääpaino siirtyy taajamien ulkopuolelle. Myös Fingrid uudistaa Pohjois-Karjalan sähköverkkoa. Voimajohtojen ja sähköasemien rakentaminen alkaa vuoden 2019 alussa. Kyseessä on 32 miljoonan euron investointi. Varatoimitusjohtaja Kari Kuusela kertoo projektin työllisyysvaikutukseksi noin sata henkilötyövuotta. Sähköalalla avoimia työpaikkoja on Pohjois-Karjalassa nyt mm. Voimatelissä, Rejlersissä ja Enerkessä.

Karjalainen (E-edition PDF)

Fortumilla muuttui niin pääkonttori kuin yrityskulttuuri

21.3.2018

Fortum muutti vuoden 2018 vaihteessa uuteen monitilatoimistoon, joka sijaitsee Nokian entisessä pääkonttorissa Keilaniemessä. Ennen muuttoa Fortumilla oli 45 000 neliömetriä tilaa neljässä rakennuksessa ja 26 kerroksessa. Muuton jälkeen yhtiön pääkaupunkiseudun työntekijät työskentelevät seitsemässä kerroksessa 14 500 neliömetrin tiloissa. Fortumin johtaja Arto Räty on vastannut muutosta. Muutto on osa yhtiön yrityskulttuurin muutosta. Rädyn mukaan isoin asia on talon henkisen kapasiteetin vapauttaminen: asiantuntijat eivät vanhoissa tiloissa kohdanneet toisiaan. Uudet tilat mahdollistavat kohtaamiset ja madaltavat hierarkiaa. Räty painottaa johtamiskulttuurin muutoksen tärkeyttä. Fortum haluaa eroon perinteisestä ja hierarkkisesta johtamismallista. Jatkossa johtotyötä tehdään tavoitteiden asettamisen, ei kellokortin vahtimisen kautta. Muutostilanteessa työntekijät täytyy osallistaa muutokseen, jotta muutosvastarinnasta päästään yli.

Talouselämä

Wärtsilä myynyt kaasumoottorivoimalan New Orleansiin

22.3.2018

Wärtsilä on myynyt 128 megawatin kaasumoottorivoimalan New Orleansin kaupungille Louisianan osavaltioon Yhdysvaltoihin. Voimalan on määrä valmistua tammikuussa 2020. Siihen tulee seitsemän kaasukäyttöistä Wärtsilä 50SG -moottoria, jotka voivat tarpeen mukaan paikata nopeasti vaihtelua aurinko- ja tuulivoiman tuotannossa.

Kauppalehti

Kontiolahdella valunut maahan satoja litroja öljyä

20.3.2018

Kontiolahdella syttyi tiistaina 20.3.2018 tulipalo Uuron sähkö- ja dieselkorjaamon hallissa. Palamaan syttyi auto, jota oli hitsattu, ja palo levisi koko halliin. Se tuhoutui täysin. Ympäristöpäällikkö Antti Suontaman mukaan pohjavesialueelle on valunut jäteöljyä muutamia satoja litroja. Hänen mukaansa vakavaa vaaraa ei aiheudu ympäristölle, mutta öljyt täytyy saada pois alueelta.

Karjalainen

Destia voittanut Fingridin voimajohtorakentamisen urakan

21.3.2018

Destia on voittanut Fingridin voimajohtourakan, jossa tehdään jännitteeltään 110 kilovoltin johtomuutokset Uudenkaupungin, Jyväskylän, Porvoon ja Pyhtään sähköasemilla. Urakka on jo käynnistynyt suunnittelun osalta. Konkreettinen rakennustyö alkaa toukokuussa 2018 Porvoosta ja etenee paikkakunnittain. Urakassa rakennetaan uusia voimajohtopylväitä, ja vanhoja voimajohtolinjoja siirretään uusille pylväille. Urakan on tarkoitus valmistua loppuvuodesta 2019. Energiainfran liiketoimintayksikön johtaja Tapio Leskinen Destiasta iloitsee urakkakilpailuvoitosta. Se auttaa Destiaa saavuttamaan pääurakoitsijapätevyyden Fingridin jännitteeltään 400 kilovoltin voimajohtohankkeisiin.

Press Release Destia

Sähkö-, energia-, ja ict-verkostoalojen työriidassa sopu

21.3.2018

Sähköalojen ammattiliitto, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL, Energiateollisuus ja Palvelualojen työnantajat Palta ovat hyväksyneet sovittelija Jukka Ahtelan tekemän sähkö-, energia- ja ict-verkostoaloja koskevan sovintoesityksen. Näin ollen työriitaan liittyneet lakkouhat ovat peruuntuneet Sopimus on 25 kuukauden pituinen, ja se on voimassa 31.3.2020 asti. Sopimus sisältää yhteensä 3,3 %:n palkankorotukset. Lisäksi sopimuksessa on etenkin luottamusmiesjärjestelmään, paikalliseen sopimiseen ja palkkausjärjestelmään liittyviä tekstimuutoksia ja kehittämishankkeita.

Press Release TEM

Fennovoima tarttui STUKin huoliin koulutuksella

22.3.2018

STUK esitti syksyllä 2017 Fennovoimalle vaatimuksia turvallisuuskulttuurin parantamiseksi, Fennovoima sai aikaa määritellä toimenpiteet ja toteuttaa ne huhtikuun 2018 loppuun mennessä. Fennovoiman projektijohtaja Minna Forsström kertoo, että Fennovoiman omasta turvallisuuskulttuurista on tullut kohtuullisen hyvääkin palautetta. Monet vaateista koskivat koko toimitusketjua. Fennovoima on reagoinut STUKin vaatimuksiin ensisijaisesti koulutuksella. Yksi koulutusaihe venäläiselle laitetoimittajalle, pääurakoitsijalle ja näiden alihankkijoille on ollut se, mitä suomalainen turvallisuuskulttuuri oikeastaan on. Lisäksi Fennovoiman ydinturvallisuusosasto arvioi aiempaa tarkemmin alihankkijaehdokkaita. STUK vaati myös, että johtoryhmän ydin- ja säteilyturvaosaamisesta tulee varmistua ja turvallisuushuolien käsittelyä on parannettava. Fennovoima on reagoinut myös näihin asioihin koulutuksella. STUKin ylitarkastaja Pia Oedewald ei halua vielä kommentoida, ovatko Fennovoiman toimet riittäviä.

Kaleva (E-edition PDF)

Tutkijaryhmä kritisoi Olkiluoto 3-voimalassakin käytettävää EPR-teknologiaa

22.3.2018

Energy Watch Group -tutkija- ja poliitikkoryhmittymä kritisoi harvinaisen voimakkaasti Arevan ja EdF:n jatkamaa EPR-ydinvoimateknologiaa ja sen kalleutta veronmaksajille. Berliinistä käsin toimivan ryhmittymän mukaan teknologia on vaaraksi jopa koko EU:n taloudelle. TVO:n Olkiluoto 3 -voimala on tätä teknologiaa. Tutkijaryhmä kritisoi ydinvoimaa yleensä ja kannattaa uusiutuvaa energiaa. Sen mukaan sekä Areva että Ranskan valtiollinen EdF ovat EPR:n epäonnistumisen vuoksi konkurssin partaalla. Ryhmän asiantuntijoista Christian Breyer toimii aurinkotalouden professorina Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa.

Tekniikka & Talous

Fennovoiman ydinvoimahankkeella vahva paikallinen tuki

22.3.2018

Fennovoiman julkaiseman vastuullisuusraportin mukaan Hanhikivi 1 -hankkeen kannatus on Pyhäjoella 75 %. Koko tutkimusalueella eli myös ympäristökunnissa 71,9 % suhtautuu hankkeeseen myönteisesti. Hankkeen paikallinen tuki on siis vahvempi kuin koskaan. Hanhikivi 1 -työmaalla tai Fennovoiman organisaatiossa ei ole sattunut yhtään poissaoloon johtanutta tapaturmaa.

Keskipohjanmaa (E-edition PDF)

Kiinteän puupolttoaineen käyttö kasvoi 2 % vuonna 2017

21.3.2018

Luonnonvarakeskuksen ennakkotietojen mukaan Suomen lämpö- ja voimalaitoksissa käytettiin vuonna 2017 yhteensä 19,9 milj. kiintokuutiometriä (38,2 terawattituntia) kiinteää puupolttoainetta. Luku oli uusi ennätys, ja kasvua vuoteen 2016 verrattuna oli 2 %. Kasvun taustalla oli metsäteollisuuden sivutuote- ja jätepuun polton lisääntyminen. Sivutuotepuuta poltettiin vuonna 2017 kaikkiaan 11,7 milj. kuutiometriä, kasvua edellisvuodesta oli 6 %. Sivutuotepuusta kaksi kolmasosaa oli kuorta, jota poltettiin 7,7 miljoonaa kuutiometriä, 5 % edellisvuotta enemmän. Puruja poltettiin 2,7 milj. kuutiometriä (+ 8 %) ja puutähdehakkeita 1,2 milj. kuutiometriä (+ 8%). Puupellettien ja -brikettien kulutus kasvoi 29 prosenttia. Metsähakkeen kulutus supistui 4 prosenttia 7,1 milj. kuutiometriin. Puhtaassa lämmöntuotannossa metsähakkeen käyttö pysyi ennallaan 2,5 miljoonassa kuutiometrissä. Sähkön ja lämmön yhteistuotannossa metsähakkeen käyttö väheni kuudella prosentilla 4,6 milj. kuutiometriin. Yhdessä pientaloissa poltetun metsähakkeen kanssa hakkeen kokonaiskäyttö ylsi 7,8 milj. kuutiometriin (- 4 %). Pienpuun käyttö metsähakkeen raaka-aineena kasvoi 3,9 milj. kuutiometriin. Hakkuutähteiden käyttö supistui 10 prosentilla 2,3 milj. kuutiometriin ja kantojen käyttö noin 25 prosentilla 0,6 milj. kuutiometriin. Järeän runkopuun käyttö kasvoi 0,4 milj. kuutiometriin.

Press Release Luonnonvarakeskus

Barclays uskoo vahvasti Nesteeseen

22.3.2018

Brittipankki Barclays kehuu Nesteen potentiaalia poikkeuksellisen vuolaasti ja uskoo Nesteen osakkeen vahvaan nousuun. Kaliforniassa vierailleet Barclaysin analyytikot uskovat uusiutuvien polttoaineiden kysynnän kasvun jatkuvan ja Neste jatkaa niiden kapasiteetin lisäämistä. Barclays antaa Nesteen osakkeelle 70 euron tavoitehinnan. Se nosti aiempaa tavoitehintaa 43 %. Suositus on "ylipainota". Nesteen osake oli 57,98 eurossa 21.3.2018 illalla. Nesteen uusiutuva lentopolttoaine on Barclaysin analyysin mukaan käänteentekevä tuote, joka voi mullistaa markkinat. Nesteen oman arvion perusteella globaali laivapolttoainetta koskeva rikkisääntelyn muutos vuonna 2020 lisää keskitisleiden kysyntää. Neste aikoo investoida tuotantoon, koska laivapolttoaineiden kysyntä kasvaa.

Kauppalehti

Uusi energiapolitiikka

22.3.2018

...Kun katsoin helmikuun sähkölaskua eli toteutuneen pörssisähkön hintaa olin hieman pettynyt kun se oli vähän korkeampi kuin odotin - mutta kun katson koko kuukauden keskihintaa on tämän vuoden helmikuu selvästi kalliimpi kuin aikaisempina vuosina...

Facebook

Ilmastouskon loppu

18.3.2018

ksen suhteen puhutaan edelleen siihen uskomisesta. Se on erikoista, koska ilmaston muuttuminen on kaikkea muuta kuin uskon asia. Tutkijat ovat harvinaisen yk...

Vihreä Lanka (Blog)

Miten Suomen tulisi hyötyä arktisesta alueesta?

21.3.2018

ksen torjumises...

Ulkopolitist (The) (Blog)

Natsit, tuulivoima ja ilmastonmuutos

17.3.2018

- ja ilmastopolitiikkaan https://www.americanthinker.com/articles/2017/07/the_nazi_origins_of_renewable_energy_and_global_warming.html. Natsei...

Mikko Paunio (Blog)

Digitaalisuus mullistaa energian tuotannon ja kulutuksen – tai sitten ei?

16.3.2018

an hintasignaalien mukaan. Hinnanmuodostus on keskitettyä yhteisessä sähköpörssissä ja energiamittaustiedot kerätään keskitetysti ja jaet...

ABB - Finland (Blog)

Puhe keskustelussa keskipitkän aikavälin ilmastosuunnitelmasta 13.3.2018

13.3.2018

tehokkuuden välillä on hyvin heikko. Samaa osoittavat Juha Vinhan tutkimukset Tampe...

Anders Adlercreutz (Blog) (in Finnish)

Metsissä on tulevaisuus

21.3.2018

nlähde. ...

Henna Virkkunen (Blog)

Jätevoimalaan tutustumassa, about kaikki paitsi minä

14.3.2018

vettä useiden eri puhdistusvaiheiden lisäksi. Lopputuloksena piipuista tulee enää 50-asteista savukaasua, jonka päästöt ovat vain noin puol...

Hupsistarallaa (Blog)

Ilmastotieteen epätieteellisestä argumentoinnista?

21.3.2018

nsäästön aloilla. Sillä on ainakin kuusi tutkimuskeskusta pelkästään em. alueilla. Sintefin riippumatt...

Ilmastorealismia (Blog)

Lisätään sähkön kulutusta pyöräilemällä?

20.3.2018

n osuuden kasvattamista. Kommentoi 7 kommenttia Piditkö tästä kirjoituksesta? Näyt...

Tiina Arlin (Blog)

USA:n valtamediassa vuoksi kääntyy: ilmastonmuutos ei johda katastrofiin

17.3.2018

ksen ja se johtaa suureen katastrofiin. Pariisin ilmastosopimus on ilmeisesti median mielestä lopullinen todiste asiasta, joten ilmaston...

Antero Ollila (Blog)

Tuulivoimateollisuuden sähkönkulutus pidetään piilossa?

15.3.2018

alain vastainen? Näin sanoo laki: 1 § Tavoitteet: "Tämän lain tarkoituksena on varmistaa edellytykset tehokkaasti, varmasti ja ympäristön...

Hannu Aro (Blog)

Markkinat ja politiikka

9.3.2018

assa. Saksa on käyttänyt valtavasti rahaa ilmaston...

Soininvaara (Blog)

Maapallo on lainassa lapsiltamme

21.3.2018

assa.  Maapallon lämpenemisen hillitseminen vaatii monipuolisia toimia. llmastotavoitteita on tiukenettava, jotta lämpötilan nousu pys...

Tarja Filatov (Blog)