logo logo logo

Uskomaton lämmin kesä jätti jälkensä kauppojen hyllyille – "edellisvuoden varastot ja uudetkin ovat menneet"

21.7.2018

Heinäkuun helteet ovat lisänneet jäätelön ja juomien myyntiä kaupoissa. Järvenpään Prismassa on tuulettimet myyty loppuun, mutta Keravan Hon Kong –tavaratalossa tuulettimia on vielä jäljellä. Carunan viestintäpäällikkö Anna-Maria Halle toteaa, että Järvenpään ja Tuusulan alueella on sähköä kulunut tänä kesänä hieman enemmän viime vuoteen verrattuna. Keravan Energian mukaan Keravalla ollaan lähellä sähkönkulutusennätystä.

Iltamakasiini.fi

Åskan orsakade korta elavbrott

23.7.2018

Under lördagen förekom det elavbrott i Österbotten i Herrfors, Vasa elektriskas och Carunas elnät. Herrfors hade 1 774 hushåll och Vasa elektriska nästan 1 000 hushåll utan el.

Österbottens Tidning - Norra (E-edition, PDF)

Maatalousmuovia ei tule riittävästi kierrätykseen

22.7.2018

Valtaosa maatalouden jätemuovista poltetaan. Pyöröpaalien muovikäärejätteen toimittaminen keräykseen on viljelijän tehtävä. Maatalousmuovijate.fi-hankkeen projektipäällikön Leena Erälinnan mukaan kukaan ei tiedä, miten paljon muovista saadaan talteen, mutta aiempaa suurempi määrä. Talteen saamista on helpottanut se, että Fortum on alentanut keräyshintojaan. Fortum on ainoa valtakunnallinen toimija, jonka kanssa viljelijä voi sopia muovin hausta tilalta. Paikallisen jätehuoltoyhtiöt vastaanottavat lisäksi paalimuovia. Erälinna huomauttaa, että paalimuovin poltto tiloilla on kiellettyä. Fortumin muovijalostamon tuotelinjapäällikön Mikko Koivuniemen mukaan kierrätykseen tulee vain satunnaisia koe-eriä maatalousmuoveista. Syynä on se, ettei eri muoveja ole lajiteltu ja ne eivät ole riittävän puhtaita kierrätykseen. Pulmia tuottaa myös se, että ennen muovikalvoa rehupaalit kiedotaan verkkoon ja muovilaadut ovat erilaisia. Rani Plastin aluemyyntijohtaja Jonatan Autio sanoo, että kiristekalvoja voidaan tehdä vain neitseellisistä raaka-aineista kovien laatuvaatimusten takia. Erälinnan mukaan yksi syy on se, että neitseellinen raaka-aine on liian edullista.

Kouvolan Sanomat (E-edition PDF)

Kokkolassa on valunut polttoainetta maahan

23.7.2018

Kokkolassa on valunut polttoainetta maahan K-ryhmän polttoainesäiliöautosta 23.7.2018. Syynä oli reikä kuorma-auton tankissa. Pelastuslaitos sai kerättyä 500 litraa polttoainetta asfaltilta.

Österbottens Tidning

Tornion LNG-terminaalissa on soihdutettu nesteytettyä maakaasua

20.7.2018

Tornion LNG-terminaalissa on tilapäisesti soihdutettu nesteytettyä maakaasua. Manga LNG Oy:n toimitusjohtajan Mika Kolehmaisen mukaan kyse on turvallisuudesta. Kaasua höyrystyy jatkuvasti vähän. Säiliö on tiivis, jolloin kaasu nostaa painetta. Ylimääräinen kaasu saadaan pois polttamalla. Liekki voi olla jopa viisimetrinen. Soihduttamista jatketaan kunnes kaasuterminaalin ja Outokummun terästehdas saadaan nivottua yhteen, minkä jälkeen höyrystyvä kaasu ohjataan tehtaalle hyötykäyttöön.

Lapin Kansa

Fi-nergyllä sähkölaskutuksen epäselvyyksiä

23.7.2018

Viroon rekisteröity, sähköä myyvä Fi-nergy on laskuttanut Kainuussa asuvalta asiakkaaltaan sähköenergian lisäksi sähkönsiirrosta pari kuukautta etukäteen, vaikkei sillä ollut lupaa laskuttaa siirrosta. Kainuulainen lypsykarjatilan yrittäjä on joutunut maksamaan etukäteen tuhansia euroja keväällä 2018. Valtaosa summasta on siirtolaskua. Maatilalle ei kerrottu sopimusta tehtäessä etukäteislaskutuksesta. Kainuussa toimivan verkkoyhtiö Loisteen asiakaspalvelupäällikön Rauni Huuskon mukaan yhtiöllä ei ole Fi-nergyn kanssa sopimusta sähkön siirron läpilaskutuksesta. Sähkönmyyntiyhtiö voi tehdä myös sopimuksettoman läpilaskutuksen, mutta sen pitäisi tehdä siitä ilmoitus verkonhaltijalle. Fi-nergy ei ole tehnyt sitä. Fi-nergyn johtaja Håkan Gustafsson sanoo asiakkaan solmineen sähkösopimuksen, jonka lisäpalveluna hän on tilannut siirtolaskun kääntämisen Fi-nergylle. Asiakas saa vain yhden laskun. Inhimillisen virheen takia asiakkaan siirtolaskujen osoitetietopäivitystä ei ole lähetetty Loisteelle. Tilannetta korjataan parhaillaan.

Maaseudun Tulevaisuus (E-edition PDF)

Stora Enso investoi uuteen höyryturbiiniin Maxaun tehtaalla Saksassa

21.7.2018

Stora Enso aikoo asentaa uuden suljetulla jäähdytinjärjestelmällä ja uudella biomassavarastolla varustetun höyryturbiinin Maxaun tehtaalle Saksaan. Investoinnin arvo on noin 25 milj. euroa. Hanke aiotaan aloittaa vuoden 2018 kolmannella neljänneksellä, ja sen on tarkoitus valmistua vuoden 2020 aikana. Uusi 57 MW:n väliottolauhdutusturbiini täydentää olemassa olevaa yhdistettyä lämpö- ja sähkölaitosta. Investointi pienentää energiakustannuksia ja varmistaa paperitehtaan kilpailukyvyn pitkällä aikavälillä. Investointi myös edistää Stora Enson riippumattomuutta muista kuin hiilineutraaleista energianlähteistä ja yhtiön päästövähennystavoitteita.

Metsäalan Ammattilehti