logo logo logo

tiedote 10.2.2025

Paikallisten energiayhtiöiden kuntavaaliterveiset

1. Paikalliset energiayhtiöt tuovat tuloja kunnille ja säästöjä asukkaille
2. Energiayhtiöiden tulee antaa toimia liiketaloudellisten periaatteiden mukaan
3. Toimitusvarmuus lähtee paikallistasolta
4. Puhdas siirtymä tuo mahdollisuuksia kunnille
5. Edulliset hinnat syntyvät kilpailuilla markkinoilla myös tulevaisuudessa

 

1. Paikalliset energiayhtiöt tuovat tuloja kunnille ja säästöjä asukkaille

Paikallinen energiayhtiö on kuntalaisten etu. Vuonna 2022 tehdyn tutkimuksen (Paikallisten energiayhtiöiden vaikutus kuntatalouteen, 2022) mukaan paikallisten energiayhtiöiden asiakkaat säästävät kaukolämpölaskussa vuodessa keskimäärin 140 euroa omakotitalossa, 80 euroa rivitalossa ja 58 euroa kerrostalossa yleiseen kaukolämmön hintatasoon verrattuna. Sähkön siirrossa vuosisäästö oli 190-220 euroa omakotitalossa ja 90 euroa kerrostalossa. Keskimäärin paikallisyhtiöiden alemmat sähkön siirron maksut vastasivat 0,35 prosentin kunnallisveron alennusta.

Halvempien hintojen lisäksi yhtiöiden omistajakunnat hyötyvät merkittävistä yhtiöiden tuottamista tuloista, jotka vastaavat keskimäärin kunnallisveron 0,36 prosenttiyksikön tuottoja. Paikalliset energiayhtiöt tukevat myös alueensa taloutta tekemällä yhteistyötä yritysten ja oppilaitosten kanssa sekä suosimalla paikallisia alihankkijoita.

2. Energiayhtiöiden tulee antaa toimia liiketaloudellisten periaatteiden mukaan

Paikallisen energiayhtiön toiminta liiketaloudellisten periaatteiden mukaan on kuntalaisten kannalta suositeltavaa, koska se mahdollistaa kustannustehokkaiden ratkaisujen kehittämisen kilpailukykyisessä ympäristössä. Kuntaomistajan tärkeimmän ohjauskeinon tulisi olla selkeän, riittävän pitkän aikavälin omistajastrategian laatiminen. Tällöin energiayhtiö voi keskittyä toteuttamaan tätä strategiaa ja optimoimaan toimintaansa markkinaehtoisesti, ja omistajan asettamat strategiset tavoitteet saavutetaan tehokkaimmin.

3. Toimitusvarmuus lähtee paikallistasolta

Suomen energiaomavaraisuuden ja toimitusvarmuuden turvaaminen perustuu pitkälti paikalliseen energiantuotantoon. Kuntien tulee tukea energiayhtiöitä kriittisen infrastruktuurin kuten sähkö- ja kaukolämpöverkkojen suojaamisessa. Huoltovarmuutta parantavien kotimaisten polttoaineiden, kuten metsätalouden sivuvirtojen saatavuus on turvattava. Mitä paremmin markkinat toimivat, sitä helpompi huoltovarmuudesta on huolehtia. Yhtiöitä tulee kannustaa myös sähköverkkokomponenttien riittävien varastojen ylläpitoon. Kunnallisen tason tietoturvaan ja kyberturvallisuuteen on kiinnitettävä huomiota koko kuntakonsernissa.

4. Puhdas siirtymä tuo mahdollisuuksia kunnille

Paikallisilla energiayhtiöillä on merkittävä rooli vähähiilisyyden saavuttamisessa. Vihreään siirtymään liittyvät investoinnit ovat merkittävä mahdollisuus parantaa kunnan elinvoimaisuutta, kuten esimerkiksi tuulivoimainvestoinnit ovat osoittaneet. Sähköverkon kehittäminen on selkäranka, joka mahdollistaa myös muita puhtaaseen energiaan liittyviä investointeja.

Puhtaan energian hankkeiden ja ilmastotavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuntapäättäjiltä proaktiivisuutta ja oikea-aikaisuutta kaavoituksessa sekä sähköverkkojen ja muun infrastruktuurin investointiedellytysten varmistamista yli kuntarajojen. Eri sektoreiden integroituminen, kuten esimerkiksi puhtaalla sähköllä tuotettu kaukolämpö, teollisuuden hukkalämmöt, jätteiden kierrätyksen sivuvirtapolttoaineet, kestävästi tuotettu biomassa ja hiilidioksidin talteenotto tarjoavat paikkakunnasta riippuen energiayhtiöille erilaisia mahdollisuuksia uuteen liiketoimintaan ja hiilijalanjäljen pienentämiseen entisestään. Nämä investoinnit tukevat usein toisiaan ja voivat toimia positiivisen kierteen synnyttäjinä.

5. Edulliset hinnat syntyvät kilpailuilla markkinoilla myös tulevaisuudessa

Pohjoismainen sähkömarkkina on tuonut mukanaan jo lähes 100% hiilivapaan sähkön sekä Euroopan halvimmat sähkön hinnat (eurostat). Sähkömarkkina perustuu kilpailuun niin tuottajien kuin sähkön vähittäismyyjien kesken. Asiakkailla on laaja valinnanvapaus eri toimittajien ja sopimusmallien välillä. Toimiva sähkömarkkina on asiakkaiden etu. Sähkön siirtohinnat ovat Suomessa eurooppalaista keskitasoa, mutta sähkönjakelun toimitusvarmuus on huipputasoa. Siirtomaksuilla on mahdollistettu sähköverkkojen hyvä laatu ja luotu pohja uusille sähköön perustuville teollisille investoinneille.

pdf