logo logo logo

Mikkelin talouden pelastaminen kirjanpitokikkailulla jakaa energiatyöryhmän mielipiteet: talousviisautta vai täyttä humpuukia?

4.8.2022

Mikkelin kaupungin energiatyöryhmä on antamassa elokuussa 2022 esityksensä siitä, miten Mikkeli saa 35 miljoonaa euroa alijäämien kattamiseen. Selvityksen alla ovat olleet mm. Suur-Savon Sähkön ja Etelä-Savon Energian osakkeiden myynti. Yhtenä vaihtoehtona on esitetty myös yhtiöiden ristiinomistusta, jossa yhtiöt omistaisivat 20-40 prosenttia toistensa osakkeista. Kuntapoliitikot ovat ehdottaneet myös Mikkelin Vesilaitoksen yhtiöittämistä ja myyntiä Etelä-Savon Energialle.

YLE Teksti-tv | YLE Uutiset

Sähkön korkea hinta toi markkinoille uuden ilmiön – omakotitalojen asukkaat tienaavat nyt rahaa myymällä aurinkosähköä

5.8.2022

Aurinkopaneelit ovat tulleet kannattavammiksi, kun sähkön hinta on noussut jyrkästi. Kymenlaakson Sähköverkon alueella verkkoon on liittynyt 339 uutta sähköä verkkoon myyvää pientuotantokohdetta. Kasvua on myös ollut Imatran seudun sähkön ja Parikkalan valon sähköverkoissa. Aiemmin kotitaloudet ovat hankkineet aurinkopaneeleita pääasiassa omaa sähkönkulusta varten. Energiateollisuuden toimitusjohtajan Jukka Leskelän mukaan aurinkosähkön myynnistä verkkoon on tullut kannattavampaa, mutta tulevaisuudessa sähkön hinta voi laskea eikä myynti aina ole yhtä kannattavaa.

YLE Uutiset

Vanha Esen talo Mikkelin Vuorikadulla saa uutta elämää – sisätiloihin tulossa iso remontti

5.8.2022

Stellarest-yhtiö on ostanut Mikkelin kaupungilta Vuorikatu 21:ssä sijaitsevan puutalon. Stellarestin Aki Hännisen mukaan sisätilat on määrä uudistaa, kun taas julkisivu säilytetään ennallaan. Viimeksi puutaloa käytti Etelä-Savon Energia.

Länsi-Savo (E-edition)

KWh:n hinta moninkertaistui, eikä hintahuippua ole vielä saavutettu

5.8.2022

Kuluttajien on syytä varautua yhä korkeampiin energian hintoihin tulevan talven aikana. Sallila Energia oy:n liiketoimintajohtajan Raimo Prusin mukaan hinnat ovat kolme tai jopa viisi kertaa kalliimmat kuin muutama vuosi sitten. Prusi sanoo, että markkinahinnat pysyvät korkeina ainakin kevääseen asti.

Loimaan lehti

Liikennevalot kiinni öisin Seinäjoella

5.8.2022

Lukija kysyy, miksi muun muassa Itikan risteyksen valot ovat päällä aikaisin aamulla, kun liikennettä on vähän. Seinäjoen kaupungin suunnittelupäällikön Keijo Kaistilan mukaan liikennevalot ovat päällä 6-22 tai 6-24, mutta joissain risteyksissä voi olla hieman vaihtelua kellonajoissa. Joskus valot ovat päällä öisin huoltotöiden takia. Huoltotyöt ovat Seinäjoen Energian Seiverkkojen vastuulla.

Ilkka-Pohjalainen (E-edition)

S&P käsittelee Fortumia ja Uniperia erillisinä yhtiöinä

5.8.2022

Luottoluokittaja S&P Global Ratings käsittelee jatkossa Fortumia ja Uniperia erillisinä yhtiöinä. Uniperia käsitellään Fortumin omistuseränä eikä tytäryhtiönä. Fortum kuitenkin laskee taloudellisessa raportoinnissa Uniperin edelleen tytäryhtiökseen, vaikka omistusosuus on laskenut 56 %:iin. S&P on antanut Uniperille luottoluokituksen BBB- ja Fortumille luottoluokituksen BBB, molemmille negatiivisin näkymin.

Helsingin Sanomat (E-edition)

Helenin asiakkaat ovat kiinnostuneet energiankäytön seurannasta

4.8.2022

Helenin asiakkaiden kiinnostus oman energiankäytön seurantaan on kasvanut merkittävästi kesällä 2022. Vuonna 2020 julkaistun Oma Helen -palvelun oli elokuun 2022 alussa ottanut käyttöön 270 000 asiakasta. Kesällä 2022 palveluun on joinain päivinä liittynyt jopa 2 000 uutta käyttäjää. Erityisesti on kasvanut naiskäyttäjien määrä. Yritys- ja taloyhtiöasiakkaille on tehty vastaava palvelu, Yritys Helen, josta voi seurata energian käyttöä.

Press Release Helen

KKV saanut ilmoituksia Fortumin identiteettisuojapalvelun markkinoinnista

5.8.2022

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on saanut vuoden 2022 aikana kuluttajilta neljä ilmoitusta energiayhtiö Fortumin myymästä identiteettisuojapalvelusta. Ilmoitukset liittyvät palvelun puhelinmarkkinointiin. Fortum myy Tenerity AB:n tuottamaa palvelua. Fortumilla ei ole tiedossa palvelun markkinointiin liittyviä ongelmia.

Talouselämä

Kauppalehti vertaili sähkösopimusten hintoja

4.8.2022

Kauppalehti on verrannut, miltä sähköyhtiöltä kuluttaja saa tällä hetkellä edullisimman 24 kuukauden määräaikaisen sähkösopimuksen. Edullisin oli Kotimaan Energia, jolla sähkö maksoi 22,95 senttiä kilowattitunnilta. Kallein oli Helen, jolla hinta oli 29,9 senttiä kilowattitunnilta. Verrattaessa toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia, edullisin oli Fortum (15,45 snt /kWh) ja kallein Väre (34 snt/kWh). Oomi, Vattenfall ja Kotimaan Energia eivät enää tarjoa kiinteähintaisia sopimuksia. Tampereen Sähkölaitos on väliaikaisesti lopettanut monen sopimustyypin myynnin. Pörssisähköä myi halvimmalla Lumme Energia.

Kauppalehti

Sähköverkkojen maakaapelointi ei välttämättä tarkoita siirtohintojen laskua

4.8.2022

Kaikkien sähköverkkojen tulisi olla säävarmoja vuoteen 2036 mennessä, mutta Energiaviraston mukaan investoinnit verkkojen maakaapelointiin eivät kuitenkaan takaa sitä, että sähkön siirtohinnat tulevaisuudessa laskisivat. Maan sisässä kulkevien verkkojen ylläpitokustannukset ovat pienemmät kuin ilmajohtojen. Aiemmin sähkön siirtohintojen korotuksia on perusteltu investoinneilla maakaapelointiin. Ylen selvityksen mukaan siirtohintojen korotukset kuitenkin johtuvat ennen kaikkea valvontamallin muutoksesta.

Turun Sanomat

VM ehdottaa jakeluvelvoitteen alentamisen jatkamista

4.8.2022

Valtiovarainministeriön vuoden 2023 talousarvioehdotuksessa on mukana uusiutuvien polttoaineiden jakeluvelvoitteen alentamisen jatkaminen myös vuonna 2023. Valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) mukaan tämä toimi on näkynyt bensapumpuilla hinnanalennuksena ja ollut kustannustehokas vaihtoehto, joka ei heikennä valtion tuloja. Matkakuluvähennyksen tavanomaista suurempaa enimmäismäärää aiotaan jatkaa. Lisäksi seuraavien viikkojen aikana aiotaan selvittää mahdollisia toimia sähkön korkean hinnan vaikutusten lieventämiseksi.

STT

Sähkön hinnan nousu tuntuu erityisesti sähkölämmitteisessä omakotitalossa

4.8.2022

Helsingin Sanomien mukaan sähkön hinnan nousu näkyy erityisesti sähköllä lämpiävässä omakotitalossa asuvien kulujen kasvuna. Nelihenkisen perheen sähkölasku on voinut nousta lähes 210 eurolla kuukaudessa verrattaessa heinäkuun 2022 hintoja vuoden takaiseen. Vuositasolla talon sähkölasku voi olla 2 500 euroa suurempi kuin vuotta aiemmin. Kaukolämmöllä lämpiävän talon kuukausittainen sähkölasku on esimerkkilaskelmassa noussut lähes 80 eurolla. 50-neliöisen kerrostaloasunnon sähkölasku on noussut vuositasolla noin 400 euroa.

Helsingin Sanomat

Pörssisähkön suuri hinnanvaihtelu on tullut jäädäkseen

3.8.2022

Kesällä 2022 on ollut suurta hintavaihtelua sähkön tukkuhinnassa. Energiaviraston johtajan Antti Paanasen mukaan suuret hintavaihtelut pörssisähkön hinnassa ovat tulleet jäädäkseen. Esimerkiksi tuulivoiman tuotannon lisäys vaikuttaa herkästi pienen sähkönkulutuksen aikana. Tyynenä päivänä sähkön hinta puolestaan nousee. Suurta hintavaihtelua on myös vuorokauden sisällä, ja aamuyön tunteina sähkö voi olla erittäin halpaa. Fingridin markkinakehityspäällikön Juha Hiekkalan mukaan sähkön tuntispot-hinnan heilunta tulee lisääntymään. Tuulisella säällä sähkön hinta laskee. Jatkossa tuulivoiman vaikutus sähkön hintaan tulee olemaan vieläkin suurempi. Tulevaisuudessa hintaheilunta vähenee, jos tuulisähköä voidaan varastoida vetynä tai lämpönä.

Ilta-Sanomat - IS Taloussanomat - IS Digitoday

Ympäristöministeriön vuoden 2023 talousarvioehdotus hallinnonalalleen

5.8.2022

Ympäristöministeriön ehdotus vuoden 2023 talousarvioesitykseen omalle hallinnonalalle on 336 milj. euroa, mikä on 7,4 milj. euroa vähemmän kuin vuoden 2022 varsinaisessa talousarvioesityksessä. Valtion asuntorahastosta ehdotetaan lisäksi 293,9 milj. euroa asuntorahoitukseen tukiin. Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan erityisen huomion kohteena ovat nopeat lupakäsittelyt vihreän siirtymän hankkeille. Asuinrakennusten energia-avustuksiin esitetään 70 milj. euroa. Kunnille myönnetään tukea ilmastosuunnitelmien laatimiseen. MAL-sopimuskunnille esitetään määräaikaisia käynnistysavustuksia 39 milj. euroa. Korkotukivaltuuksia valtion tukemaan asuntotuotantoon esitetään 1 950 milj. euroa sekä takauslainavaltuuksia 285 milj. euroa ja asunto-osakeyhtiöiden perusparannuslainojen valtiontakauksia 100 milj. euroa.

Press Release Ympäristöministeriö

Tampereen K-Citymarketien energiatehokkuutta parannetaan

5.8.2022

Kaikkiin Tampereen kolmeen K-Citymarketiin asennetaan uudistusten yhteydessä uudet kylmäjärjestelmät, hukkaenergiaa kierrättävä lämmönkierrätysjärjestelmä ja energiatehokkaat valaistusratkaisut. K-Citymarket Turtola on uudistettu kesän 2022 aikana, ja myymälän hiilidioksidipäästöt pienenevät noin 140 tonnia vuodessa. Kylmälaitteiden hukkalämmön kierrättäminen vähentää myymälän kaukolämmön tarvetta 40 %.

Press Release Kesko

Kuntien pitäisi tehdä pikaisesti toimintasuunnitelma energian säästämiseksi

4.8.2022

Kunnissa aletaan syksyllä 2022 todennäköisesti miettimään keinoja energian säästämiseksi. Maailmalla on päätetty mm. sammuttaa katuvalaistusta, pienentää julkisten tilojen lämmitystä ja viilennystä sekä vähentää lämpimän veden käyttöä uimahalleissa. Ylen soittokierroksen perusteella kunnat säästävät todennäköisimmin rakennusten energiankäytöstä. Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan kunnat havahtuvat hintojen nousuun budjettia laadittaessa. Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä sanoo, että energiankäytöstä on tullut eräänlainen kansalaisoikeus, mutta päättäjillä pitää olla rohkeutta puuttua turhaan energiankäyttöön. Energiaviraston johtajan Heikki Väisäsen mukaan kaikkien kuntien pitää tehdä heti toimintasuunnitelma energian säästämiseksi. Joitain rakennuksia voidaan jättää peruslämmölle.

YLE Uutiset

Oulussa Oubus ostaa biokaasua Kiertokaarelta

4.8.2022

Oulussa joukkoliikenneyhtiö Oubus on tehnyt jätehuoltoyhtiö Kiertokaaren kanssa sopimuksen biokaasun toimituksesta ja Ruskon jätekeskuksen tankkausaseman vuokraamisesta. Oubusilla on tällä hetkellä kolme biokaasubussia, ja neljäs on tulossa. Oubus olisi valmis lisäämään kaasubussien määrää, jos niiden saatavuus olisi parempi.

Kaleva

3 Flash Solar suunnittelee aurinkovoimalaa Imatralle

3.8.2022

3 Flash Solar -yritys suunnittelee aurinkovoimalaa Imatran Linnankoskelle. Parhaillaan on työn alla hankkeen osallistumis- ja arviointisuunnitelma. 3 Flash Solarin omistajaosakas Mika Huomio on toivonut, että rakentaminen voisi alkaa vuonna 2023 ja voimala olla toiminnassa 2024. Yhtiö aikoo myydä hankkeen sijoittajille, kun tarvittavat luvat on saatu. Yhtiö on palkannut kaavaluonnoksen tekijäksi Imatran kaupungin entisen kaavoitusarkkitehdin.

Etelä-Saimaa

NunnaUunin myynti on kasvanut 60 % vuoden 2022 aikana

5.8.2022

NunnaUuni on täyttänyt 40 vuotta 5.8.2022 ja juhlavuoden kunniaksi yritys tuo markkinoille maailman ensimmäisen varaavana tulisijana EcoDesign-päästörajat alittavan Anna-leivinuunin. NunnaUunin myynti on kasvanut vauhdilla vuonna 2022 ja myynnin kokonaiskasvu on ollut noin 60 %. Tärkeimmät markkinat ovat Suomessa, Keski-Euroopassa ja Baltian maissa. Liikevaihdosta 80 % tulee viennistä.

Press Release NunnaUuni

Hallitus esittää määräaikaista polttoainetukea koskevaa lakia vahvistettavaksi

4.8.2022

Hallitus esittää 4.8.2022, että Tasavallan Presidentti vahvistaa lain kuljetusyritysten määräaikaisesta polttoainetuesta. Tuki koskisi maanteiden tavara- ja henkilökuljetuksia ja kevyttä polttoöljyä lukuun ottamatta kaikkia polttoainemuotoja sekä sähköenergiaa. Tukea voi hakea helmi-huhtikuulta 2022. Hallitus on päättänyt selvittää, olisiko mahdollista tukea myös kevyttä polttoöljyä käyttäviä toimijoita.

Press Release Työ- ja elinkeinoministeriö

Enersense Internationalin tulos huhti-kesäkuussa 2022

4.8.2022

Enersense Internationalin liikevaihto huhti-kesäkuussa 2022 oli 59,8 milj. euroa (4-6/2021: 61,6). Liikevoitto oli -2,8 milj. euroa (3,0) ja liikevoittomarginaali -4,6 % (4,9). Yhtiön uuden taloudellisen ohjeistuksen mukaan liikevaihdon ennakoidaan vuonna 2022 olevan 245-265 milj. euroa ja oikaistun käyttökatteen 6-12 milj. euroa.

Press Release Enersense International

Enersense kasvattaa osuuttaan liettualaisessa tytäryhtiössään

5.8.2022

Enersense International on kasvattanut osuuttaan liettualaisessa tytäryhtiössään Enersense UAB:ssa. Enersense on kasvattanut omistuksensa aiemmasta 75 %:sta 100 %:iin osakekannasta.

Press Release Enersense

Tanska: Ørsted lisäsi hiilidioksidipäästöjä vuodesta 2019 vuoteen 2021

4.8.2022

Talouslehti Finansin selvitys Tanskan 30 suurimmasta yrityksestä sai selville, että energiayhtiö Ørstedin oman toiminnan CO2-päästöt lisääntyivät 16 % vuodesta 2019 vuoteen 2021. 30 liiketoiminnasta Ørstedin päästöt kasvoivat eniten suhteessa sen liikevaihdon kasvuun. Ørstedin Ole Thomsen kommentoi olevansa turhautunut lukuihin, mutta viittasi hiilivoiman lisääntyneeseen kysyntään selityksenä kasvaneille päästöille. Thomsenin mukaan Ørsted on velvollinen tuottamaan sähköä hiilestä, jos markkinat sitä vaativat. Thomsen arvioi päästöjen kasvavan vuonna 2022 Ukrainan sodan vuoksi.

Energiwatch

Tanska: Energinet valmistautuu suuriin sähköinfrastruktuuri-investointeihin

4.8.2022

Kansallinen kantaverkko-operaattori Energinet julkisti uudet julkiset tarjouskilpailut, joiden tavoitteena on parantaa ja laajentaa Tanskan sähköverkkoinfrastruktuuria. Tarjouskilpailuissa on yhteensä 10 miljardia Tanskan kruunun (1,34 miljardia euroa) edestä investointeja eri puolilla maata vuoteen 2030 asti. Vaikka Energinet yleensä koordinoi hankkeitaan itse, operaattori etsii nyt strategisia kumppanuuksia suunniteltujen investointien suuremman laajuuden vuoksi.

Dagbladet Licitationen

Ruotsi/Tanska: Sweco voitti sopimuksen energiasaaresta

4.8.2022

Ruotsalainen suunnittelukonsulttiyritys Sweco on solminut Tanskan energiaviraston (Energistyrelsen) kanssa sopimuksen teknisestä neuvonnasta Tanskan Pohjanmerelle suunnitellun tuulivoimasaaren osalta. Sweco avustaa konseptituotannossa, teknisten ratkaisujen selvityksessä, tarjousten arvioinnissa sekä seurannassa ja laaduntarkastelussa rakennus- ja siirtovaiheessa. Swecon työhön kuuluu 11 asiantuntija-aluetta ja noin 200 työntekijää kuudesta maasta. Sopimuksen arvo on vähintään 0,50 mrd. kruunua (48,36 milj. euroa) ja se on voimassa yhdeksän vuotta. Energiasaari on yksi ensimmäisistä laatuaan maailmanlaajuisesti, ja se pyrkii hyödyntämään ainutlaatuisia merituulivaroja.

Energi & Miljö

Viro: Tallinna ja kaupungin yritykset modernisoivat laitteita energian säästämiseksi

2.8.2022

Tallinnan kaupunki ja sen yritykset ovat alkaneet vaihtaa vanhoja laitteita nykyaikaisiin energian säästämiseksi. Kalev Span vesikeskus ei säästä asiakkailta, mutta vuoden 2019 remontin jälkeen monet toiminnot automatisoitiin sähkön säästämiseksi. Virolainen supermarketketju Selver kertoo alkaneensa käyttää remonttien ja uusien kauppojen kohdalla uusia jäähdytysjärjestelmiä, jotka kuluttavat 30–40 % vähemmän sähköä. Selver aikoo modernisoida teknologiansa täysin viiden-kuuden vuoden aikana. Tallinnan kaupunki säätelee katuvalaistusta hämärävalotunnistimella ja investoi 5,5 miljoonaa euroa valaistuslaitteiden vaihtoon suurempien kohteiden korjaustöissä. Kaupunki suunnittelee siirtyvänsä kokonaan LED-valoihin 4-6 vuoden kuluessa.

ERR

Uusi energiapolitiikka: Toke Lahti jakoi linkin

4.8.2022

SMR-aikataulutus Yhdysvalloissa: Lupahakemus sisään 2016 Tuottaa energiaa aikaisintaan 2029.

Facebook (in Finnish)

Uusi energiapolitiikka: Toke Lahti

4.8.2022

Mitkä asiat tällä hetkellä vaikuttaa sähkön hintaan Suomessa eniten? Kokeilen tässä siis kepillä jäätä, koska heinäkuun hintakeskustelulle oli oma säikeensä...

Facebook (in Finnish)

Uusi energiapolitiikka: Jukka Jussila jakoi julkaisun

5.8.2022

Sulkivat sitten 2 vuotta etuajassa toimivan sähköntuottajan ! #Hanasaari tulille takaisin ry.

Facebook (in Finnish)

Uusi energiapolitiikka: Ville Nikkanen jakoi linkin

5.8.2022

Hiilen sullominen metsiin ei ole 100% varma ratkaisu lämpenevällä ja kuivuvalla maapallolla ilmaston lämpenemisen pysäyttämiseksi. Globaalilla tasolla metsämaat vapauttavat enemmän hiiltä ilmakehään kuin sitovat sitä, ja metsien lämmetessä suunta on ilmakehään päin...

Facebook (in Finnish)

Antti Leppänen: ”Syksyllä alkavat energiansäästötalkoot – kuntien pitää valita, tingitäänkö uimahallien löylyistä tai

5.8.2022

nsäästöön. Tässä siitä esimakua https://t.co/ElQ2qYpa9b...

Twitter (in Finnish)

Johanna Kauppinen 🕊: Pahimmillaan aiheuttaa #sisäilma​ongelmia, eikä energiansäästöä voi tehdä terveyden kustannuksella.

5.8.2022

kriisi...

Twitter (in Finnish)

Jussi Hyöty: Laskusuhdanteessa rahapolitiikassa ei ole ammuksia, jäljellä vain fiskaali(energia)politiikka.

5.8.2022

)politiikka. Sähkön hintaa ei voi päästää karkaamaan LAPASESTA. https://t.co/KkngheMgef...

Twitter (in Finnish)

Paavo Tertsunen: Kiertotalouden edistämiseen esitetään 3,32 M€ kiertotalousohjelman mukaisesti.

5.8.2022

tehokkuus, biokaasu) ja niihin liittyvä kehitystyö ovat erittäin tärkeitä kokonaisuuksia....

Twitter (in Finnish)

Hopis🇫🇮: Nyt pitäisi panostaa energia tehokkuuden lisäämiseen ja tehokkaampiin tapoihin löytää ja käyttää käytössä

4.8.2022

lähteitä. Uusista ei ole vielä kymmeniin vuosiin korvaamaan kolmesta suurimmasta mitään! https://t.co...

Twitter (in Finnish)

Juhani Tirkkonen: Kuntien välittömästi tehtävät energiansäästön toimintasuunnitelmat olisivat kyllä kohdillaan.

4.8.2022

tehokkuuden mietintämyssy päähän....

Twitter (in Finnish)

Petteri Räty: Energiansäästön ja sähköautoilun yhteensopivuus puhuttaa.

4.8.2022

nsäästö #sähköauto https://t.co/6XCf3YeTcR...

Twitter (in Finnish)