logo logo logo

Raumasta on tulossa iso aurinkosähkökaupunki

31.7.2021

Aurinkovoimasta on tullut merkittävä sähköntuotannon muoto Raumalla. Rauman Energian sähköverkossa aurinkosähkövoimaloiden nimellisteho on tällä hetkellä yhteensä yli 2,4 megawattia. Verkossa on lähes 200 voimalaa. Rauman Energian verkkojohtaja Marko Silokoski kertoo, että yli 90 prosenttia aurinkovoimaloista on pieniä, alle 10 kilowatin voimaloita. Kyseessä ovat esimerkiksi omakotitalojen tai pienten yritysten omat yksiköt.

Länsi-Suomi (E-edition, PDF)

Seinäjoen Energian hinta nousee

31.7.2021

Seinäjoen Energia korottaa syyskuusta lähtien kaukolämmön hintaa noin yhdeksän prosenttia. Hintojen nostoa perustellaan päästöoikeuksien hintojen huomattavalla kasvulla. Energiayhtiön tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Ilkka-Pohjalainen | Ilkka-Pohjalainen (E-edition, PDF)

Sinebrychoff painoi hiilijalanjälkensä nollaan 9 vuotta etuajassa – Näin se onnistui

2.8.2021

Sinebrychoffin Keravalla sijaitsevan tehtaan hiilijalanjälki painui nollaan yhdeksän vuotta ennen tavoiteaikaa. Kiitos tästä kuuluu Keravan Energian päätökselle luopua turpeen käytöstä. Yhtiö tuottaa lämpöä tehtaalle, joten päätös vaikuttaa myös Sinebrychoffin päästöihin.

Tekniikka & Talous

Vähähiilisyyteen hyppääminen tuo haasteita – Kokkolan Energia painiskelee hakepolttoaineen hankinnan kanssa

2.8.2021

Kokkolan Energia aikoo luopua lähivuosina turpeen käytöstä lämmön ja höyryn valmistuksessa, mutta polttoaineeksi tilalle otettavan hakkeen monimutkaiset hankintakuviot tuovat haasteita yhtiölle. Polttoainepäällikkö Petri Ahokangas kertoo, että huonosti säilyvää haketta ei voi varastoida yhtä hyvin kuin turvetta, mikä vaikeuttaa nopeaa reagointia esimerkiksi koviin pakkastalviin. Kokkolan Energian toimitusjohtaja Mikko Rintamäen mukaan yhtiö on saanut lisättyä hukkalämmön käyttöä energiantuotannossa viime vuonna käyttöön otetun savukaasupesurin avulla.

YLE Teksti-tv | YLE Uutiset

Penkkisuon Tuulivoima suunnittelee 15 tuulivoimalan puistoa Keuruulle

30.7.2021

Greenwatt Penkkisuo on valmistellut Keuruun Penkkisuon alueelle tuulipuistoa vuodesta 2015 lähtien. Fortum osti Greenwatt Penkkisuon vuonna 2021, minkä myötä Keuruulle suunnitellun yhtiön nimeksi tuli Penkkisuon Tuulivoima. Yhtiön omistaa kokonaan Fortum Power and Heat. Fortumin tuulivoimahankekehityksen johtaja Mikko Iso-Tryykäri kertoo, että hankealuetta on laajennettu kattamaan noin 15 tuulivoimalan kokonaisuus. Yhden voimalan teho on noin 5-10 MW. Osittain samalle alueelle on jo aiemmin suunniteltu WestWindin Pirtti-Moskuvan aurinko- ja tuulipuistoa. Hanke on ollut vireillä marraskuusta 2020 lähtien. Keuruun, Multian ja Petäjäveden alueella on vireillä yhteensä neljä tuulivoimahanketta.

Suur-Keuruu (E-edition PDF)

Kanta- ja Päijät-Hämeen tuulivoimaselvitys valmistunut

27.7.2021

Hämeen ELY-keskuksessa tehty Kanta- ja Päijät-Hämeen maakuntia koskeva tuulivoimaselvitys on valmistunut ja selvitysraportti on julkaistu. Selvityksessä kerättiin hämäläismaakuntien viranhaltijoiden, luottamushenkilöiden ja kansalaisjärjestöjen näkemyksiä tuulivoimasta. Tärkeimpinä edellytyksinä tuulivoiman rakentamiselle Hämeeseen pidettiin asenneilmapiirin muuttumista myönteisemmäksi, riittävää tietoa ja keskustelua asiakkaiden kanssa sekä useiden toimijoiden yhtäaikaista tahtotilaa. Hankkeiden toteutumisen edellytyksenä pidettiin ennen kaikkea laadukasta suunnittelua. Kanta-Hämeessä oli selvitystä tehtäessä neljä teollisen kokoluokan tuulivoimalaa ja Päijät-Hämeessä ei yhtään.

Orimattilan Sanomat (E-edition PDF)

Eurowag-kortti käy maksuvälineenä Gasumin asemilla Suomessa ja Ruotsissa

26.7.2021

Gasumin kaasutankkausverkosto tulee myös Eurowag-korttia käyttävien asiakkaiden saataville, mikä mahdollistaa kaasukäyttöiselle kalustolle rajat ylittävät kuljetuskäytävät Pohjoismaihin. Gasum ja tšekkiläinen liikkumispalveluyhtiö Eurowag ovat sopineet yhteistyöstä, jonka myötä Eurowagin asiakkaiden on jatkossa mahdollista käyttää Gasumin nesteytettyä (LNG) ja paineistettua (CNG) kaasua tarjoavia tankkausasemia Suomessa ja Ruotsissa. Eurowag-kortti käy maksuvälineenä yhteensä 120 LNG- ja 110 CNG-tankkausasemalla eri puolilla Eurooppaa.

Press Release Gasum

Wega suunnittelee kaasutankkausaseman avaamista Joensuuhun

14.7.2021

Wega suunnittelee avaavansa kaasutankkausaseman Joensuun Raatekankaalle kesällä 2022. Asemalta voisi tankata maa- ja biokaasua niin henkilöautoille kuin hyötyajoneuvoillekin. Kyseessä olisi Pohjois-Karjalan ensimmäinen kaasutankkausasema. Kaasutankkausasemaa koskeva investointipäätös on määrä tehdä kesän 2021 lopulla. Wegan toimitusjohtaja Niko Ristikankare kertoo, että suunnitelmissa on toisenkin kaasutankkausaseman rakentaminen Joensuuhun. Pielisjoen toiselta puolelta on katseltu alustavaa paikkaa.

YLE Uutiset

Ruotsi: Vattenfall ja Parkwind solmivat kumppanuuden

29.7.2021

Ruotsalainen valtionyhtiö Vattenfall ja belgialainen merituulivoimayhtiö Parkwind ovat ilmoittaneet kumppanuudestaan koskien Itämeren merituulimarkkinointia. Vattenfall alkaa markkinoida 250 MW:n Arcadis Ost 1 -tuulivoimalaitosta, jonka rakentamisen odotetaan alkavan vuoden 2022 toisella neljänneksellä. Arcadist Ost 1 -voimalaitokseen on tulossa 27 tuuliturbiinia tanskalais-japanilaiselta MHI Vestasilta, ja voimalan on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2022 loppuun mennessä.

Energinyheter

Viro: Eesti Energian tulokset Q2/2021 ja H1/2021

29.7.2021

Viron valtion omistama energiakonserni Eesti Energia raportoi, että sen liikevaihto kasvoi 36% ja oli 538,4 miljoonaa euroa vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla vuoden 2020 vastaavaan kauteen verrattuna. Käyttökate kasvoi 8% 113,2 miljoonaan euroon. Eesti Energian nettotulos oli 16,5 miljoonaa euroa, kun se oli 5 miljoonaa euroa. Vuoden 2021 toisella neljänneksellä Eesti Energian liikevaihto kasvoi 43% 241,1 miljoonaan euroon ja käyttökate laski neljänneksen 40,8 miljoonaan euroon vuoden 2020 toiseen neljännekseen verrattuna. 7 miljoonan euron nettotulos muuttui 10 miljoonan euron nettotappioksi . Vuoden 2021 toisella neljänneksellä Eesti Energia tuotti 904 GWh sähköä, mikä on 45% enemmän kuin vastaavana aikana vuonna 2020. Uusiutuvan energian osuus kokonaistuotannosta oli 42% eli 378 GWh.

DELFI