logo logo logo

Afry ostaa 5,4 miljoonan euron suomalaisyrityksen - Tuottaa palveluita tuulivoimaan, aurinkovoimaan ja energian varastointiin

03.01.2024

Afry ostaa suomalaisen uusiutuvan energian sektorille projektinjohtopalveluja tarjoavan yhtiön Careli Oyn. Yritysosto on jatkoa Afryn tuulivoima- ja aurinkovoimaosaamisen kehittämiselle strategisten yritysostojen kautta Euroopassa viimeisen parin vuoden aikana. Careli Oy on ollut mukana lähes puolessa kaikista tuulivoimainvestointihankkeista Suomessa vuodesta 2017 lähtien. Yritys tuottaa palveluita tuulivoimaan, aurinkovoimaan ja energian varastointiin.

Stellantis Pro One laajentaa vetypakettiautojen tarjontaansa omalla tuotannollaan

03.01.2024

Stellantis Pro One laajentaa vetypolttokenoajoneuvojen tuotantokapasiteettiaan omalla tuotannollaan, joka alkaa nyt keskikokoisten ja suurten pakettiautojen osalta Hordainissa, Ranskassa, sekä Gliwicessä, Puolassa. Stellantiksen teknologiajohtajan Jean-Michel Billigin mukaan polttokennollisten pakettiautojen lisääminen tuotantolinjalle takaa huippuluokan vetyteknologian johtoaseman säilyttämisen. Stellantiksella tulee olemaan kahdeksan itse valmistettua polttokennovetyversiota keskikokoisista ja suurista pakettiautoista.

Espoolla on keinot saavuttaa ilmastotavoite 2030, vakuuttaa kehittämispäällikkö - "Valikoima on ollut nähtävillä"

03.01.2024

Espoon kaupungilla on mahdollisuus saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2030 mennessä. Espoon kaupungin Hiilineutraali Espoo 2030-tiekartan valmistelusta vastaava kehittämispäällikkö Niina Nousjärven mukaan avainasemassa tavoitteiden saavuttamiseksi ovat kaupungin kaukolämmöntuotanto ja liikenteen nopea sähköistyminen. Kaukolämmön sähköistymisessä kaupunki tekee yhteistyötä Fortumin kanssa. Espoon kaupungin päättäjät saavat kevään aikana käsittelyyn kaupungin ilmastotiekartan, jossa linjataan keinoja ilmastopäästöjen vähentämiseksi. Aiemmin joulukuussa esillä ollut tiekartta on saanut kritiikkiä siitä, ettei se sisältänyt konkreettisia ehdotuksia lisätoimista tavoitteiden saavuttamiseksi.

Tuottava Idea -innovaatiokilpailu 2024 starttaa tänään - Mikä on seuraava suomalainen menestystarina?

03.01.2024

Suomen Nuorkauppakamareiden järjestämä Tuottava Idea -kilpailussa etsitään uusia, jo tuottavassa käytössä olevia innovatiivisia ideoita. Kilpailu on järjestetty jo 47 vuoden ajan, ja edellisiä voittajia ovat olleet esimerkiksi Ouran älysormus 2019, Naavan viherseinä 2016 sekä Vatajankosken Sähkön hiekka-akku 2023. Kilpailun tuomaristoon kuuluvat esimerkiksi Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian, Startup Lionsin toimitusjohtaja Johan Backas, sekä Nasdaqin Senior Managing Director Erja Retzén. Viime vuoden voittaja Vatajankoski sai laajasti näkyvyyttä Times Squaren mainoksen lisäksi suomalaisissa medioissa.

Tuulivoimarakentamista ohjaava lainsäädäntö ei ole ajan tasalla, tarvitaan parempaa sääntelyä

03.01.2024

Tuulivoima-kansalaisyhdistys ry:n varapuheenjohtajan Ismo Anttalaisen, sekä luvitusasiantuntija Riitta Lindgrenin mukaan tuulivoimaa koskeva lainsäädäntö tulisi saada ajan tasalle ennen pidemmälle etenevää tuulivoiman rakentamista. Tuulivoimaan liittyvät hyödyt ja haitat jakautuvat hyvin epätasaisesti maan eri osien ja kansalaisten kesken. Suurimpana tekijänä eivät kuitenkaan ole päättäjien ratkaisut, vaan myös vanhat tuulivoimaan liittyvät säädökset. Paremmalla sääntelyllä voidaan varmistaa, ettei toiminnasta aiheudu haittaa ihmisille ja ympäristölle.

Tevaniemen tuulipuistohanke palkittiin Pirkanmaan maaseudun ilmastotekona - Ajatus syntyi tiekunnan kokouksessa

03.01.2024

Tevaniemen tuulivoimapuistohanke on valittu vuoden Pirkanmaan maaseudun ilmastoteoksi. Valinnan on tehnyt Pirkan Kylät ry:n hallitus, ja palkintona on 300 euroa. Hanke käynnistyi, kun Kahilanneva Oy, sekä hankkeen kumppani Etha Wind Oy tekivät syksyllä 2020 yhteistyösopimuksen ja perustivat Tevaniemen Tuuli Oy:n. Idea tuulivoimapuistosta syntyi maanomistajien keskuudessa Kahilannevan metsäautotien tiekunnan kokouksessa.

Ydinvoiman läpimurto: Uusi reaktori toimii jopa 8 vuotta ilman vettä - ja mahtuu jääkiekkokaukaloon

03.01.2024

Yhdysvaltalainen ydinvoimalayritys Westinghouse ja Kanadan provinssin Saskatchewanin tutkimusneuvosto ovat suunnitelleet kompaktin ydinreaktorin, jonka on tarkoitus toimia jopa kahdeksan vuotta ilman vettä. Reaktori on määrä ottaa käyttöön vuonna 2029. Reaktorilla on kapasiteettia tuottaa joko sähköä viiden megawatin teholla tai lämpöä 13 megawatin teholla. Yhden megawatin tuotantokapasiteettilisäys perinteisellä ydinvoimalalla täyttää noin 400-900 kotitalouden energiatarpeet. Westinghousen mukaan jokainen vastaava rakennettu reaktori vastaisi 55 000 tonnin päästövähennyksiä vuodessa, jos sillä korvattaisiin esimerkiksi hiilivoimaa.

Kontiolahdelle ilmastosuunnitelma Pohjois-Karjala 2030 -hankkeen tukemana

03.01.2024

Kontiolahden, Heinäveden, Tohmajärven ja Rääkkylän kunnille sekä Lieksan, Nurmeksen ja Kiteen kaupungeille laaditaan ilmastosuunnitelmat Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 -hankkeen tukemana. Ilmastosuunnitelma sisältää muun muassa tavoitteen kasvihuonekaasujen päästöjen vähentämiseksi. 2,5-vuotinen Ilmastokestävä Pohjois-Karjala 2030 on maakuntaliiton hanke, jonka päärahoitus on myönnetty Oikeudenmukaisen siirtymän rahastosta.

Turun Paattisille suunnitellaan 11 000 paneelin aurinkovoimalaa

03.01.2024

Turun Paattisille suunnitellaan aurinkovoimalaa. 7,5 megawatin aurinkovoimala rakentuisi 9,5 hehtaarin alueelle ja koostuisi 11 000 kaksipuolisesta aurinkopaneelista. Lupahakemukseen on jätetty kolme muistutusta, joissa suhtaudutaan negatiivisesti voimalan rakentamiseen. Huolta herättävät esimerkiksi mahdolliset maisemahaitat, uhka luonnon monimuotoisuudelle, sekä naapurikiinteistöihin heijastuva valo. Hankkeelle tulee hakea vielä varsinainen rakennuslupa seuraavan kahden vuoden sisällä.

Tämä suomalainen lämpöpumppuyritys sai asiakkaiksi heti Fortumin, Elisan ja Kuopion Energian - Liikevaihto nousi nollasta 4,7 miljoonaan 4 vuodessa

03.01.2024

Suomalainen lämpöpumppuyritys Nohewa toimittaa asiakkailleen teollisen kokoluokan lämpöpumppuratkaisuja avaimet käteen -periaatteella. Nohewan ensimmäisiä asiakkaita ovat energiayhtiöt Fortum ja Kuopion Energia, sekä verkkoyhtiö Elisa. Yrityksen seuraava askel on laajentaa toimintaa ulkomailla. Yrityksen liikevaihto on 4,75 miljoonaa euroa, ja yrityksessä on 10 työntekijää.

Suuria aurinkovoimaloita Kajaaniin

03.01.2024

Kajaanin ympäristötekninen lautakunta on lisännyt rakennusvalvonnan taksoihin maanvaraisten aurinkovoimaloiden luvituksen maksut. Tällä hetkellä rakennuslupataksoissa niille ei ole määritelty taksaa. Ne kuitenkin tarvitaan, koska maanvaraisia aurinkovoimaloita on suunniteltu Kajaaniin useita. Kaupunki varautuu myös 10 100 hehtaarin suuruisten aurinkovoimaloiden luvitukseen.

Onko sähköautoilun kasvu polttomoottorilla ajavan etu?

03.01.2024

Autotuojat ja -teollisyys ry:n toimitusjohtajan Tero Kalliolta kysyttiin hänen näkemystään sähköautojen ja polttomoottoriautojen vastakkainasettelusta. Kallion mukaan on ”köyhän” kansan etu, että ”rikkaat” ostavat sähköautoja paljon ja nopeasti, jotta edullisempi autoilu tulee kaikkien saataville. Kallion mukaan sähköautokannan kasvusta on etua polttomoottorilla ajaville, sillä sitä vähemmän jakeluvelvoitetta täytyy korottaa.

Korpelansalmen kaapeli sai luvan

03.01.2024

Järvi-Suomen Energia Oy on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta luvan sijoittaa 20 kilovoltin sähkökaapelin Hartolan ja Joutsan alueille. Yhtiön mukaan kaapelin asentaminen on välttämätöntä uuden sähköliittymän liittämiseksi jakeluun. Kaapeli asennetaan Jääsjärven pohjaan noin 200 metrin matkalle. Hankkeesta ei aiheudu oleellista haittaa vesialueelle.

Pohjolan Voima selvittää sähkön varastointia

03.01.2024

Pohjolan Voima selvittää mahdollisuutta rakentaa Kemijärven alueelle pumppuvoimalaitos, joka keskittyisi sähkön varastointiin. Sen tavoitteena on tasata ja varmistaa sähkön tarjontaa ja tuotantoa. Suunnitelmissa on 500 megawatin tehoinen laitos, joka sijaitsisi noin viiden kilometrin päässä Pohjolan Voiman Jumiskon voimalaitoksesta Askanaavan alueella.

Energiavirasto: Vattenfall manipuloinut sähkömarkkinoita

03.01.2024

Energiaviraston antaman päätöksen mukaan Vattenfall AB ja Vattenfall Oy ovat manipuloineet sähkön tukkumarkkinoita ja rikkoneet REMIT-asetuksen markkinamanipulaatiota koskevaa kieltoa. Energiavirasto ei kuitenkaan esittänyt yhtiöille seuraamusmaksua, koska yrityksien toiminnasta ei ole käynyt ilmi seikkoja, jotka osoittaisivat yhtiöiden toimineen tahallisesti. Tutkinta käynnistyi Energiavirastonkiinnitettyä huomiota Vattenfall AB:n osto- ja myyntitarjouskäyttäytymiseen sähkönvuorokausimarkkinalla vuonna 2022. Tutkinta koski VattenfallOy:n toimeksiannosta Vattenfall AB:n suorittamia virheellisiä tarjouksia Suomen tarjousalueelle.

Kanta-Hämeeseen kaavaillaan isoa aurinkoenergiapuistoa

03.01.2024

Eurooppalainen aurinkovoiman kehittäjä ja itsenäinen energiantuottaja Alight suunnittelee yli 70 megawatin aurinkoenergiapuiston rakentamista Ypäjälle. Aurinkoenergiapuisto koostuu kolmesta kohteesta, joista kaksi sijoittuu Ypäjälle ja yksi Humppilaan. 102 hehtaarin aurinkopuiston rakennustyöt alkavat vuonna 2025, ja suunniteltu käyttöönotto on seuraavan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Alight kehittää ja operoi aurinkopuistojaan niiden noin 40 vuoden elinkaaren ajan sekä myy niiden tuottamaa sähköä energiaintensiivisille yrityksille.

Tanska: hallitus epäonistui päästövähennystavoitteessa

03.01.2024

Ilmastoneuvoston vuotuisen edistymisraportin mukaan Tanskan hallitus ei ole onnistunut neljättä vuotta peräkkäin vakuuttavasti pyrkimään tavoitteeseensa vähentää päästöjä 70 prosenttia vuoteen 2030 mennessä. Ilmastotoimia pidetään liian epävarmoina ja hitaina, sillä maatalouden päästöjä ei ole vähennetty ja hallitus yliarvoi hiilidioksidiveron vaikutukset teollisuuteen sekä hiilidioksidin varastointi- ja talteenottomahdollisuudet vuoteen 2030 mennessä. Tanskan luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Maria Reumert Gjerdingin mukaan Tanskan pitäisi pyrkiä vähentämään päästöjä 54 prosenttia vuoteen 2025 mennessä sen sijaan että se pyrkisi 50 prosentin vähimmäisvähennystavoitteeseen.

Ydinvoimalan reaktori pysäytetty Ruotsissa vian takia

02.29.2024

Yksi Ruotsin Forsmarkin ydinvoimalan reaktoreista on jouduttu pysäyttämään, kun yhdestä reaktorin säätösauvoista havaittiin vuotoa. Reaktorin toimintaa vähennetään sähköpörssi Nord Poolin mukaan torstain aikana, kunnes se pysäytetään kokonaan myöhäisiltaan mennessä. Pysäytyksen on odotettu jatkuvan ainakin ensi viikon tiistai-iltaan saakka. Forsmarkin ydinvoimalassa on yhteensä kolme reaktoria, ja se tuottaa noin kuudenneksen kaikesta Ruotsissa kulutetusta sähköstä.

Olkiluoto 3 on kohta pitkään poissa pelistä - näin käy sähkön hinnan

02.29.2024

Suomen suuritehoisimman ydinreaktorin, Olkiluoto 3:n, sähköntuotanto keskeytyy lauantaina yli kuukaudeksi vuosihuollon takia. Energiayhtiö TVO:n mukaan Olkiluodon kolme reaktoria tuottivat viime vuonna 31 prosenttia Suomessa kulutetusta sähköstä. Tästä Olkiluoto 3:n osuus oli 42 prosenttia. Energiateollisuuden markkinoista vastaava johtaja Pekka Lounamaan mukaan OL3:n remontti ei järkytä sähkömarkkinoita. Fortum on lykännyt OL3:n remontin takia Meri-Porin kivihiilivoimalan poistoa kaupallisesta käytöstä, jolla vähennetään riskiä sähköpulasta maaliskuun aikana.

Hitachi Energy päivittää Fingridin ja Eleringin 105 kilometrin pituisen merenalaisen HVDC-siirtojärjestelmän Suomessa ja Virossa

02.29.2024

Hitachi Energy päivittää Estlink 1 -siirtoyhteyden ohjaus- ja suojausjärjestelmän Suomen ja Viron välisessä sähkönsiirrossa. Tämä parantaa sähkön laatua ja luotettavuutta molemmissa maissa. Hitachi Energy korostaa sitoutumistaan pitkäaikaisiin kumppanuuksiin ja tarjoaa innovatiivisia energiapalveluratkaisuja. Päivitys perustuu uusimpaan MACH™-teknologiaan ja vahvistaa yhtiön roolia energiamurroksessa.

Nyt voit katsoa laskurilla, onko sähkösopimuksesi kohtuullinen

02.29.2024

Kilpailu- ja kuluttajavirasto julkaisi laskurin, jonka avulla kuluttajat voivat arvioida, onko heidän määräaikainen, kiinteähintainen sähkösopimuksensa kohtuullinen. Laskuri perustuu kuluttajariitalautakunnan ratkaisukäytäntöön ja vertailee sopimuksen hintaa Energiaviraston tilastoon perustuvaan vertailuhintaan. Jos sopimuksen hinta ylittää tietyn prosenttiosuuden vertailuhinnasta ja hintaero on riittävän suuri, kuluttaja voi vaatia hinnan sovittelua tai irtisanoa sopimuksen ennenaikaisesti. Lisäksi päätöksessä otetaan huomioon tapauskohtainen kohtuuttomuus, kuten sähkölaskun merkittävä vaikutus kuluttajan talouteen tai erityistilanteet kuten työttömyys tai pitkäaikaissairaus.

Pohjolan Voima selvittää sähkön varastointiin tarkoitetun pumppuvoimalaitoksen mahdollisuutta Kemijärven alueelle

02.29.2024

Pohjolan Voima harkitsee pumppuvoimalaitoksen rakentamista Kemijärven alueelle. Pumppuvoimalaitos toimisi sähkön varastointiratkaisuna, ja sen tavoitteena olisi tasata ja varmistaa sähkön tarjontaa ja tuotantoa Suomessa. Laitoksen ideana on hyödyntää korkeuseroja: ylimääräinen sähkö pumpattaisiin varastoon Kemijärvestä ja laskettaisiin tarvittaessa takaisin turbiinin läpi. Tämä lisäisi merkittävästi Suomen sähkökapasiteettia ja varmistaisi sähkön saatavuutta. Hankkeen eteneminen edellyttää yhteistyötä paikallisten kanssa, ja se tukisi puhtaan energian siirtymää tarjoamalla pitkäaikaista sähkön varastointia.

Tärkein vastuullisuusmittari on se, jota emme vielä seuraa

02.29.2024

Euroopassa kiinteistösijoittajien keskuudessa nouseva CRREM-standardi ohjaa kiinteistöjä vähentämään ilmastopäästöjä ja parantamaan energiatehokkuutta. CRREM on yleisesti tunnettu, läpinäkyvä ja suhteellisen helppo toteuttaa. Energiatehokkuussertifikaatit, kuten EPC, ovat myös keskeisiä kestävän kehityksen osatekijöitä, mutta niiden kansalliset järjestelmät ja alttius paikallisille tulkinnolle voivat vaikeuttaa yhtenäisten standardien ylläpitämistä. Vaikka perinteiset sertifioinnit kuten BREEAM ja LEED ovat olleet vakiintuneita kiinteistöalalla, EU:n taksonomian ja tieteeseen perustuvien tavoitteiden muutos haastaa niiden relevanssin. Korkea sertifikaatti ei aina takaa hyvää CRREM-profiilia tai energiatehokkuutta, mikä korostaa tarvetta integroidummalle lähestymistavalle kestävään rakentamiseen.

Teräsvalmistaja SSAB:lle rakennetaan 100 GWh vetyvarasto, jonka koko on jopa 120 000 m - Toimitusjohtaja T&T:lle: Suomi sähkössä Ruotsia edellä

02.29.2024

Teräsvalmistaja SSAB:n suuret investointipäätökset hiilivapaan teräksen tuotantoon lähestyvät. Ensimmäisen tehtaan konversio valmistuu noin vuonna 2028 ja toisen noin 2030. Investointi kahden minimill-tuotantolaitoksen rakentamiseen on noin 4,5 miljardia euroa. Vedyn tulee olla fossiilivapaata alusta alkaen, ja SSAB suunnittelee tuotantoon varastoivan vetyä Hybrit-hankkeen pilottilaitoksen avulla. Vedyn varastointiin rakennettu Luulajan koelaitos voi varastoida noin 100 GWh vetykaasua. SSAB:n toimitusjohtaja korostaa sähköntuotannon ja siirtoverkon investointitarvetta sekä Suomessa että Ruotsissa.

Suomen Lantakaasu Oy aloittaa biokaasulaitoksen maanrakennustyöt Kiuruvedellä

02.29.2024

Ruokatalo Valion ja energiayhtiö St1:n yhteisyrityksen Suomen Lantakaasu Oy:n Kiuruvedelle suunnitteleman biokaasulaitoksen rakennusvalmistelut etenevät maanrakennusvaiheeseen. Maaliskuussa 2024 alkavien maanrakennustöiden on määrä valmistua syyskuuhun mennessä. Laitoksen tarkoituksena on tuottaa uusiutuvaa nesteytettyä biokaasua Ylä-Savon nautatilojen lannasta ja muista maatalouden sivuvirroista. Investointiin kuuluu yksi teollisen kokoluokan keskitetty biokaasulaitos Kiuruvedellä sekä kolme pienempää laitosta Lapinlahdella, Sonkajärvellä ja Nurmeksessa. Laitoksen on tarkoitus valmistua vuoteen 2026 mennessä, ja sen tavoitteena on yhteensä yhden terawattitunnin uusiutuvan liikennepolttoaineen tuotanto.

Huuhtimäen kaava-alue rakennuskieltoon Kangasniemellä

02.29.2024

Kangasniemen kunnanhallitus on asettanut Huuhtimäen tuulivoimayleiskaava-alueen rakennuskieltoon viideksi vuodeksi. Rakennuskielto koskee Huuhtimäen osayleiskaava-aluetta ja voi tarkentua kaavoituksen edetessä. Kieltoalue kattaa Huuhtimäen maanomistajat ja tuulivoimayrittäjät. Rakennuskielto on väliaikainen toimenpide, jolla kunta haluaa säilyttää alueen muuttumattomana suunnittelun aikana estäen ristiriitaisen rakentamisen suunnittelutavoitteiden kanssa. Kielto ei koske tiettyjä rakenteita, kuten talousrakennuksia, jotka eivät haittaa tuulivoiman kaavoitusta. Päätös on voimassa viisi vuotta tai kunnes kaava saa lainvoiman, ja kunta voi purkaa sen tarpeettomana erillisellä päätöksellä.

Miksi sipoolaisia laskutetaan keravalaisia enemmän?

02.29.2024

Sipoon Energia ilmoitti sähkön siirtomaksujen korotuksesta, joka astuu voimaan huhtikuun alusta. Korotus johtuu viime vuosien voimakkaasta kustannustason noususta sähköverkon investoinneissa ja ylläpidossa. Siirtohinnoissa on neljän prosentin nousu, ja korotukset vaihtelevat sipoolaisilla ja keravalaisilla asiakkailla. Tyypilliselle sipoolaiselle kerrostaloasiakkaalle keskimääräinen lisäys on noin 0,8 euroa kuukaudessa ja pientaloasiakkaalle noin 1,3 euroa. Sähkölämmittäjille korotus vaihtelee 2,7-4 euron välillä. Keravalaisille korotukset ovat maltillisempia, mikä johtuu suuremmasta asiakasmäärästä. Sähköyhtiön mukaan siirtomaksut kattavat kustannukset ja investoinnit, jotka ovat olleet viime vuosina suuria. Siirtomaksut ovat edelleen alhaisia verrattuna muihin alueisiin. Palautetta korotuksesta ei vielä ole saatu.

Kokemäen Sähkön toimitusjohtaja vaihtuu

02.29.2024

Markus Nurmi työskentelee tällä hetkellä sekä Kokemäen Sähkön että Köyliön-Säkylän Sähkö Oy:n toimitusjohtajana. Tulevaisuudessa hän keskittyy ainoastaan jälkimmäisen energiayhtiön toimitusjohtajana. Muutoksen taustalla eivät ole dramaattiset syyt, vaan Kokemäen Sähköön halutaan oma toimitusjohtaja ajanhallinnallisten syiden vuoksi. Aiemmin energiayhtiö on ostanut toimitusjohtajan palvelut Köyliön-Säkylän Sähköltä. Nykyinen sähkömarkkina vaatii enemmän aikaa, sillä vihreän siirtymän, huoltovarmuuden ja sähköistyvän yhteiskunnan hankkeet sekä lisääntynyt sääntely edellyttävät tarkempaa seurantaa ja toimenpiteitä.

Puolet omakotiasujista suunnittelee energiaremonttia

02.29.2024

Tammikuussa 2024 Säästöpankkiryhmän teettämän tutkimuksen mukaan yli kolmannes omistusasujista harkitsee energiatehokkuutta parantavia muutoksia kotonaan, ja omakotiasujista puolet on harkinneet tällaisia toimia. Pääsyynä energiatehokkuuden parantamiseen on energiakustannusten säästäminen ja kiinteistön arvon nousu. Suosituimpia keinoja energiatehokkuuden parantamiseen ovat ikkunoiden ja ovien uusiminen, aurinkopaneelien hankinta ja seinien, lattian tai katon lisäeristäminen. Aurinkopaneelien asennusta harkitsevat erityisesti länsisuomalaiset ja pienten kuntien asukkaat. Vaikka energian hinta on ollut vaikeasti ennakoitava, vain 23 prosenttia on kiinnostunut lämmitysjärjestelmän säätölaitteiden ohjattavuuteen liittyvistä ratkaisuista.

Aurinkovoima leventää johtolinjaa Lahnalahdesta Huutokoskelle

02.29.2024

Lahnalahden Tervajoensuolle suunnitellun aurinkovoimalan liittäminen valtakunnan sähköverkkoon vaatii uuden voimalinjan rakentamisen Lahnalahden ja Huutokosken sähköaseman välille. Fingrid ei kykene rakentamaan Lahnalahden kohdalle sähköasemaa, joten Huutokoski on lähin mahdollinen liityntäpaikka. Uuden linjan vaikutusalueella on noin 35 kiinteistöä, ja johtoreitin tutkimusalueella noin 125 kiinteistöä. Voimalayhtiö on tarjonnut maanomistajille ennakkohaltuunottoa ja vapaaehtoista lunastusmenettelyä johtoaukeasta. Aurinkovoimalan rakentaminen Tervajoensuolle odottaa työ- ja elinkeinoministeriön tukipäätöstä ja voisi alkaa ensi syksynä. Uusi voimalinja Huutokoskelle on tarkoitus rakentaa vuosina 2025–2026.

Sarjayrittäjän keksintö lupaa mullistaa energiavarastoinnin - Tässä on kyse satojen miljardien eurojen markkinasta

02.28.2024

Teollisuushallissa sijaitseva sininen merikontti, joka on täynnä putkia, säiliöitä ja ohjausautomatiikkaa, on osa Elstor Oy:n kehittämää tuotetta, joka varastoi sähköä suureen massaan korkeassa lämpötilassa. Tämä ratkaisu mahdollistaa höyryn ja lämmön tuottamisen ilman päästöjä kustannustehokkaasti. Tuote voidaan käyttää korvaamaan fossiiliset polttoaineet teollisessa höyryn tuotannossa, mikä vähentää hiilijalanjälkeä. Elstorin järjestelmä optimoi sähköenergian latauksen varastoon halvan sähkön aikana. Yritys on tehnyt useita toimitussopimuksia ja tarjoaa höyrylaitteistoja eri kokoisina. He etsivät nyt kumppaneita skaalatakseen tuotteen maailmanlaajuisesti ja tavoittelevat vähintään 10 miljoonan euron liikevaihtoa viidessä vuodessa.

Pörssisähkön hinta putoaa nollaan myöhään torstaina

02.28.2024

Torstaina pörssisähkön hinta laskee nollaan, mikä tarkoittaa, että sähkön hinta ilman arvonlisäveroa on käytännössä olematon. Vaikka sähköstä ei peritä hintaa, siihen sisältyy silti sähköyhtiön marginaali ja sähkönsiirtomaksu. Pörssisähkön hintatiedot ovat saatavilla esimerkiksi Pörssisähköä.fi-sivustolta, joka perustuu sähköpörssi Nord Poolin dataan. Torstain aikana sähkön keskihinta pysyy matalana noin 1,7 sentin tasolla, ja iltaa kohti hinta laskee entisestään, alkaen vain 0,04 sentistä kilowattitunnilta kello kymmeneltä illalla. Fingrid ennustaa tuulivoiman tuotannon olevan torstaina korkealla tasolla.

Sähkö on torstaina halpaa - grafiikka näyttää tilanteen

02.28.2024

Torstaina pörssisähkön hinta pysyy erittäin alhaisena, ja päivän arvonlisäverollinen keskihinta jää noin 1,6 senttiin kilowattitunnilta. Helmikuussa pörssisähkön hintataso oli keskimäärin edullinen, ja kuukauden keskihinta oli arvonlisäveroineen 6,4 senttiä kilowattitunnilta. Vertailun vuoksi, vuosi sitten helmikuussa sähkön keskihinta oli korkeampi, noin 8,8 senttiä kilowattitunnilta.

Kalleimman sähkön päivät voivat nousta jopa kymmeniä senttejä kalliimmiksi - Suomen viimeinen lauhdevoimala ei käynnisty kenties enää ikinä

02.28.2024

Fortumin Meri-Porin hiililauhdevoimala poistuu maaliskuun lopussa sähkömarkkinoilta. Voimalan tuotanto varataan Huoltovarmuuskeskukselle (HVK) vakavien häiriötilanteiden varajärjestelynä. Tämä voi nostaa sähkön hintapiikkejä, koska voimalan puuttuminen vaikeissa sähköntuotantotilanteissa lisää hintavaihtelua. HVK:n toimitusjohtaja Janne Känkäsen mukaan voimala käynnistetään vain vakavan uhan sattuessa sähköjärjestelmälle, esimerkiksi hybridiuhkatilanteissa. Fortumin mukaan voimala suljettaisiin ilman HVK:n sopimusta, sillä sen tuotanto ei ole taloudellisesti kannattavaa.

Tuulivoimavalituksia hallinto-oikeuteen Puolangalta, Ristijärveltä, Törmänmäestä ja Paltamosta

02.28.2024

Useiden tuulivoimakaavasta valittajien mukaan kaava on ylimitoitettu ja aiheuttaa kohtuutonta haittaa alueen asukkaille ja ympäristölle. Yksityishenkilöt, kyläyhdistykset ja luonnonsuojelujärjestöt ovat tehneet valituksia Kainuun tuulivoimakaavaa vastaan Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Heidän mukaansa tuulivoimarakentaminen muuttaisi alueen teollisuusympäristöksi, heikentäisi maisemaa ja luonnon monimuotoisuutta sekä vaarantaisi eläinlajien elinmahdollisuudet erämaa-alueilla. Lisäksi tuulivoimalat saattaisivat aiheuttaa näköhaittaa ja häiritä elinkeinotoimintaa. Valittajat vaativat kaavan palauttamista uudelleen valmisteluun ottaen paremmin huomioon asukkaiden ja luonnon tarpeet.

Energiavarastot yleistyvät myös asuintaloissa, mutta laki niiden rakentamisesta puuttuu - Palopäällikkö: Huolestuttaahan se

02.28.2024

Suomessa puuttuu lainsäädäntö älykkäiden energiavarastojen suunnittelun ja rakentamisen ohjaamiseksi, mikä herättää huolta pelastuslaitoksissa. Akkuvarastojen yleistyessä pelastusviranomaiset varautuvat lisääntyvään tarpeeseen luomalla ohjeistusta suurten akkujärjestelmien turvallisuuden takaamiseksi. Akkuvarastojen paloturvallisuus ja sijoittelu ovat keskeisiä huolenaiheita, ja pelastusviranomaiset korostavat tarvetta laajempaan näkökulmaan suunnittelussa. Vaikka erityistä lainsäädäntöä ei vielä ole, rakennushankkeisiin ryhtyvien vastuuta korostetaan. Pelastusviranomaiset suosittelevat akkuvarastojen sijoittamista riittävän etäälle rakennuksista ja huomioimaan mahdolliset paloturvallisuusriskit. Litiumakustojen paloherkkyyden vuoksi varastoissa tulee ottaa huomioon myös räjähdysvaara.

Pyhäjärven Itämäen tuulivoimapuistolle suunnitellaan 400 kilovoltin voimajohtoa - Sijoittuisi myös Haapajärven alueelle

02.28.2024

Neoen Renewables Finland Oy suunnittelee 400 kV:n voimajohdon rakentamista Pyhäjärven Itämäen tuulivoimapuiston sähkönsiirtoa varten. Voimajohto kulkee Pyhäjärven ja Haapajärven kaupunkien alueilla. Itämäen alueelle suunnitellaan enintään 35 tuulivoimalan voimalaitoskompleksia, joiden kokonaiskorkeus voi olla enintään 300 metriä. Tuulivoimapuisto kattaisi noin 3 800 hehtaarin alueen ja sijoittuisi yksityisten maanomistajien, Metsähallituksen ja muutaman muun metsätaloutta harjoittavan yrityksen maille. Ympäristövaikutusten arviointiselostus on laadittu aiemman Itämäen tuulivoimapuistohankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn täydennykseksi voimajohdon reittisuunnitelmien muututtua.

Digitan Pieni Paja -konesalin hukkalämpö hyödynnetään kokonaisuudessaan Helenin kaukolämpöverkkoon

02.28.2024

Pieni Paja, Digitan konesali Helsingin Pasilassa, on energiatehokkuudeltaan alueen kärkeä. Energiatehokkuuden taustalla on yhteistyö energiayhtiö Helenin kanssa. Konesalin jäähdytys- ja ilmastointijärjestelmät on integroitu niin, että lauhdelämpö hyödynnetään tehokkaasti Helenin kaukojäähdytysverkossa. Pieni Paja on suunniteltu tavoitteena PUE-arvo alle 1,2, mikä kuvaa konesalin energiatehokkuutta. Kaikki konesalissa käytetty sähkö on hankittu uusiutuvista energialähteistä. Yhteistyössä Helenin kanssa datakeskusten hukkalämpöjä hyödynnetään kestävän energian tuotannossa. Helenin tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä.

Kalajokilaakson some: Luulen, että immeisen ulosteitakin aletaan jossain vaiheessa jätevesilaitosten tuntumassa muuttamaan kaasuiksi

02.28.2024

Kalajokilaakson somessa viikon kuumimmat puheenaiheet liittyivät uutiseen biokaasun tankkauspisteen avautumisesta kesällä Ylivieskassa. Aihe keräsi runsaasti kommentteja, joissa käsiteltiin muun muassa kaasukäyttöisten autojen valmistusta, EU-sääntelyä, biokaasun hyödyntämistä ja sen vaikutusta ympäristöön sekä autoilijoiden näkemyksiä eri vaihtoehdoista. Kommenteissa tuotiin esille myös näkemyksiä sähköautojen ja biokaasuautojen hinnoista, saatavuudesta ja ympäristöystävällisyydestä.

Selvitys tarkasteli merituulivoiman edistämiskeinoja Suomen talousvyöhykkeellä

02.28.2024

Tuulivoimalla on keskeinen rooli Suomen tavoitteessa saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä. Erityisesti Suomen merialueilla on tunnistettu valtava potentiaali tuottaa puhdasta sähköä, ja hankekehittäjien kiinnostus merialueita kohtaan on kasvanut merkittävästi. Selvityksessä esitellään keinoja edistää merituulivoiman markkinaehtoista kehitystä Suomessa kustannustehokkaalla ja kestävällä tavalla. Yksi selvityksen havainnoista on olemassa olevan tiedon puute Suomen talousvyöhykkeellä, ja merellisen tiedon kartuttaminen onkin tärkeää merituulivoiman yhteensovittamiseksi ympäristön ja muiden merellisten toimintojen kanssa. Hankkeen tuloksia hyödynnetään merituulivoimahankkeiden sijoittelua koskevassa arvioinnissa ja merialuesuunnittelun päivitystyössä.

Fingrid harkitsee allianssimallia

02.28.2024

Kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj ja Boost Brothers Oy ovat arvioineet allianssimallin käyttöä kantaverkon rakennushankkeissa. Fingrid suunnittelee mittavia investointeja kantaverkkoon ja harkitsee uusia toteutusmalleja. Selvityksen mukaan allianssimalli voisi sopia erityisesti siirtoyhteyshankkeisiin, jotka ovat laajoja tai sisältävät teknisiä haasteita. Fingridin kehityspäällikön mukaan allianssimalli voi olla sopiva vaihtoehto, ja seuraavaksi yhtiö tarkastelee hankeportfoliotaan. Allianssimalli on yleistynyt suurissa infrahankkeissa, ja sitä kokeillaan myös sähköverkkoinvestoinneissa, vaikka suunnittelun ja toteutuksen yhdistävä KVR-malli on yleisempi pienissä ja keskisuurissa hankkeissa.

Olkiluoto 3 kohta pois pelistä: Kallistuuko sähkö? Pystyn kuvittelemaan tilanteen, jossa ongelmia syntyisi

02.28.2024

Fortum ilmoitti siirtävänsä Meri-Porin kivihiililaitoksen siirtymistä huoltovarmuuskäyttöön kuukaudella eteenpäin. Alun perin laitos oli tarkoitus sulkea maaliskuun alussa, mutta nyt se siirtyy huhtikuun alkuun. Tämä päätös tehtiin vähentääkseen riskiä sähköpulan syntymisestä maaliskuussa, kun Olkiluoto 3 suljetaan huoltokatkon ajaksi. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja pitää päätöstä järkevänä, vaikka sääennusteet ovatkin jo hälventäneet huolia sähkön riittävyydestä. Päätös takaa, että lisää sähköntuotantoa on saatavilla, jos sähkön hinta uhkaa nousta liian korkealle maaliskuussa.

Sähköyhtiöistä tulvi yli 3 000 valitusta, ja yksi syy on ylitse muiden - Fortum kertoo, miksi myi kalliita sopimuksia

02.28.2024

Kilpailu- ja kuluttajavirasto sai yli 3000 yhteydenottoa sähköyhtiöiden toiminnasta viime vuonna. Yleisin aihe oli sopimusehtoihin liittyvät kysymykset, erityisesti hinnankorotukset ja sopimusmuutokset. Fortum ja Vattenfall eivät aio noudattaa Kuluttajariitalautakunnan ohjeistusta sähkösopimusten hinnoittelusta. Yhtiöt perustelevat päätöstään sillä, että alkuperäinen sopimus sitoo sekä heitä että asiakasta, ja kohtuullistaminen johtaisi heille taloudelliseen tappioon. Määräaikaiset sähkösopimukset sidotaan futuurimarkkinoiden hintoihin, ja kuluttajat sitoutuvat ostamaan sähköä sovitulla hinnalla koko sopimuskauden ajan. Kuluttajariitalautakunta suositteli sähkösopimusten hinnan kohtuullistamista. Fortumin ja Vattenfallin mukaan tilanne olisi selkeämpi, jos asia ratkaistaisiin tuomioistuimessa, mutta se edellyttäisi kuluttajan viemistä käräjille sähköyhtiötä vastaan. Osapuolet voivat neuvotella määräaikaisen sopimuksen ehdoista kesken sopimuskauden, ja jotkut sähköyhtiöt tarjoavat mahdollisuutta siirtyä toiseen sopimukseen. Fortum ja Vattenfall katsovat, että määräaikaisen sopimuksen purkavan asiakkaan tulee korvata yhtiölle aiheutuva vahinko.

Tuulivoimakaavasta useita valituksia hallinto-oikeuteen

02.28.2024

Kainuun tuulivoimakaavasta on tehty kuusi valitusta Pohjois-Suomen hallinto-oikeuteen. Valittajien mukaan kaava on ylimitoitettu ja asettaa asukkaat kohtuuttomaan asemaan. Valittajina ovat yksityishenkilöt, Törmänmäen kyläyhdistys, Arctic Giant -yritys ja luonnonsuojelujärjestöt. Valitusten mukaan kaava heikentäisi merkittävästi alueen luontoa ja kulttuuriympäristöä sekä asettaisi asukkaat vaaraan. Lisäksi tuulivoimaloiden suunniteltu sijoittuminen erämaisille alueille heikentäisi rauhallisten seutujen eläinlajien elinmahdollisuuksia. Kiinteistön omistajat Puolangalla vaativat kaavan kumoamista muun muassa sen perusteettoman ylimitoitetun tuulivoimatavoitteen vuoksi. Valittajat vaativat kaavan palauttamista uudelleen valmisteluun huomioiden nykyistä paremmin alueen asukkaiden tarpeet ja luontoarvot.

Veden ja kaukolämmön hinta nousee Kemijärvellä

02.28.2024

Kemijärven lämpö ja vesi oy nostaa veden ja kaukolämmön hintoja maltillisesti maaliskuun alusta. Yhtiö myi viime kesäkuussa lämpölaitokset Aurora Lämpö oy:lle, mikä heikensi kuntapäättäjien luottamusta yhtiöön. Valtuustoaloitteessa vaaditaan selvitystä tilanteeseen ja erityistarkastusta aluehallintoviraston toimesta. Yhtiö suunnittelee toimintatapojensa ja tavoitteidensa tarkastelua strategiatyössä, joka valmistuu ensi kuun lopulla.

Energiayhtiö sai tarpeekseen sähkönmyynnistä

02.28.2024

Tampereen Energia myy sähkön vähittäismyynnin Väre oy:lle luopuen näin liiketoiminnasta, joka ei tuonut riittävää katetta sähkökaupan hinnoitteluriskeihin ja vaivaan nähden. Yhtiö jatkaa lämmön- ja sähköntuotantoa, sähkönsiirtoa ja verkkorakennusta. Sähkönsiirron hinnoittelussa yhtiö on ollut maltillisempi kuin muut, mutta sähkön vähittäismyynnissä se ei ole ollut kannattavaa. Myynti voi vähentää omistajaohjauksen painetta ja poliitikkojen halua puuttua yhtiön sopimushintoihin. Väre on joutunut vakuuttamaan asiakkaat siitä, ettei sähköyhtiön vaihtoon ole syytä, ja tarjolla voi olla jo ennen heinäkuuta ja määräaikaisten sopimusten päättyessä maltillisia sopimuksia.

Fortum hakee miljardikorvauksia Venäjän valtiolta välimiesmenettelyllä

02.27.2024

Fortum on aloittanut välimiesmenettelyt Venäjää vastaan suojellakseen oikeudellista asemaansa ja osakkeenomistajiensa etuja. Yhtiö vaatii korvauksia omaisuutensa laittomasta takavarikoinnista. Korvausvaatimukset nousevat määrältään useisiin miljardeihin euroihin. Välimiesmenettelyn ensimmäisessä vaiheessa Fortum lähetti Venäjän valtiolle riitaa koskevat ilmoitukset, mutta Venäjä ei reagoinut Fortumin sovintoneuvottelupyyntöön. Taustalla ovat Venäjän vihamieliset toimet, jotka kulminoituivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin antamaan asetukseen, jonka perusteella Fortumin omaisuus Venäjällä takavarikoitiin ja yhtiön osakkeenomistajan oikeuksia estettiin käyttämästä.

Läpimurto lähellä: Uudella materiaalilla poikkeuksellisen korkea vedyn varastointitiheys - jopa 144 g/l

02.27.2024

Korealaistutkijat ovat kehittäneet nanohuokoisen materiaalin, joka mahdollistaa poikkeuksellisen korkean vedyn varastointitiheyden. Materiaalin varastointitiheys on kaksinkertainen verrattuna paineistetun nestemäisen vedyn varastointitiheyteen. Uusi materiaali perustuu magnesiumborohydridiin, ja se absorboi vetyä fysikaalisesti huokosiinsa. Tämä mahdollistaa suuren määrän vetyä varastoituna massayksikköä kohden. Uusi materiaali tarjoaa lupaavia ratkaisuja vedyn varastointiongelmiin, erityisesti skaalautuvuuden osalta, mutta lentoliikenteeseen se ei välttämättä sovellu johtuen suuremmasta massastaan verrattuna nestemäisen vedyn säiliöihin.

Valkeakosken Energia perustaa tytäryhtiön - Muutosneuvotteluiden tuloksena 13 työntekijää siirtyy uuteen yhtiöön

02.27.2024

Valkeakosken Energia perustaa tytäryhtiön, jonka vastuulle tulevat kenttätyöt, kuten verkkojen rakentaminen ja kunnossapito. Muutosneuvotteluissa 13 henkilöä siirtyy tytäryhtiön palvelukseen, mutta Valkeakosken Energian henkilökunnan määrä ei vähene. Tavoitteena on toimintojen selkeyttäminen ja kustannustehokkuuden lisääminen. Tytäryhtiön perustaminen on suunniteltu tapahtuvaksi elokuun alussa, ja se pyritään käynnistämään syksyllä lomien jälkeen.

Energiayhtiön asiakkaat saivat yöllä kummallisen yllätyksen: muiden ihmisten 15 vuotta vanhoja laskuja

02.27.2024

Helenin laajan digitaalisten käyttäjäpalveluiden järjestelmäuudistuksen yhteydessä tapahtui virhe, jonka seurauksena noin 600 asiakasta näki muiden asiakkaiden vanhoja laskutustietoja Oma Helen -sovelluksessa. Virhe havaittiin maanantaiaamuna ja korjattiin välittömästi. Sovellus oli korjaustöiden ajan pois käytöstä, mutta palautettiin normaaliksi maanantai-iltapäivänä. Tietosuojailmoitus tehdään virhetilanteesta, ja vaikka tietoturvariskiä ei ole, Helen pahoittelee aiheutunutta haittaa asiakkailleen.

Vanhoja kaivoksia muutetaan urakalla energiavarastoiksi - Yhteen Euroopan maahan tulossa jopa 17 painovoima-akkua

02.27.2024

Niin Suomessa kuin muualla maailmassa suunnitellaan painovoima-akkuja entisiin kaivoskuiluihin. Esimerkiksi Romanian Jiu-laaksossa energiavarastoja kaavaillaan jopa 17 vanhaan hiilikaivokseen. Australiassa taas energiavarastoja on tulossa ainakin kahdeksaan entiseen kaivoskuiluun New South Walesissa. Suomessa brittiyhtiö Gravitricityllä on vireillä painovoima-akkuhanke Pyhäsalmen vanhassa kaivoksessa. Saksassa yhtiö on sopinut samankaltaisesta hankkeesta kaivosyhtiö Geiger Groupin kanssa. Sveitsiläisyhtiö Energy Vault taas rakentaa Kiinaan painovoima-akkuja, jotka tehdään kuilujen sijasta tornimaisiin rakennuksiin.

Väre ostaa osan Tampereen Energiasta

02.27.2024

Tampereen Energia on myynyt sähkön vähittäismyyntinsä Väreelle. Sen noin 100 000 kuluttaja- ja yritysasiakkaasta tulee siis heinäkuussa Väreen asiakkaita. Yhtiö jatkaa normaalisti lämmön, sähkön ja jäähdytyksen tuotantoa ja jakelua Tampereen alueella. Kaupalla ei myöskään ole vaikutusta sen asiakkaiden sähkösopimuksiin tai niiden ehtoihin. Väreen toimitusjohtajan Juha Keski-Karhun mukaan yhtiö on pitkään halunnut laajentaa, ja siihen Tampereen Energialta ostettu sähkön vähittäismyynti on yksi Suomen kiinnostavimmista mahdollisuuksista. Kilpailu- ja kuluttajaviraston on vielä hyväksyttävä kauppa.

Konnunsuon aurinkovoimalan rakentaminen voi alkaa ehkä jo tänä vuonna

02.27.2024

Lappeenrannan Konnunsuon aurinkovoimalan perustustyöt saatetaan aloittaa jo tänä vuonna. Jos niin käy, voimalan tuotanto voisi käynnistyä vuonna 2027. Hankealueen osayleiskaavaluonnos on nähtävillä, ja luontoarvot ja arvokas maisema saattavat vaikuttaa siihen ja lykätä kaavoituksen valmistumista. "Kun luvat ovat saaneet lainvoiman, todennäköisesti jo tämän vuoden puolella alkaisi tapahtua", sanoo hankekehittäjä Forus Oy:n projektipäällikkö Arto Ylönen. Voimalan teknisestä suunnittelusta ja toteutuksesta on vastuussa Better Energy, joka myös omistaa valmiin voimalan ja myy sen tuottaman sähkön. Konnunsuon aurinkovoimalasta tulee yli 300 hehtaarin kokoinen, ja valmistuttuaan se tuottaisi keskimäärin 250 gigawattituntia sähköä vuodessa.

Meri-Porin voimala käy vielä maaliskuun

02.27.2024

Meri-Porin kivihiilivoimalan siirtyminen huoltovarmuuskäyttöön on lykkääntynyt kuukaudella. Sen oli määrä poistua kaupallisesta käytöstä 1. maaliskuuta, mutta Fortum ja Huoltovarmuuskeskus lykkäsivät poistoa sähköpulariskin vuoksi. Olkiluoto 3 siirtyy 2. maaliskuuta yli kuukauden ajaksi vuosihuoltoon, minkä vuoksi Suomesta saattaa puuttua suuri osa energiatuotantoa, jos tuulivoimaa tulee vähän ja säät kylmenevät. Meri-Porin voimalaitos on viimeinen hiililauhdelaitos Suomessa. Fortumin mukaan päivitetyssä sopimuksessa laitoksen tuotanto varataan Huoltovarmuuskeskukselle 1.4.2024–31.12.2026.

Aurinkosähköä pientaloon: hintataso laskenut, toimitusajat lyhentyneet

02.26.2024

Motiva ja Suomen Aurinkoenergiayhdistys teettivät kyselyn pienten aurinkosähköjärjestelmätoimittajien näkemyksistä vuoden 2024 markkinakehityksestä. Kuluttajat ovat markkinalla aiempaa paremmassa asemassa, koska järjestelmien hinnat ovat laskeneet ja sekä komponentteja että asentajia on hyvin saatavilla. Kyselyn vastaajien mukaan noin seitsemän kilowatin laitteisto on nyt satoja euroja halvempi kuin viime vuonna. "Tämän vuoden hintakehitystä arvioidessa vastaukset jakautuivat. Liki kaksi vastaajaa kolmesta ennakoi hinnan pysyvän samana tai hieman laskevan", Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen sanoo. Hänen mukaansa vastaajat kertovat kuluttajien lykkäävän nyt suuria hankintapäätöksiä, mikä pidentää aurinkovoimaloiden myyntiaikoja. "Taloyhtiöissä on kuitenkin tervetullutta maltillista kasvua", Virtanen sanoo.

Nurmon Bioenergia on myyty Suomen Lantakaasulle - biokaasutehdas on tavoitteena rakentaa 2026 mennessä

02.26.2024

Nurmon Bioenergian osake-enemmistö on myyty Valion ja St1:n yhteisyritykselle Suomen Lantakaasu Oy:lle. Yhtiöstä tuli uusi omistaja Nurmoon suunnitellussa biokaasulaitoksessa, kun taas Atria jatkaa vähemmistöosakkaana. Laitos on määrä rakentaa niin, että se voi aloittaa nesteytetyn biokaasun tuotannon vuonna 2026. "Olen iloinen, että olemme saaneet Nurmon Bioenergialle Suomen Lantakaasun kaltaisen, vakaan ankkuriomistajan, joka on sitoutunut pitkäjänteisesti kehittämään biokaasutuotantoa maataloussyötteistä", sanoo hankekehittäjä Heikas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Jyrki Heilä. Suomen Lantakaasun liiketoiminnan kehityksestä Valiolla vastaava johtaja Leena Helminen kertoo, että kauppa on osa yhtiön pyrkimyksiä kohti kotimaisen lantabiokaasun tuotantoverkostoa.

Maailman suurin aurinkopuisto jauhaa nyt sähköä - näkyy avaruuteen asti

02.26.2024

Intiassa sijaitseva valtava aurinkovoimala on aloittanut sähköntuotannon. Voimala kuuluu kokonaisuuteen, jota pidetään maailman suurimpana uusiutuvan energian laitoskeskittymänä. Voimala-alueen rakentaja Adani Green suunnittelee kasvattavansa sen tuotantoa vielä 30 gigawatilla viiden vuoden kuluessa. Voimala-alue on kooltaan Singaporen kokoluokkaa ja näkyy jopa avaruuteen asti. Ympäristöjärjestöt ovat huolissaan siitä, ettei uusiutuvan energian puistoilta vaadita virallista ympäristövaikutusten arviointia Intiassa. Intian valtion tavoitteena on kasvattaa puhdas energiantuotantonsa 500 gigawattiin 2030-lukuun mennessä.

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja muutoksista luonnonsuojelulakiin - muutosehdotukset koskevat uusiutuvaa energiaa

02.26.2024

Ympäristöministeriö pyytää lausuntoja lakimuutoksista, jotka liittyvät uusiutuvan energian RED III -direktiiviin. Direktiivin täytäntöön panemiseksi luonnonsuojelulakia aiotaan muuttaa niin, että uusiutuvan energian hankkeiden ympäristövaikutusten arviointi ja Natura-arviointi tulisi vastedes aina tehdä yhdessä. Myös yleisen edun käsitettä tarkennettaisiin niin, että uusiutuvan energian hankkeet olisivat aina sen piirissä. Tällöin hankkeet voisivat saada poikkeuksia lajisuojeluun ja Natura 2000 -verkostoon liittyvistä säännöksistä. RED III tuli voimaan viime marraskuussa, ja se on pantava EU-jäsenmaissa täytäntöön heinäkuun alkuun mennessä.

Huono sää tietää pitkää päivää

02.26.2024

Carunan käyttöpäällikkö Anna Mickelsson sopii yhtiön kumppaneiden kanssa muun muassa käyttötöistä ja vikojen korjauksista. Yhtiön keskijännitelinjoihin tulee parisen tuhatta vikaa vuodessa, kun taas pienjännitelinjoilla luku on noin 5000. Mickelssonin mukaan vain yhdestä myrskystä voi seurata parituhatta vikaa. Virka-aikaan korjaajat pääsevät autolla paikalle tavallisesti alle tunnissa, mutta tiettömiin saariin on kuljettava veneellä, ilmatyynyaluksella tai hydrokopterilla. Vikoja tulee yhä vähemmän, kun ilmajohtoja korvataan maakaapeleilla, mutta maajohdoista vikoja on myös hankalampi havaita. Maakaapeleiden vikaantumista ehkäistään kouluttamalla maanrakentajia, jotta kaapeleiden lähellä tehtävät kaivuutyöt sujuvat turvallisesti.

Sipoon Energia korottaa sähkön siirtomaksuja - miksi sipoolaisia laskutetaan keravalaisia enemmän?

02.26.2024

Sipoon Energia ilmoitti viime torstaina, että se nostaa sähkön siirtomaksuja huhtikuun alussa. Yhtiön mukaan korotus johtuu siitä, että viime vuosina sähköverkkoinvestointien ja verkkojen ylläpidon kustannukset ovat nousseet. Se ilmoitti, että hinnat nousevat myös Keravalla, jossa yhtiö käyttää nimeä Keravan Energia. Vaikka korotus on samansuuruinen, se vaikuttaa keravalaisiin asiakkaisiin vähemmän. "Sipoossa meillä on noin 16 000 asiakasta ja Keravalla noin 23 000. Näin ollen siirtomaksut jakaantunut Keravalla laajemmalle kuin Sipoossa", sanoo Sipoon Energian verkkoliiketoiminnan johtaja Osmo Auvinen. Hänen mukaansa Sipoossa parannettiin viime vuonna sähköverkkoa noin 7 miljoonan euron investoinnilla, joka katettiin muilla keinoilla kuin asiakkailta saaduilla siirtomaksuilla. Hän sanoo, ettei kuitenkaan enää ole taloudellisesti mahdollista jatkaa korottamatta hintoja. "Siirtomaksu on selkeästi edelleen maan halvimpia", Sipoon Energian toimitusjohtaja Jussi Lehto sanoo.

Lämmitys lämpöpumppuistuu - Suomessa on myyty 1,6 miljoonaa lämpöpumppua

02.26.2024

Suomessa myydään suhteellisesti eniten lämpöpumppuja Euroopassa. Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen arvelee, että lämpöpumppujen osuus lämmityksessä kasvaa tulevaisuudessa. Hänen mukaansa lämmityksen muuttuminen sähköiseksi vähentää hiilidioksidipäästöjä, sillä suomalainen sähkö on Ruotsin jälkeen puhtainta Euroopassa. "Saksassa sähkö on viisi kertaa likaisempaa kuin meillä. Siellä lämpöpumppujen myyminen ei välttämättä pienennä hiilidioksidipäästöjä. Suomessa sähkön ja öljyn hintasuhde on myös Saksaan verrattuna hyvä", hän sanoo. Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijan Annika Johanssonin mukaan EU:n uudistuneet F-kaasuasetus ja otsoniasetus vähentävät yhteensä arviolta 500 megatonnia hiilidioksidiekvivalenttia päästöjä vuoteen 2050 mennessä.

Säästöpankkiryhmä tutki: puolet omakotiasujista suunnittelee energiaremonttia

02.26.2024

Säästöpankkiryhmän teettämä tutkimus kertoo, että suomalaiset omistusasujat haluavat parantaa kotiensa energiatehokkuutta. Säästöpankit lanseerasivat tarkoitusta varten energialainan keväällä 2023, ja ne vastaavat kysyntään jatkamalla lainan asiakasetuja. Säästöpankkiryhmä tarjoaa elokuuhun asti asuntolaina-asiakkailleen energialainaa ilman toimitusmaksua. Tutkimuksen mukaan yli kolmannes omistusasujista ja jopa puolet omakotiasujista ovat harkinneet energiatehokkuustoimia kodeissaan. 85 prosenttia vastaajista tavoittelisi niillä säästöä energiakustannuksiin, kun taas 43 prosenttia ovat kiinnostuneimpia nostamaan kiinteistöjensä arvoa. 51 prosenttia harkitsisi ikkunoiden tai ovien vaihtamista, kun taas 41:tä prosenttia kiinnostaisi aurinkopaneelien asennus ja 39:ää lisäeristeet seiniin, lattiaan tai kattoon.

Aurinkovoima: Paimioon iso aurinkopuisto - tuo kaupungille vuokratuloja ja tukee vihreää siirtymää

02.26.2024

Paimion omistamille maa-alueille suunnitellaan suurta aurinkoenergiapuistoa, jonka toteuttaa eurooppalainen aurinkovoiman kehittäjä Alight. Aurinkopuisto sijoittuu E18-moottoritien ja 110-tien läheisyyteen Naskarlassa, ja se on ensimmäinen teollisen mittakaavan aurinkoenergiapuisto Paimiossa. Alightin operatiivinen johtaja Warren Campbell korostaa suunnitelmien varhaisuutta ja sitoutumista yhteisön kuulemiseen sekä luontoselvityksen tekemiseen. Aurinkoenergia on nopeasti kasvava energiamuoto, ja Alightilla on suunnitelmia useille aurinkopuistoille Suomessa. Paimion aurinkopuisto tuottaa puhdasta aurinkosähköä jo kahden, kolmen vuoden kuluessa ja Alight selvittää mahdollisuutta laajentaa puistoa myös lähialueille.

Parkano päättää Takakankaan-Pihlajaharjun tuulivoimakaavasta

02.26.2024

Parkanon kaupunginvaltuusto päättää tällä viikolla Takakankaan-Pihlajaharjun tuulivoimakaavasta. Alueelle suunnitellaan 12 tuulivoimalaa, jotka kohoaisivat lähes 300 metrin korkeuteen. Voimaloista kolmea on siirretty kaavoituksen aikana pois herkemmiltä luontoalueilta. Vaikka voimalat näkyvät kauas joillakin paikoilla, ne vaikuttavat näkymään suuresti vain harvoissa kohdissa. Suomenselän ylängölle suunnitellaan toistakymmentä tuulivoimahanketta, joihin tulisi yhteensä 120 noin tuulivoimalaa.

Pörssisähköön voi tulla varttihinnoittelu

02.26.2024

Euroopan sähkömarkkinoilla tapahtuu merkittävä muutos, kun kaupankäynti siirtyy nykyisistä tunnin jaksoista 15 minuutin jaksoihin. Tämä muutos astuu voimaan ensi vuoden tammikuussa. Jatkossa sähkön hinta määräytyy 15 minuutin jaksoissa seuraavalle vuorokaudelle Nord Poolissa eli pohjoismaisessa sähköpörssissä. Suomalaisten pörssisähkön hinnat perustuvat näihin päivittäisiin spot-hintoihin. Muutoksen taustalla on tuuli- ja aurinkovoiman kasvava osuus sähköntuotannossa sekä sähköntuotannon entistä vaihtelevampi luonne, joka riippuu enemmän sääolosuhteista.

Ruotsi rakentaa kattavaa vetytankkausverkostoa, jota valtion tukee jopa 70-100 % - Suomi jäänyt jälkeen myös Virosta

02.26.2024

Hollantilainen vetytankkausasemayhtiö Resato rakentaa uusia asemia Ruotsiin ja Viron Tallinnaan. Yhtiöllä on tankkausaseman malli näytteillä Business Oulun vetytapahtumassa. "Haluamme esitellä tätä, sillä ainuttakaan asemaa ei ole Suomeen vielä rakennettu. Helsingistä katsoen lähin löytyy pian Tallinnasta, jonne rakennetaan kaksi tankkausasemaa", sanoo Resaton aluemyyntipäällikkö Hendrik Sijtsma. Suomessa on vireillä vetytankkaushankkeet Järvenpäässä ja Liedossa, mutta ne ovat jäissä yhteiskunnallisen tuen puutteen vuoksi. "Tässä on nyt muna ja kana -ilmiö. Vetyautoja ei tule, kun ei ole tankkausverkostoa", teollisuusneuvos Timo Ritonummi työ- ja elinkeinoministeriöstä toteaa. Energiaviraston Uusiutuva energia -ryhmän johtajan Pekka Ripatin mukaan Suomen 40 prosentin maksimituki on poliittinen päätös, ja sitä voidaan korottaa muuttamatta lakia.

Sähköverkkojen rakentaminen kiihtyy

02.26.2024

Uusiutuvan energian lisääntyminen ja fossiilisen energian väheneminen vaativat sähköverkkoihin uusia investointeja. Fingrid rakentaa uuden voimajohtoyhteyden Rovaniemeltä Vaalaan, lisäten sähkön siirtokapasiteettia ja tukien Suomen ja Ruotsin välisiä rajasiirtoyhteyksiä. Investoinnit kantaverkkoon ovat osa kymmenvuotista suunnitelmaa vuoteen 2033 asti, ja ne kattavat noin neljän miljardin euron investoinnit. Sähköverkon kehittäminen on välttämätöntä sähkömarkkinoiden muutosten ja yhteiskunnan sähköistymisen vuoksi. Osaajapula on haasteena, mutta hyvät lähtökohdat Suomessa tukevat sähköverkkojen kehitystä.

Omistajaohjausjohtaja antoi pyyhkeitä Turku Energialle

02.26.2024

Turun kaupunki ja sen omistama Turku Energia eri mieltä Runosmäen Lämmön ylimääräisessä yhtiökokouksessa. Kokouksessa äänestettiin antivaltuutuksesta, jolla Runosmäen Lämpö voisi ostaa Turku Energian omistamat osakkeet itselleen. Turun kaupunki kannatti antivaltuuden myöntämistä, kun taas Turku Energia äänesti tyhjää. Omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen arvosteli Turku Energian toimintaa ja korosti sovittujen pelisääntöjen noudattamista. Turku Energian toimitusjohtajan Timo Honkasen mukaan yhtiössä oli tapahtunut tietokatkos, ja heidän piti äänestää antivaltuutuksen puolesta.

Runosmäen Lämpö voi viedä maksukiistan oikeuteen

02.26.2024

Runosmäen Lämmön ylimääräinen yhtiökokous oli sähköinen viime viikolla. Yhtiön osakkaat ovat jakautuneet kahteen leiriin kiistellessään ison lämpöpumppulaitoksen aiheuttamista kustannuksista. Kapinoivat taloyhtiöt kieltäytyivät maksamasta lämpölaskujaan, väittäen Runosmäen Lämmön perineen liikaa lämmöstä. Hallituksen sovintoesitys sai kannatusta. Ylimääräinen yhtiökokous antoi hallitukselle valtuudet viedä riita välimieskäsittelyyn tai käräjäoikeuteen, mutta ensisijaisesti haetaan sopuratkaisua. Runosmäen Lämmön toimitusjohtaja korostaa sovinnon tärkeyttä ja antaa aikaa taloyhtiöille hyväksyä esitys. Turku Energia, joka omistaa osan Runosmäen Lämmöstä, sekoitti äänestystilanteen tietokatkoksella. Turun kaupungin omistajaohjausjohtaja arvostelee Turku Energian toimintaa ja korostaa sovittujen pelisääntöjen noudattamista.

Pirkanmaan jätehuolto sopi miljoonariitansa

02.26.2024

Nokian Koukkujärven biokaasulaitosta koskeva kiista on sovittu. Riidan osapuolet, Pirkanmaan Jätehuolto ja Ecoprotech Oy, vahvistivat sovinnon 15. joulukuuta mutteivät kommentoi asiaa julkisesti. Koukkujärven laitoksen rakennustyöt ovat viivästyneet ja jatkuvat edelleen, minkä vuoksi Pirkanmaan Jätehuolto purki hankintasopimuksensa Ecoprotechin kanssa vuonna 2022. Oikeudessa Ecoprotech haki vastapuolelta melkein kahdeksan miljoonan euron korvauksia sopimusrikkomuksesta ja maksamattomista laskuista, kun taas Pirkanmaan Jätehuolto vaati 13 miljoonan korvauksia muun muassa viivästyssakkojen vuoksi. Koukkujärven laitoksessa tuotetaan nyt kierrätyslannoitetta, maanparannusainetta ja liikennebiokaasua. Sen toimitusjohtaja Pasi Muurinen kertoo, että yhtiö on tyytyväinen biokaasun kysyntään.

Sähkökaupassa vaanii monta vaaraa

02.26.2024

Sähkön hinta oli pitkään niin alhainen, ettei tavallisella kuluttajalla ollut suurta kiinnostusta siihen. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti tilanteen äkillisesti, aiheuttaen energiakriisin Euroopassa. Vaikka sähkömarkkinoiden tilanne on rauhoittunut, sähköaiheet ovat edelleen päivittäin uutisissa, ja monet haluavat ymmärtää syvemmin sähkön hintojen muodostumista.Sähkökaupassa yksityiset kuluttajat hankkivat sähköä vähittäismarkkinoilta, kun taas tukkumarkkinoilla toimivat tuottajat ja suuret kuluttajayhtiöt. Porvoon Energia käyttää erilaisia strategioita riskien hallintaan ja sähkön hinnan suojaamiseen, jotta hinta pysyy kilpailukykyisenä.

SWM-Wood aikoo laajentaa Pursialassa ja kasvaa Keski-Euroopassa

02.26.2024

Mikkeliläisen yrityksen SWM-Woodin kasvusuunnitelmat ovat olennainen osa kaupunginjohtaja Janne Kinnusen vision toteutumista, jossa Mikkeliin tavoitellaan tuhat uutta työpaikkaa seuraavan vuosikymmenen aikana. SWM-Woodin lisäksi alueelle on suunnitteilla muitakin merkittäviä investointeja, jotka ovat olennainen osa kaupungin kasvuohjelmaa, jota kutsutaan Pöhinä-projektiksi. Etelä-Savon Energia on avainkumppani monissa investoinneissa, kuten esimerkiksi Ren-Gasin kaasulaitoksen hankkeessa. Investoinnit, joihin kaupunki on mukana, voivat tuoda huomattavia taloudellisia hyötyjä ja työllisyyttä alueelle. Esimerkiksi suunnitellut investoinnit yhteensä 736 miljoonaa euroa, joista energiasektorin osuus on 480 miljoonaa euroa, voivat tuottaa kaupungille merkittäviä vero- ja kiinteistöverotuloja sekä luoda työpaikkoja sekä rakentamisvaiheessa että valmistumisen jälkeen.

Viro: Hiilidioksidipäästöoikeuksien tulojen uskotaan vähenevän tänä vuonna

02.26.2024

Viron odotetaan saavan hiilidioksidipäästöoikeuksista tänä vuonna noin 215 miljoonaa euroa myyntituloja eli vähemmän kuin viime vuoden 358 miljoonaa euroa. Muutos johtuu siitä, että vuonna 2023 hiilidioksidipäästökiintiöiden hinta kohosi ennätyskorkealle mutta on laskenut merkittävästi joulukuun jälkeen. Annika Varik Viron ilmastoministeriöstä sanoo, että on vielä liian aikaista ennustaa päästökiintiöiden hintaa tälle vuodelle, mutta kansainvälisten ennusteiden mukaan hinta voi lähteä nousuun vuoden keskipaikkeilla.

Keravan Energia korottaa sähkön siirtomaksuja

02.25.2024

Keravan Energia korottaa sähkön siirtomaksuja huhtikuun alusta alkaen. Korotus vaikuttaa jonkin verran sekä kerrostalo- että pientaloasiakkaiden kuukausilaskuun. Yhtiö perustelee neljän prosentin korotusta viime vuosien kustannusten voimakkaalla nousulla sähköverkon investoinneissa ja ylläpidossa. Tyypilliselle kerrostaloasiakkaalle korotus tarkoittaa noin 0,5 euron lisää kuukausimaksuun ja pientaloasiakkaalle noin 0,8 euron lisäystä. Vaikka siirtomaksut nousevat, Keravan Energia huomauttaa, että ne ovat edelleen maan halvimpia, eikä asiakkailta ole vielä tullut palautetta korotuksesta.

Keravan aurinkovoimala laajenee

02.25.2024

Keravan aurinkovoimala laajenee nykyisen aurinkovoimalan vieressä samalla tontilla. Aurinkopaneelien asennus uuteen voimalaan on tarkoitus aloittaa maaliskuussa, ja ensimmäiset tontin harvennukset tehtiin tammikuussa. Laajennuksen toimenpidelupa haettiin kesäkuussa 2023, ja maaurakoinnista vastaa Tuusulan L-kone. Keravan Energian tavoitteena on saada uusi aurinkovoimala tuotantoon kesään mennessä, vaikka se ei korvaakaan vanhaa tuotantoa. Yhtiö pyrkii hiilineutraaliustavoitteisiin laajentamalla uusiutuvien energiamuotojen tuotantoa ja vähentämällä mahdollista maisemahaittaa ja heijastumista aurinkopaneeleista.

Ruotsi: Ruotsin liikennevirasto haluaa laivaliikenteen puolittavan päästöt vuoteen 2050 mennessä

02.25.2024

Monet varustamot epäröivät siirtyä vihreään käyttöön suurten taloudellisten riskien sekä teknologiaa ja polttoainetta koskevan epävarmuuden vuoksi, kuten Ruotsin liikenneviraston uudessa raportissa "laskimen on toimittava yhdessä". Tavoitteena on, että merenkulun kasvihuonekaasupäästöt puolitetaan vähintään puoleen vuoteen 2050 mennessä, mutta tämän saavuttaminen edellyttää muutoksia toimialalla. Ympäristöystävällisempään suuntaan voi päästä erilaisilla tavoilla, kuten uusien, ympäristöä paremmin huomioon ottavien laivojen rakentaminen, olemassa olevien alusten uudelleen varustaminen, operatiivisten toimenpiteiden toteuttaminen tai ilmastoystävällisempien polttoaineiden valinta.

Ilmasto Ilmasto Raportti: Meren alla piilee valtava energiavarasto

02.24.2024

Geotieteellinen konsulttiyritys on ehdottanut merenpohjassa piilevän valtavan geotermisen energiavaraston hyödyntämistä energiakriisin ratkaisemiseksi. Geoterminen energia tarjoaa mahdollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen torjumiseen. Tutkimusraportissa korostetaan, että nykyiset uusiutuvat energialähteet, kuten aurinko- ja tuulienergia, eivät yksinään riitä vastaamaan kasvavaan energiantarpeeseen. Centre for Good Governance (CGG) esittää, että merenpohjasta voitaisiin hyödyntää geotermistä energiaa, jota saataisiin talteen valtameren keskiselänteiltä. Näillä alueilla syntyy uutta merenpohjaa ja magmasta nousevaa lämpöä voitaisiin käyttää energiantuotantoon. CGG:n mukaan tällaisen energian potentiaali voisi olla valtava, ja se tarjoaisi vakaita ja luotettavia energialähteitä. Lisäksi geotermisestä energiasta voitaisiin tuottaa myös makeaa vettä ja vetyä, ja alueelta voitaisiin louhia harvinaisia mineraaleja ja alkuaineita.

Itä-Suomeen voisi rakentaa aurinkovoimaloita, mutta Fingrid ja tuottajat kiistelevät

02.24.2024

Itä-Suomessa aurinkovoiman käyttöönotto olisi hyödyllistä, koska tuulivoimaloille ei saada lupia ja alueella on paljon sopivia paikkoja aurinkovoimaloille entisillä turvesoilla. Aurinkovoimaloiden kapasiteetin odotetaan kasvavan merkittävästi lähivuosina. Vaikka aurinkovoimaloita suunnitellaan, verkkoyhtiön ja yritysten välinen kommunikaatio voi hidastaa investointeja. Fingridillä ei ole vielä päätettyjä investointeja itään suuntautuvaan kantaverkkoon. Tohmajärvellä on suunnitteilla aurinkovoimalahankkeita, mutta päätökset odottavat vielä aiesuunnitelmien valmistumista.

Hyvä kysymys | Onko Fortum vaihdellut Vuoksen veden korkeutta luvatta? Energiayhtiön ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen vastaa

02.24.2024

Fortum suunnittelee luonnonuoman rakentamista Tainionkosken voimalaitoksen viereen, mikä mahdollistaisi kalojen vaelluksen Saimaan ja Vuoksen välillä. Hanke on suunnitelma-asteella, ja rahoituksesta tai toteutuksesta ei ole päätetty. Yhtiö hakee selvennystä voimalaitoksen lupaehtoihin liittyen lyhytaikaissäännöstelyyn, joka vaikuttaa Vuoksen vedenkorkeuteen. Tarkoituksena ei ole muuttaa nykyistä säätelytapaa eikä tarvetta uusille kompensaatioille ole. Vaikutukset alueen ympäristöön johtuvat pääasiassa voimalaitosrakentamisesta ja lyhytaikaissäännöstelystä. Yhteistyössä kaupungin ja ELY-keskusten kanssa tehdään vapaaehtoisia toimenpiteitä vaikutusten vähentämiseksi. Vesivoima on tärkeä Suomen sähköjärjestelmälle, erityisesti tuuli- ja aurinkovoiman vaihteluiden tasoittamisessa.

Vesi määrää tahdin

02.24.2024

Seinäjoen Kyrkösjärvellä valmistaudutaan lumien sulamiseen ja kevään tuloon tyhjentämällä tekoallasta tulvavesille. Seinäjoen Energia Oy:n mukaan voimalaa ajetaan veden määrän mukaan, toisinaan osan päivästä ja tulvavesien aikaan vuorokauden ympäri. Kyrkösjärven vesivoimalaitoksen osuus Seinäjoen Energian sähköntuotannosta on kolmisen prosenttia, mutta se on merkittävä tuulen ollessa epävakaa. Voimalan syvyyksissä sijaitseva konesali on varustettu kahdella tehokkaalla voimanpesällä, jotka tuottavat sähköä veden virtauksen voimasta. Voimalaitoksen toiminta on tärkeää tulvien hallinnan kannalta, ja sitä ohjataan ely-keskuksen ohjeistuksen mukaisesti. Vaikka voimantuotanto on tärkeää, Seinäjoen Energia korostaa vesivoimalan roolia myös tulvien hallinnassa ja ympäristöystävällisen energian tuotannossa.

Tosiasioita energiakaupasta

02.23.2024

Mikkelin kaupunki kattaa kertyneet alijäämät Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuuden myynnillä. Kaupasta levitetään mitä uskomattomampia väitteitä, joita kaupunginvaltuutetut Oskari Valtola ja Jouko Kervinen oikovat. Tarve myydä Esen vähemmistöosuus johtui kertyneistä alijäämistä ja uhasta joutua valtiovarainministeriön tarkkailuluokalle. Kaupungin hyvä talouskehitys oli odotettua, ja positiivinen tulosennuste oli jo heinäkuussa. Kaupunginvaltuusto ja kaupunginhallitus tekivät päätöksen myynnistä demokraattisesti, eikä päätöksestä ole valitettu. On aika lopettaa väärän informaation levittäminen ja keskittyä eteenpäin.

EPV Energia sai luvan vetylaitokseen Vaskiluotoon - vetyä tuotettaisiin sähköllä ja tuotetulla vedyllä tehtäisiin sähköä

02.23.2024

EPV Energia on saanut ympäristöluvan vetylaitoksen rakentamiseen Vaasan Vaskiluotoon. Vetylaitoksen avulla tasataan energiantuotantoa, kun uusiutuvan energian osuus kasvaa. Kun on runsaasti tuuli- tai aurinkosähköä, sitä käytetään vedyksi, jota voi hyödyntää, kun uusiutuva energia ei riitä. Tällä tavalla voidaan hyödyntää myös halpoja sähköaikoja. Vetylaitoksen tavoitteena on tuottaa 185–370 kiloa vetyä tunnissa ja varastoida enintään kymmenen tonnia vetyä. Laitoksen hetkellinen maksimituotantoteho on noin 14 megawattia. Alueelle rakennetaan myös energiantuotantoyksikkö, joka käyttää polttoaineena vedyn lisäksi nesteytettyä maakaasua ja biokaasua. Lisäksi rakennetaan kaksi sadan kuution kaasun varastointitankkia.

Viranomainen tutkii tammikuun korkeita sähkön hintoja – Nordpool ottaa käyttöön mekanismin myyjien ja ostajien rajoittamiseksi osakemarkkinoilla

02.23.2024

Energiamarkkinaviranomainen aikoo selvittää, onko sähkömarkkinalainsäädäntöä rikottu korkeiden sähköhintojen vuoksi tammikuun ensimmäisellä viikolla. Energiamarkkinaviranomainen korostaa, että tämäntyyppinen markkinoiden tarkastelu kuuluu normaaliin markkinavalvontaan, eikä sillä tällä hetkellä epäillä kenenkään rikkoneen lakia. Pohjoismainen sähköpörssi Nordpool aikoo ottaa käyttöön mekanismin, joka rajoittaa yksittäisten myyjien ja ostajien tarjouksia pörssissä. Jatkossa esimerkiksi sähköntoimittajat eivät voi tarjota enemmän sähköä huutokaupassa kuin mitä heidän hallinnoimassaan tuotantolistaussa on. Rajoitus otetaan käyttöön suurien sähkönhinnan heilahteluiden välttämiseksi tarjousvirheiden vuoksi.

Tammikuun sähköpiikin taustalla voi olla hintojen manipulointia - Energiavirasto selvittää nopeita muutoksia

02.23.2024

Energiavirasto tutkii, manipuloitiinko sähkömarkkinoita tai rikottiinko lakia muutoin tammikuun poikkeuksellisen sähkön hintapiikin aikaan. Johtaja Antti Paananen kertoo, että virasto käy tarkkaan läpi tuolloin tehtyjä osto- ja myyntitarjouksia. "Selvitämme, ettei ole tehty mitään rikkomuksia", hän sanoo. Toistaiseksi ei kuitenkaan ole epäilyjä rikkomuksista, vaan kyse on tavallisesta markkinavalvonnasta. Paanasen mukaan Energiavirastoa kiinnostaa sekin, että energiankulutus väheni kalleimpina päivinä enemmän kuin odotettiin. "Jos olisi osattu ennakoida kulutus paremmin, sähkön hinta olisi ollut alhaisempi", hän sanoo.

Šokkitarjous säikäytti sähkö­pörssin – Nordpool aikoo estää täysin poikkeukselliset tarjoukset

02.23.2024

Nordpool aikoo rajoittaa yksittäisten sähkökauppiaiden ostoja ja myyntejä spot-markkinalla. Rajoituksella pyritään estämään tarjousvirheet, joista voi olla vakavia seurauksia pörssiin kuuluville energiamarkkinoille. Viime marraskuussa norjalainen Kinect Energy tarjosi Suomen markkinalle epähuomiossa niin paljon sähköä, että sähkön hinta laski matalimpaan sallittuun lukemaan eli -50 senttiin kilowattitunnilta. Tarjouksesta olisi voinut seurata sähköpula, koska Kinect oli myynyt olematonta sähköä, mutta Fingrid puuttui tilanteeseen ja sähköä tuotettiin riittävästi. Tapauksen jälkeen Nordpoolin turvallisuuskäytännöt kyseenalaistettiin, sillä järjestelmän pitäisi varoittaa selvästi virheellisistä tarjouksista. Nordpoolin toimitusjohtaja Tom Darell sanoo, että uudessa järjestelmässä markkinatoimijoiden tarjouksia rajoitettaisiin niiden tuotantosalkun koon mukaan. "Olemme jo vahvistaneet sisäisiä käytäntöjämme marraskuun 23. päivän tarjousvirheen jälkeen. Olemme myös siinä käsityksessä, että asiakkaamme ovat entistä tietoisempia tarjousten oikeellisuuden tärkeydestä", hän kertoo.

Talvilomaopas: Lumigolfia, talvikalastusta, tacoiltoja ja päiväleiri – viikko täynnä toimintaa

02.23.2024

Österbottens Tidning listaa tapahtumat, joita järjestetään talvilomaviikolla Kokkolasta Uusikaarlepyyhyn ulottuvalla alueella. Esimerkiksi Pedersören liikuntatoimisto tarjoaa ilmaisia aikoja AW Arenalla, LKI Arenalla ja Esse Elektro-Kraft Arenalla koko talviloman ajan.

Uuden sähkömittarin lukemat yllättivät kuluttajan - Sähköyhtiön edustaja kertoo kuka maksaa, jos mittari pitää tarkistaa

02.23.2024

Sydän-Satakunnan lukijaa Harjavallasta ihmetyttää, että hänen uusi sähkömittarinsa näyttää paljon aiempaa suurempia lukemia, vaikka hänen sähkönkulutuksensa ei pitäisi olla kasvanut. Lammaisten Energian toimitusjohtaja Kimmo Kivikko kertoo, että siltä kysellään välillä mittauslukemista, muttei se juuri ole saanut kyselyitä viime aikoina. "Yleensä kohonneen kulutuksen aiheuttaja löytyy asiakkaan sähkölaitteista. Esimerkiksi kovilla pakkasilla on otettu käyttöön ylimääräinen sähkölämmitin, jonka kulutus voi olla yllättävän korkea", hän sanoo. Hänen mukaansa pakkaset ovat voineet aiheuttaa yllätyksiä sähkölämmittäjille tänä talvena, ja asiakkaat näkevät sähkönkulutuksensa Lammaisten Energian Online-palvelusta. Kivikko sanoo, että harvakseltaan vanhojen mittarien toiminnassa on myös ollut virheitä, jolloin uusi mittari näyttää oikeat, korkeammat arvot. "Mittauksiin liittyvät ongelmat ovat koskeneet vanhaa mittarikantaa, jota ollaan nyt vaihtamassa pois", hän kertoo.

Ranuan päättäjät saavat pöydälleen kuusi tuulihanketta

02.23.2024

Ranuan kaava- ja maapoliittinen työryhmä alkaa ensi viikolla käsitellä kaavoitusaloitteita kuudesta tuulivoimahankkeesta. Kunnassa ei ole vielä lainkaan tuulivoimaa, koska kunnanvaltuutetut eivät kannattaneet sitä. Toissa vuonna valtuusto päätti, ettei sen kaudella kaavoiteta lainkaan tuulivoimaa, Kun viime vuonna ilmeni, että Ranualle voisi tuulivoiman myötä perustaa suuren biometanolitehtaan, valtuusto pyörsi päätöksensä ja ryhtyi käsittelemään tuulivoima-aloitteita normaalisti. Sen jälkeen Winda Energy Oy, VSB Oy, Tuulialfa Oy, Ubre Wind Bravo Oy, Enersense Oy ja Suhankotuuli Oy ovat jättäneet kaavoitusaloitteita yhteensä parin sadan tuulivoimalan edestä. On kuitenkin vaikea ennustaa, toteutuvatko hankkeet, koska kunnanvaltuustossa puolletaan ja vastustetaan niitä yhtä paljon.

Biokaasun tuotantoon vauhtia Pohjois-Savossa

02.23.2024

Biokaasutuotannon lisäämiseksi Pohjois-Savossa on perustettu uusi hanke. Luonnonvarakeskuksen koordinoimassa hankkeessa ratkaistaan tuotannon pullonkauloja, jotta alueelle saataisiin lisää investointeja. Biokaasutuotanto auttaa irtautumaan fossiilisista polttoaineista, vahvistaa alueellista energiatuotantoa ja tuottaa mädätettä, joka vähentää tarvetta ostolannoitteelle. Lisäksi biokaasutuotanto on kytköksissä turpeen korvikkeiden eli kasvualusta- ja kuivikemateriaalien tuotantoon.

Kaupunki nimennyt edustajansa useisiin yhtiökokouksiin

02.23.2024

Laitilan kaupunki on nimittänyt edustajansa moniin tytäryhtiöidensä kokouksiin. Edustuspestejä ovat saaneet talousjohtaja Marika Silvennoinen, tekninen johtaja Mika Raula, sivistysjohtaja Susanne Laaksonen, elinvoimapäällikkö Juha-Matti Päivölä sekä kaupunginjohtaja Lauri Kattelus. Heistä Raula edustaa Laitilaa Vakka-Suomen Voima Oy:ssä, josta kaupunki omistaa monia muita yhtiöitä vähäisemmän osuuden.

Lähes puolet kerrostaloasujista tietämätön kotitalonsa remonteista

02.23.2024

Eristeteollisuus on julkaissut tulokset tutkimuksesta, jossa paneuduttiin suomalaisten tietämykseen kiinteistöjen energiatehokkuudesta. "Tutkimuksen tulos on huolestuttava. Lähes 40 prosenttia suomalaisista kerrostaloasujista ei tiedä tai tunne oman taloyhtiönsä remonttisuunnitelmia. Vastaava luku on rivitaloasukkaidenkin kohdalla lähes 30 prosenttia", Rakennustuoteteollisuus RTT:n tuoteryhmäpäällikkö Peter Lind sanoo. Tutkimukseen vastanneista 70 prosenttia näkee eristämisen vaikuttavan myönteisesti kiinteistön arvoon. Vastaajien mukaan energiatehokkuutta kasvatetaan parhaiten eristämällä rakenteita, paremmilla lämmitys- ja viilennysratkaisuilla sekä tiivistämällä ilmavuotoja. 62 prosenttia vastaajista mainitsi energiatehokkuustoimien suurimmaksi motivaatioksi energiakustannuksissa säästämisen, kun taas asuinmukavuus ja kiinteistön arvon säilyttäminen olivat toiseksi ja kolmanneksi yleisimmät motivaatiot. Lindin mukaan isännöitsijöillä on suuri rooli tietämyksen kasvattamisessa, koska he ohjaavat remonttisuunnitelmia taloyhtiöissä.

Kokemäen Sähkön toimitusjohtaja vaihtuu

02.23.2024

Kokemäen Sähkö hakee uutta toimitusjohtajaa. Nykyinen toimitusjohtaja Markus Nurmi hoitaa pestiä vielä toistaiseksi, mutta jatkaa tulevaisuudessa vain toisessa johtamassaan yhtiössä Köyliön-Säkylän Sähkössä. Hänen mukaansa Kokemäen Sähkö on tähän mennessä ostanut toimitusjohtajapalvelut Köyliön-Säkylän Sähköltä mutta tavoittelee nyt omaa toimitusjohtajaa ajankäyttösyistä. Aiemmin yhteiselle toimitusjohtajalle oli perusteita, mutta nykyinen sähkömarkkina vaatii enemmän. "Vihreän siirtymän, huoltovarmuuden ja sähköistyvän yhteiskunnan hankkeet vaativat enemmän aikaa. Myös sääntelyä on enemmän, markkinoita on seurattava tarkemmin ja hinnoitteluun tehtävä muutoksia", Nurmi sanoo. Hänen mukaansa muutos on Kokemäen Sähkölle eduksi, ja tehtävään haetaan "operatiivista tekijää", joka osallistuu laajasti yhtiön toimintaan.

Tutkija: Oman elinympäristön muutokset pelottavat, jos ei tiedä niiden seurauksia

02.22.2024

Uusiutuvan energian hankkeet ja niiden ympäristövaikutukset aiheuttavat kiistoja Lapissa. Luonnonvarakeskus Luken tutkimusprofessori Seija Tuulentie sanoo, että suurimmat metsäkysymykset pohjoisessa on saatu ratkaistua, joten tuulivoimarakentaminen ja kaivokset ovat nousseet suuremmiksi riidanaiheiksi. Hänen mukaansa suuret tuulipuistot vaikuttavat niin suuresti asukkaisiin, maisemiin ja ympäristöön, ettei niiden vastustusta voi kuitata pelkkänä nimby-ilmiönä. Tuulentie sanoo, että ympäristön käytössä pelätään usein sitä, että suostumalla johonkin menetetään hallinta muille, eikä myöhempiin muutoksiin enää voi vaikuttaa. Asenteet voivat kuitenkin muuttua, jos pelot eivät toteudukaan. "Kyllähän luonnonsuojelualueisiin ja etenkin kansallispuistoihin suhtautuminen on muuttunut tosi paljon. Ehkä aiemmin koettiin juuri tämä pelko siitä, että se aiheuttaa taloudellisia menetyksiä. Nyt on huomattu vähitellen, että se päinvastoin toimii matkailussa tietynlaisena takeena hienosta luonnosta", Tuulentie sanoo.

Asiantuntija pitäisi kunnanjohtajat pois yritysten hallituksista - pohjalaiset johtajat ovat linjauksesta eri mieltä

02.22.2024

Tampereen yliopiston professorin Veikko Vahteran mukaan kunnanjohtajille ei pitäisi antaa hallituspaikkoja kuntayhtiöissä. Hän sanoo, ettei kaupunki voi antaa omistajaohjausta esimerkiksi hallituksessa istuvan kaupunginjohtajan kautta, koska hallituksen jäsenet ovat vastuuhenkilöitä yhtiössä. "Yleensä kaikki pyörii hyvin niin kauan, kuin kunnan ja yhtiön etu on sama. Kun nämä ovat tavalla tai toisella ristiriidassa, päätöksenteosta tulee hankalaa, koska keskeisin viranhaltija on esteellinen", Vahtera toteaa. Monet pohjalaisyritykset kuitenkin pitävät kaupungin hallitusedustajia tarpeellisina. Seinäjoen kaupunginjohtajan Jaakko Kiiskilän mielestä hänen hallitusjäsenyyksistään ei koidu ristiriitoja edes omistajaohjaustapauksissa, koska hänelle nimitetään tarvittaessa sijainen. Hallitusjäsenet saavat yhtiöiltä kokouspalkkioita, ja esimerkiksi Kiiskilä saa 160 euroa yhdestä kokouksesta niin Seinäjoen Energialta ja Seinäjoen ammattikorkeakoululta kuin Into Seinäjoelta.

Jääpatoa rikottiin varmuuden vuoksi Euran Paneliassa

02.22.2024

Jääpatoa avattiin kaivinkoneella Euran Paneliassa, jottei lämpenevistä säistä seuraisi tulvia. Päivystävän palomestarin Harri Salosen mukaan kaivuu suunniteltiin ely-keskuksen kanssa. Jääpato sijaitsee joen mutkassa lähellä Paneliankosken voimalaitosta. Säiden lämmetessä lumen sulamisvesiä voidaan joutua juoksuttamaan pois Pyhäjärvestä, mikä kasvattaa tulvariskiä.

Kesätöitä löytyy vielä – katso videoilta työnantajien neuvot hakijoille Kannuksen rekrymessuilta!

02.22.2024

Yritykset esittelivät avoimia kesätyöpaikkojaan Kannuksen rekrymessuilla. Yksi niistä oli Korpelan Voima, jota messuilla edustivat Mika Rahkonen, Noora Huhtamäki, Anne Isoaho ja Jenni Perälahti. Ensi kesänä Korpelan Voima palkkaa yhden kesätyöntekijän toimistotöihin, ja Verkko Korpelalla on tarjolla neljä kesätyöpaikkaa.

Sähkön hinta painuu perjantai-iltana negatiiviseksi - Grafiikka näyttää tilanteen

02.22.2024

Pörssisähkön hinta painuu hyvin alhaisiin lukemiin perjantaina. Verolliseksi keskihinnaksi muodostuu vain noin 0,4 senttiä kilowattitunnilta, ja iltakymmenen jälkeen hinta painuu jopa pakkasen puolelle. Suurimman osan päivää sähkö maksaa alle sentin kilowattitunnilta. Kalleimmillaan se on aamuyhdeksän ja -kymmenen välillä, jolloin se maksaa noin 1,8 senttiä kilowattitunnilta. Fingridin ennusteen mukaan Suomessa tuotetaan perjantaina paljon tuulisähköä. Esimerkiksi iltaseitsemältä tuotannon odotetaan pyörivän yli 5800 megawatin teholla, kun kokonaiskapasiteettina pidetään runsasta 7000:tta megawattia.

Täyssähköautoja myydään 700x enemmän kuin vetyautoja: Tuleeko vedystä liikenteessä ikinä mitään? - Asiantuntija: Yksi oljenkorsi sillä lienee

02.22.2024

Deloitte ei usko, että vety saavuttaa merkittävää roolia henkilöautojen polttoaineena. Yhtiön osakas ja globaali vetyjohtaja Tarek Helmi sanoo, ettei vetyautoja voi tankata oikein missään, ja sähkön muuntaminen vedyksi nostaa niiden käyttökustannuksia. Kun sähköautojen latausnopeus kasvaa, vety menettää parasta kilpailuetuaan, joka on sen tankkausnopeus. Deloitten mukaan vedystä tulee kuitenkin kannattavaa raskaassa liikenteessä ja pitkissä kuljetuksissa, joten tankkausasemille on tarvetta. "Yksinkertaistetusti hyvin raskaissa kuljetuksissa käytettäisiin vetyä, keskiraskaassa sähköä tai uusiutuvaa polttoainetta ja kevyimmissä kuljetuksissa sähkö on järkevä", Helmi sanoo.