logo logo logo

Diskussionen om Vasa hamnväg väcks till

1.2.2023

Kommunfullmäktige i Kronoby beslöt på måndag kväll att sänka kravet på dividend från kommunens elverk.

YLE Teksti-tv

Mikkelin kaupungin taloudellinen ahdinko syvenee

1.2.2023

Mikkelin kaupungin taloudellinen ahdinko syvenee. Alijäämien kattamisessa ykkösvaihtoehtona on tällä hetkellä ESEn vähemmistöosuuden myynti. Näin kaupunki voisi välttää päätymisen kriisikunnaksi.

YLE Teksti-tv

Suur-Savon Sähkön uusi tytäryhtiö tuo valokuituyhteydet lähivuosina kymmeniin tuhansiin talouksiin

1.2.2023

Suur-Savon Sähkö on perustanut uuden tytäryhtiön Järvi-Suomen Valokuitu Oy:n, joka tarjoaa valokuituyhteyksiä ja internet-palveluita. Yhtiö aikoo rakentaa uutta valokuituverkkoa samaan aikaa , kun alueen sähköverkkoa uusitaan, ja sen tavoitteena on lähivuosina saavuttaa 20 000 liittymän määrä. Vastaavasti esimerkiksi Rauman Energia on aiemmin lähtenyt mukaan telecom-bisnekseen.

YLE Uutiset

Suomalaisille myydään näillä alueilla halpaa sähköä – Muualla saa tällä hetkellä maksaa keskimäärin 22 % enemmän

1.2.2023

Aalto-yliopiston tutkijoiden mukaan suurin osa Suomen paikallisomisteisista sähköyhtiöistä noudattavat nykyisin ”Kokkolan mallia”, jossa omalla verkkoalueella sähköä myydään markkinahintaa edullisemmin. Mallin nimi tulee Kokkolan energialta, joka ilmoitti syksyllä oman jakeluverkon alueen hintakatosta. Esimerkiksi Alajärven Sähkö ja Esse Elektrokraft myyvät oman alueensa asiakkaille sähköä kymmenellä sentillä kilowattitunnilta.

Tekniikka & Talous

Mikkelin kaupungin taloudellinen ahdinko syvenee – kaupunki on päätymässä myymään osan energiayhtiöstään

1.2.2023

Mikkelin kaupunki pohtii myyvänsä vähemmistöosuuden Etelä-Savon Energiasta. Aiemmin ESEn suunnitelmissa oli Koskienergian osakkeiden myynti, ja ylimääräisillä osingoilla kaupunki olisi voinut kattaa kertyneet alijäämänsä. ESE on keskeyttänyt myyntiaikeensa, koska kaupungin alijäämä on kasvamassa aiemmasta arviosta. Kaupunginvaltuuston syksyllä 2022 tekemän linjauksen mukaan tulouttaminen on ensisijainen vaihtoehto ja jos se ei riitä, toissijainen vaihtoehto on ESE-vähemmistöosuuden myyminen. Mikkelin tulee kattaa alijäämänsä ennen vuoden 2023 loppua, jotta ei päädy kriisikunnaksi. Kaupunki hakee ESEn ostajaksi strategista vähemmistöomistajaa.

YLE Uutiset

Etelä-Savon Energian tuloutukset eivät tänä vuonna riitä Mikkelin alijäämien kattamiseen - vähemmistöosuuden myyntiä valmistellaan

1.2.2023

Etelä-Savon Energia on keskeyttänyt Koskienergian osakkeiden myynnin, sillä vesivoimayhtiön tuloutukset eivät riitä Mikkelin kaupungin alijäämien kattamiseen. Lisäksi Koskienergian katsotaan olevan merkittävä osa ESEn sähköntuotantoa, ja sillä on kasvava merkitys tulevaisuuden sähkömarkkinassa.

YLE Teksti-tv | YLE Uutiset

Sähkönkäyttö väheni Naantalin Energian alueella

2.2.2023

Sähkönkäyttö Naantalin Energian verkkoalueella laski viime vuonna 2,4 prosenttia 136,1 miljoonaan kilowattituntiin. Taustalla oli pääasiassa kotitalouksien sähkönkäytön vähentäminen. Myös valtakunnallisesti sähkön kokonaiskäyttö väheni vuonna 2022 noin kuusi prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Naantalin Energian toimitusjohtaja Pasi Haarala kertoo suomalaisen osallistuneen kiitettävästi ”talkoisiin”. Lisäksi artikkelissa kerrotaan Naantalin Energian kuluvalle vuodelle suunnitelluista investoinneista.

Vakka-Suomen Sanomat (E-edition)

Tässä ovat tämän hetken halvimmat sähkösopimukset – iso muutos tammikuussa

2.2.2023

Taloussanomat on selvittänyt tämän hetken halvimmat tarjolla olevat sähkösopimukset. Sähkösopimusten hintavertailu on tehty Halvinsähkösopimus.fi-verkkosivuston ja Energiaviraston sahkonhinta.fi-verkkopalvelun avulla eri asumismuodoille kerrostaloasunnosta sähkölämmitteiseen omakotitaloon. Kerrostaloasunnolle, jonka kulutus on 2000 kWh/v, halvin määräaikainen sopimus on Keravan Energia Oy:n kuuden kuukauden perussähkö (yleis), jonka hinta on 13,76 snt/kWh.

Ilta-Sanomat - IS Taloussanomat - IS Digitoday

Sähkö | Nämä yhtiöt korottavat tänä vuonna siirtohintojaan – Uudenmaan sisällä valtavat hintaerot

2.2.2023

Artikkelissa tarkastellaan Energiaviraston kuukausitilastojen mukaisia sähkönsiirtohintoja. Uudenmaan korkein hinta sähkönsiirrolle on Carunalla, halvin puolestaan on Keravan Energialla. Muun muassa Keravan Energian asiakkaiden sähkönsiirtolaskut ovat alkuvuodesta olleet aiempaa pienemmät, sillä yhtiö laski hintaa tammi-helmikuulta, jolloin se ei peri perusmaksua. Sen sijaan Raaseporin Energian toimitusjohtaja Frank Hoverfelt kertoo, että yhtiön hinnat saattavat nousta tänä vuonna.

Aamuposti | Helsingin Uutiset | Keski-Uusimaa | Loviisan Sanomat | Länsi-Uusimaa | Länsiväylä | Nurmijärven Uutiset | Uusimaa | Vantaan Sanomat

Myös demareiden Soile Kuitunen on eronnut Esen hallituksesta

2.2.2023

Aiemmin on uutisoitu, että Etelä-Savon Energian hallituksen varapuheenjohtajana toiminut Jani Sensio (ps.) on jättänyt tehtävänsä. Nyt myös demareiden Soile Kuitunen kertoo jättäneensä eroilmoituksen Etelä-Savon Energian hallitukselle 27. tammikuuta. Kuitusen mukaan eropäätöksen takana on kokonaisharkinta. Näin ollen Etelä-Savon Energian hallituksessa ei ole enää mukana yhtään Mikkelin kaupunginhallituksen varsinaista jäsentä.

Länsi-Savo | Länsi-Savo (E-edition)

Mikkeli aikoo kattaa alijäämät myymällä Etelä-Savon Energian osakkeita

2.2.2023

Mikkelin kaupungin alijäämiä on suunniteltu katettavan Etelä-Savon Energian vähemmistöosuuden myynnillä. Tähän vaikuttaa myös se, ettei Etelä-Savon Energia pysty tänä vuonna tulouttamaan kaupungille kymmenien miljoonien euroja lisätuloutuksia. Mikkelin kaupunginjohtaja Janne Kinnunen katsoo, että näillä perusteilla on aika siirtyä Etelä-Savon Energian myyntiprosessiin. Prosessi kuitenkin vaatii aikaa ja energiaa sekä Etelä-Savon Energialta että kaupungilta.

Länsi-Savo | Länsi-Savo (E-edition)

Pääkirjoitus: Teppurointi energiayhtiöillä pitää osata lopettaa joskus

2.2.2023

Lehden päätoimittaja Timo Laitakari ottaa kirjoituksessaan kantaa Etelä-Savon Energia Oy:n vähemmistöosuuden myymiseen ulkopuolelle. Laitakarin mukaan myyntipäätös ei ole hyvä, mutta se voi olla paras mahdollinen. Asiaa on käsitelty jo pitkään, ja se vie energiaa niin paljon, että muut asiat jäävät hoitamatta. Vähemmistöosuuden myynti ei kuitenkaan ole helppo tehtävä, sillä kauppahinta on saatava mahdollisimman korkeaksi. Yksi vaihtoehto on myydä Etelä-Savon Energian vähemmistöosuus maakunnalliselle Suur-Savon Sähkö Oy:lle.

Länsi-Savo | Länsi-Savo (E-edition)

Kuntien oma osaaminen ei riitä sähkön hinnan kilpailuttamiseen – Harjavalta ja Nakkila turvautumassa salkunhoitajan apuun

2.2.2023

Sähkön hinnan muutokset ovat saaneet kunnat miettimään sähkön kilpailuttamista. Kaikissa kunnissa ei kutienkaan luoteta omaan kykyyn kilpailuttaa sähkösopimuksia, ja esimerkiksi Nakkila ja Harjavalta ovat turvautuneet salkunhoitajan apuun. Kuntien aiempi sopimus Lammaisten Energian kanssa päättyy vuoden lopussa. Aiemmin Lammaisten Energia on auttanut kilpailutuksissa, mutta nyt sähköyhtiö on ilmoittanut, etteivät sen henkilöstöresurssit riitä asian hoitamiseen.

YLE Uutiset

Asiakas ei saanut irtisanottua Helenin sopimusta maksamalla sakon

1.2.2023

Helenin asiakas on yrittänyt irtisanoa kahden vuoden määräaikaista sopimusta. Sopimuksen tekemisen yhteydessä oli sanottu, että sopimuksen voi purkaa 50 euron sakolla. Yhtiö on moneen kertaan todennut, ettei sopimusta voida purkaa. Yhtiö on tarjonnut tilalle uutta lyhyempää sopimusta, mutta asiakas haluaisi vaihtaa pörssisähköön. Helenin myynti- ja asiakaspalvelujohtajan Anu-Elina Hintsan mukaan asiakkaalla pitäisi olla mahdollisuus vaihtaa sopimus vaikkapa pörssisähköön. Kyseisessä tapauksessa on tapahtunut inhimillinen virhe.

Ilta-Sanomat - IS Taloussanomat - IS Digitoday

Fortumin Lamminnevan tuulipuiston rakennuslupa voisi olla haettavissa 2025

1.2.2023

Fortumin Seinäjoella ja Lapualla sijaitsevan Lamminnevan tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyy. Fortum suunnittelee alueelle 38 tuulivoimalaa. YVA-selvitys on alustavan aikataulun mukaan tavoitteena saada valmiiksi vuoden 2024 alkupuolella. Myös kaavoittaminen alkaa YVA-ohjelmavaiheen rinnalla. Kaavoituksen osallistumis- ja arviointisuunnitelmat tulevat nähtäville YVA-ohjelman kanssa samaan aikaan sekä Seinäjoella että Lapualla. Tavoitteena on, että kaavaluonnos tulisi nähtäville samaan aikaan YVA-selvityksen kanssa 2024. Rakennuslupia olisi mahdollista hakea vuonna 2025.

Press Release Fortum

Helen alentaa sähkön hintaa keskimäärin 48 % huhtikuun 2023 alussa

1.2.2023

Helen alentaa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintoja keskimäärin 48 prosenttia 1.4.2023 alkaen. Alennus koskee myös kodin palvelusopimuksia, joiden hinta laskee keskimäärin 36 %. Tyypillisen kerrostaloasukkaan sähkölasku pienenee hinnanalennuksen myötä noin 28 euroa kuukaudessa. Omakotitaloasukkaan, jolla ei ole sähkölämmitystä, sähkölasku laskee noin 71 euroa kuukaudessa. Hinnanalennuksen taustalla on sähkön hankintakustannusten lasku. Energiansäästötoimenpiteitä on syytä edelleen jatkaa.

Press Release Helen

Korsnäsin merituulivoima-alueesta kisasi parikymmentä yhtiötä

1.2.2023

Vattenfallin Suomen-toimitusjohtaja Elina Kivioja kertoo, että parikymmentä yhtiötä oli kisannut Korsnäsin edustan merituulivoima-alueesta. Metsähallitus järjestää huutokaupat, ja mukana oli isoja kansainvälisiä toimijoita. Vattenfallilla iloitaan siitä, että Metsähallitus valitsi sen. Kiviojan käsityksen mukaan ratkaisevia tekijöitä olivat mm. yhtiön uusiutuvan energian strategia ja keskittyminen biodiversiteettiin. Metsähallituksella ja Vattenfallilla on samoja arvoja. Hinta ei ollut ratkaiseva tekijä. Metsähallituksen mukaan kokonaisuus ratkaisi. Tuulipuistoon suunnitellaan 7-100 tuulivoimalaa.

Vasabladet (E-edition)

Peikko toimittaa kallioankkuriperustukset Karahkan tuulivoimapuistoon

1.2.2023

Peikko on saanut merkittävän tilauksen kallioankkuriperustusten toimittamiseksi Karahkan tuulivoimapuistoon Oulaisiin. Toiminnassa tuulivoimapuiston arvioidaan olevan vuoden 2024 loppuun mennessä. Tuulivoimapuiston hankekehittäjä on VSB Uusiutuva Energia Suomi Oy, ja puiston omistajat ovat Helen Ltd. sekä Ålandsbanken. NYAB on hankkeen pääurakoitsija

Press Release Peikko

Sähköhyvitykselle kritiikkiä lainsäädännön arviointineuvostolta

1.2.2023

Lainsäädännön arviointineuvosto katsoo, että hallituksen esityksessä sähköhyvityksestä ei anneta vastausta siihen, miten sähköhyvitys kohentaisi heikossa asemassa olevien tilannetta. Lakiehdotuksessa ei perustella tarpeeksi, miksi hyvitys kohdentuu lähinnä hyvätuloisille kotitalouksille. Luonnoksesta ei selviä, mille kotitalouksille tukikokonaisuus parhaiten kohdentuu. Sekään ei selviä tarpeeksi, minkälaiset kotitaloudet ovat isoimmassa ahdingossa sähköhinnan nousun seurauksena.

Iltalehti (E-edition)

Turku Energian kallis määräaikainen sopimus harmittaa Turussa

1.2.2023

Turku Energian sitovasta kaksivuotisesta Turun Pientalojen Keskusjärjestön sähkösopimuksesta pääsee eroon ainoastaan muuttamalla tai maksamalla yhtiölle sopimuksen purkamisesta aiheutuvan tappion. Myyntijohtaja Harri Salon mukaan summa voi olla jopa tuhansia euroja. Sopimuksen ottaneita harmittaa joustamattomuuden lisäksi myös sopimuksen kova hinta. Noin 70 % järjestön jäsenistä on tehnyt kaksivuotisen määräaikaisen sopimuksen. Sopimuksessa hinta on 27 senttiä kilowattitunnilta. Turku on saamassa Turku Energialta 20 milj. euron osingon. Jos siitä luovuttaisiin, sähkön myyntihinta laskisi noin sentillä kilowattitunnilta. Kaupungin omistajaohjausjohtaja Jarkko Virtanen sanoo, että kaupunki ei voi subventoida hintaa.

Turun Sanomat (E-edition)

Korpelan Energia alentaa sähkön hintaa 1.3.2023

31.1.2023

Korpelan Energia on ilmoittanut, että sen toistaiseksi voimassa olevan sähkösopimuksen hintaa alennetaan 5 sentillä kilowattitunnilta maaliskuun 2023 alussa. Valo-sähkösopimuksen uusi veroton sähkön hinta on 14 senttiä kilowattitunnilta, kun vanha hinta on 19 senttiä. Veron kanssa uusi hinta on 15,4 senttiä. Valo-sopimustuote tuodaan myyntiin taas oman alueen uusille asiakkaille. Pitkään yhtiö on myynyt omalle toiminta-alueelleen pörssisähkö-tuotetta ja välillä määräaikaista sopimusta.

YLE Uutiset

Lumme Energia: Sähkön nykyhinta tuntuu hyvin kohtuulliselta

31.1.2023

Sähköpörssin keskihinta laski alle 10 senttiin kilowattitunnilta tammikuussa 2023, kun joulukuussa hinta oli yli 27 senttiä. Lumme Energian hintakatsauksen mukaan nykyinen hinta tuntuu hyvin kohtuulliselta korkeiden hintojen jälkeen. Helmikuun sähköfutuurin hinta on reilut 10 senttiä kilowattitunnilta, kun vielä itsenäisyyspäivän 2022 aikaan hinnan odotettiin olevan 52 senttiä. Kaasun kysynnän Euroopassa arvioidaan pysyvän maltillisena ja pohjoismainen vesitilanne on syksyä 2022 parempi. Talvella spot-hinnat saattavat olla hyvin korkeita varsinkin tuulettomina ja kylminä jaksoina.

Etelä-Suomen Sanomat

Taloyhtiöiden sähkö- ja lämmityskulut nousivat ennätyksellisen paljon 2022

1.2.2023

Isännöintiliiton kyselyn mukaan taloyhtiöiden kiinteistösähkö- ja lämmityskulut kohosivat ennätyksellisen paljon vuonna 2022. Useimmat vastaajat kertoivat 1-30 %:n kiinteistökulujen noususta. Vastaajista 19 % kertoi kulujen yli tuplaantuneen ja 5 % nousseen 191-200 %. Liiton toimitusjohtajan Mia Koro-Kanervan mukaan vastikkeiden nousutarve on arviolta 8-10 %. Taloyhtiöistä 41 % suunnittelee energiatehokkuuden kohentamista seuraavien viiden vuoden aikana. Isännöintiliitto tavoittelee asuinrakennusten energia-avustusten korotuksia.

Ilta-Sanomat - IS Taloussanomat - IS Digitoday

Kaasu ei tule loppumaan, vaikka lopputalvi olisi pakkasella

2.2.2023

Euroopassa kaasuvarastot ovat nyt 73-prosenttisesti täynnä ja maakaasun hinta on palannut syyskuun 2021 tasolle. Energiateollisuuden kaasumarkkina-asiantuntija Heikki Lindfors pitää tilannetta odottamattoman hyvänä. Kaasun hintaan on vaikuttanut sään lisäksi tarjonnan lisääntyminen ja Venäjä-riippuvuuden poistuminen. EU on asettanut tavoitteeksi, että Venäjältä ostettavaa kaasua vähennetään kahdella kolmasosalla. Vähennys on ollut paljon suurempi. Venäläisen kaasun tuonti Suomeen loppuu 7.2.2023. Vaikka seuraavan kahden kuukauden ajan Euroopassa olisi järkyttäviä pakkasia, kaasu ei todennäköisesti loppuisi.

Kauppalehti (E-edition)

Suomalaisten sähkönkulutus laski 5 % tammikuussa 2023

1.2.2023

Suomalaiset ovat jatkaneet sähkön säästeliästä käyttöä tammikuussa 2023. Lämpötilakorjattuna säästöä tuli 5 % vuotta aiemmasta. Vuonna 2022 sähkönkulutus laski kokonaisuudessa noin 6 %. Fingridin käyttötoiminnasta vastaava johtaja Tuomas Rauhala sanoo, että sähkön säästö on helmikuussakin todella tärkeää mahdollisten pidempien pakkasjaksojen aikana. Joulukuussa 2022 Suomessa kulutettiin 8 867 GWh sähköä (12/2021: 7 578 GWh). Tammikuussa kulutus oli 8 251 GWh (1/2022: 7 615 GWh). Lämpötilakorjattu vuotta aiempi luku oli 7 862 GWh).

Press Release Fingrid

Ylen listaamien vetyhankkeiden arvo on lähes 10 mrd. euroa

30.1.2023

Suomessa on tapahtumassa vetyvallankumous. Ylen listaamat 23 investointia ovat arvoltaan yhteensä lähes 10 mrd. euroa, mutta vain muutamasta on tehty konkreettinen investointipäätös. Esimerkiksi Nordic Ren-Gas suunnittelee rakentavansa vetylaitoksia viiteen suomalaiseen kaupunkiin yhteistyössä paikallisten energiayhtiöiden kanssa. Vuoteen 2030 mennessä tavoitteena on rakentaa kymmenen tuotantolaitosta. Neste kaavailee 120 MW:n elektrolyyserin hankintaa.

YLE Uutiset

Uusi opas: Päästökompensaatio-sanaa ei saisi enää käyttää

1.2.2023

Ympäristöministeriö ja maa- ja metsätalousministeriö ovat julkaisseet uuden oppaan vapaaehtoisten ilmastotekojen uusista käytännöistä. Sen mukaan yrityksen ei tulisi enää kertoa hyvittävänsä ilmastopäästöjään tai kompensoivansa tuotteidensa hiilipäästöjä, sillä kompensaatio tai hyvittäminen ovat liian epämääräisiä tai monitulkintaisia sanoja. Parempia ilmastoväitteitä ovat päästöjen kumoaminen sekä kansallinen tuki-ilmoitus.

Helsingin Sanomat

Finnwatch ja Compensate: Päästökompensaatioiden pelisäännöt tarpeen

1.2.2023

Finnwatch ja Compensate-säätiö kiittävät ympäristöministeriötä sekä maa- ja metsätalousministeriötä uusista päästökompensaatioita koskevista pelisäännöistä. Yrityksiä ohjeistavat vapaaehtoiset säännöt ovat ensimmäinen askel, mutta ne eivät tule auttamaan villin markkinan suitsimisessa ilman kunnollista toimeenpanoa ja valvontaa. Yritysten päästökompensaation puutteiden korjaaminen vaatii aktiivisia toimia tulevalta hallitukselta.

Press Release Finnwatch

Talouspolitiikan arviointineuvosto: Talouden sopeutus aloitettava 2024

1.2.2023

Talouspolitiikan arviointineuvoston mukaan pandemia ja Ukrainassa puhjennut sota ovat osoittaneet, että talouspolitiikan kyky tukea taloutta on tärkeää. Talouden pysyvän alijäämän johdosta uuden hallituksen tulisi aloittaa sopeutussuunnitelman toteuttaminen heti kautensa alussa. Sopeutus olisi aloitettava vuonna 2024. Suomi tarvitsee uskottavan suunnitelman ilmastonmuutoksen torjumiseen. Liikenteen verotusta tulisi uudistaa, jotta kannustimet päästöjen vähentämiseen paranisivat ja liikenteen sähköistyminen nopeutuisi. Energia-alalla tarvitaan infrastruktuuri-investointeja.

Press Release Talouspolitiikan arviointineuvosto

Uusi opas linjaa hyvät käytännöt vapaaehtoisille hiilimarkkinoille

1.2.2023

Ympäristöministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön uusi opas linjaa hyvät käytännöt vapaaehtoisille hiilimarkkinoille. Oppaan tavoitteena on parantaa kotimaisten hiilimarkkinoiden luotettavuutta ja luoda yrityksille mahdollisuus kotimaisiin ilmastotekoihin. Uskottavien ilmastoväittämien tulee perustua ilmastoyksiköihin, jotka täyttävät kansainvälisesti vakiintuneet minimikriteerit. Yksi keskeinen minimikriteeri ilmastoväittämän todistamiseen käytetyille yksiköille on lisäisyys, eli yksikön tuottavaa hanketta ei olisi tapahtunut joka tapauksessa esimerkiksi lainsäädännön vaatimuksesta tai taloudellisesti kannattavasti. On myös tärkeää, että yksiköiden tuottaman ilmastohyödyn tulee olla aitoa ja selkeästi pysyvää sekä todennettavissa. Lisäksi kaksoislaskentaa tulee välttää.

Press Release Ympäristöministeriö

Onnisen ja K-Auton logistiikkakeskukseen Hyvinkäälle aurinkovoimala

1.2.2023

Hyvinkäälle Onnisen ja K-Auton käyttöön tulevaan logistiikkakeskukseen rakennetaan oma aurinkovoimala. Aurinkovoimalalle varataan noin 6 400 neliömetrin alue tontin lounaiskulmasta, jonne rakennetaan aurinkopaneelipuisto. Aurinkovoimalan vuosituotantoarvio on 630 MWh. Logistiikkakeskuksen rakennustyöt lokakuussa 2022. Keskus valmistuu vaiheittain vuosien 2025-2030 aikana.

Press Release Kesko

Tuusulan Pelargoniaan tulee Consolis Parman betonielementit

2.2.2023

Consolis Parma toimittaa Tuusulaan rakennettavan, 103 asuntoa käsittävän asuintalo Pelargonian betonielementit. Siriuksen vuokra-asunnoiksi rakennettava ja rakennusliike Hartelan kehittämä kohde toteutetaan A-energialuokkaan. Kohteen värikkäät julkisivut valmistetaan laadukkaalla PARMArappaus-menetelmällä.

Press Release Consolis Parma

Kittilän kunnanhallitus: Tuulivoiman kaavoitushankkeita ei pidä käynnistää

31.1.2023

Kittilän kunnanhallitus on äänestänyt tuulivoimasta. Kunnanhallitus esittää valtuustolle periaatepäätöstä, jonka perusteella kunta ei käynnistäisi tuulivoiman kaavoitushankkeita tällä valtuustokaudella. Periaatepäätöksestä esityksen tehnyt Akseli Erkkilä kertoo, että luontomatkailu on kunnalle merkittävä elinkeino ja maiseman kauneusarvot ovat yhä tärkeämpiä nykyajassa. Tuulivoimahankkeita on kaavailtu poronhoidolle tärkeille alueille. Kunnanhallitus on käsitellyt asian 18 valtuutetun allekirjoittaman valtuustoaloitteen pohjalta.

Maaseudun Tulevaisuus

Riikinnevan kiertotalousalueelle 108 000 eur maakuntahallitukselta

31.1.2023

Pohjois-Savon maakuntahallitus on myöntänyt Leppävirralle suunniteltua Riikinnevan kiertotalousaluetta varten 108 000 euron tuen, jonka avulla on määrä rakentaa alueelle osaaja- ja synergiaverkostoa. Riikinnevalle kaavaillaan aurinkoenergia-, biokaasu-, tuulivoima- ja vetyjalostustoimintaa, ja kaikkiaan investointien kokoluokaksi arvioidaan niiden toteutuessa 300-500 milj. euroa. Hankkeen taloudellinen vaikutus Pohjois-Savon ja Itä-Suomen alueille saattaa yltää jopa miljardiin euroon.

YLE Uutiset

Kuortaneen Sarvinevalle tulossa taas tuulivoimakaava

1.2.2023

Kuortaneen kunnanvaltuusto on käsitellyt Sarvinevan tuulivoima-alueen osayleiskaavaehdotusta toistamiseen. Valtuusto on päättänyt äänin 14-4 jatkaa asian käsittelemistä. Kunnanvaltuusto on kesäkuussa 2021 hyväksynyt Sarvinevan alueelle tuulivoimaosayleiskaavan, mutta siitä valitettiin Vaasan hallinto-oikeuteen. Valtuusto päätti sittemmin aloittaa kaavoitusprosessin uudelleen.

Ilkka-Pohjalainen (E-edition)

Puolustusvoimat on vastustanut Tuulikolmion hanketta Juuan rajalla

31.1.2023

Valtaosa Itä-Suomeen kaavailluista tuulivoimahankkeista on kaatunut puolustusvoimien vastustukseen. Tuulipuistojen ja puolustusvoimien tutkien tulee olla vähintään 40 kilometrin päässä toisistaan. Tuulikolmio suunnittelee Nurmeksen ja Juuan rajalla sijaitsevalle alueelle Pyykorven tuulipuistoa. Puolustusvoimat on vastustanut hanketta. Yhtiön operatiivinen johtaja Jussi Havia sanoo, että yhtiö odottaa puolustusvoimien selvitystä. Yhtiössä suhtaudutaan varovaisen toiveikkaasti siihen, että ratkaisu löytyy. Yhtiö on suunnitellut viittä tuulivoimalaa. Muita kehittämisen esteitä alueella ei jatkotutkimusten mukaan ole. Puolustusvoimien lausunto Juuan ja Polvijärven raja-alueelle suunnitellulle Metsätalon alueen tuulivoimahankkeelle on kielteinen.

Karjalainen (E-edition)

Metsäteollisuus ry ei hyväksy kuitupuun polttamista energiaksi

1.2.2023

Energiapuun kova kysyntä on lisännyt painetta ainespuunkin polttamiseen. Metsäteollisuus ry katsoo, ettei jalostukseen kelpaavaa ainespuuta saisi ohjautua polttoon. Toimitusjohtaja Paula Lehtomäen mukaan vain erilaisia sivutuotteita saa polttaa. Euroopassa on hänen mukaansa väärä mielikuva siitä, että Suomessa hakattaisiin hakkuukypsiä metsiä vain niistä saatavan energian takia.

Maaseudun Tulevaisuus

Raumasterille laitetoimitussopimus Stora Enson Oulun tehtaalta

1.2.2023

Raumaster on saanut suuren laitetoimitussopimuksen Stora Enson Oulun tehtaalta, jossa muutetaan paperikonelinja tuottamaan kartonkia. Raumasterin toimitus käsittää hakkeen kuljetuksen uudelta kuorimolta uusiin siilovarastoihin ja edelleen hiertämöön. Kauppasummaa ei kerrota.

Länsi-Suomi

VTT:n hankkeessa luodaan alusta vihreiden polttoaineiden mallinnukseen

1.2.2023

VTT:n koordinoimassa GECFD-tutkimushankkeessa luodaan avoin simulaatio- ja yhteistyöalusta vihreiden polttoaineiden vaatimien uusien teknologioiden kehitykseen ja niiden käytön digitaaliseen mallintamiseen. Digitaalisilla työkaluilla mahdollistetaan uusien teknologioiden kustannustehokkaampi kehitystyö sekä nopeampi tulo markkinoille. Projekti kuuluu osana Business Finlandin Veturi-ekosysteemin Wärtsilän Zero Emission Marine ja Nesteen Novel sustainable & scalable solutions for transportation and chemicals -ohjelmiin. Työkalu perustuu OpenFOAM-ohjelmistoon, jonka pääkehittäjä on CFD Direct.

Press Release Teknologian tutkimuskeskus VTT

Forus lähtee toteuttamaan aurinkovoimalahanketta Hattulaan

2.2.2023

Hattulan kunta ja Forus ovat päättäneet, että Forus lähtee toteuttamaan aurinkovoimalahanketta Hattulaan lähelle Hauhon rajaa. Yhtiö on kartoittanut voimalalle sopivan alueen, jonka koko on melkein 120 hehtaaria. Vt. kunnanjohtaja Pekka Järvi kertoo kunnan olevan tyytyväinen hankkeen edistymisestä. Valmistelevat maastotyöt voitaisiin aloittaa vuonna 2024.

YLE Uutiset

Suur-Savon Sähkö perustaa Järvi-Suomen Valokuitu -tytäryhtiön

1.2.2023

Suur-Savon Sähkö Oy on perustanut tytäryhtiö Järvi-Suomen Valokuitu Oy:n. Yhtiön tehtävänä on rakentaa valokuituyhteyksiä ja toimittaa asiakkailleen internetpalveluita. Tavoitteena on 2030-luvun loppuun mennessä saavuttaa 20 000 liittymän määrä. Alkuvaiheessa liiketoiminta hyödyntää täysimääräisesti sähköverkkojen ja valokuituverkkojen yhteisrakentamisen mahdollisuuksia. Ensimmäisenä vuonna tullaan toteuttamaan 500-800 valokuituliittymää alueen asukkaille. Lähivuosina vuotuinen liittymien määrä nousee tasolle 1 500 liittymää vuosittain.

Press Release Suur-Savon Sähkö

Nevel Green -kaukolämpö tuotetaan hiilineutraalisti

1.2.2023

Nevelin myymä ja tuottama Nevel Green -kaukolämpö tuotetaan hiilineutraalisti. Sen vakuudeksi Nevelille on tammikuussa 2023 myönnetty myymälleen uusiutuvalle lämmölle alkuperätakuut, jotka ovat ainoa tapa osoittaa lämmön alkuperä markkinoilla. Kaukolämpötuotteiden markkinointi hiilineutraaleina tai uusiutuvina edellyttää myyjän rekisteröitymistä Energiaviraston valvomaan ja ylläpitämään alkuperätakuurekisteriin, josta tuotteelle voi hakea lämmön alkuperätodistuksen. Yhtiö on sitoutunut oman tuotannon hiilineutraaliuteen 2030 mennessä.

Press Release Nevel

Wärtsilän Agnevall: Ongelmia Olkiluodossa ja laitepainotteisissa tilauksissa

1.2.2023

Wärtsilä taistelee toimitusjohtaja Håkan Agnevallin mukaan kolmea vastatuulta vastaan. Ne ovat inflaatiopaineet, Olkiluoto-projektiin kirjattu 40 milj. euron varaus ja se, että uusista tilauksista suhteellisen suuri osa on yhä uusien laitteiden tilauksia. Yhtiö haluaisi siirtää fokusta myös palveluiden myyntiin ja toimittamiseen. Wärtsilän tilauskertymä vuodelta 2022 oli yli 6 mrd. euroa eli toiseksi paras yhtiön historiassa.

Kauppalehti (E-edition)

Neste kaavailee 120 MW:n elektrolyyseriä Porvoon jalostamolle

31.1.2023

Neste kaavailee alkuvaiheessa 120 MW:n elektrolyyseriä Porvoon jalostamolle. Sitä aiotaan käyttää uusiutuvan vedyn valmistukseen. Hanke on julkistettu vuoden 2021 lopussa, mutta silloin yhtiö kaavaili 50 MW:n elektrolyyseriä. Nesteen uusiutuvan vedyn hankkeista vastaavan johtajan Outi Ervastin mukaan investointipäätös on tulossa vuoden 2023 aikana ja rakentaminen alkaa vuonna 2024. Rakentamisvaiheessa hanke työllistää 250-300 henkilötyövuotta, minkä lisäksi laitteiden valmistuksessa ja muussa valmistelutyössä 170 henkilötyövuotta.

Uusimaa

Caverionin TM Voima -kauppa hyväksyttiin Kilpailu- ja kuluttajavirastossa

1.2.2023

Caverionin sopimus TM Voima -yhtiöiden sähköasema- ja voimajohtoliiketoiminnan ostosta on hyväksytty Kilpailu- ja kuluttajavirastossa, ja yrityskauppa on saatu päätökseen. Sähköntuotannon hajautuminen ja siirtymä kohti uusiutuvaa energiaa luovat merkittävää tarvetta sähkön siirto- ja jakelujärjestelmien parantamiselle. Yritysosto vahvistaa Caverionin hyvää asemaa energiasektorilla entisestään ja mahdollistaa erityisesti sähköasemaliiketoiminnan kasvun. Yritysosto käsittää TMV Service Oy:n, TMV Line Oy:n ja TMV Power Oü:n. Kaupan kohteena olleen yritysoston liikevaihto oli 30,5 milj. euroa vuonna 2021.

Press Release Caverion

Rejlers ostaa Flamialta Three Kings -liiketoiminnan

1.2.2023

Rejlers ostaa Three Kings -liiketoiminnan Flamia Oy:lta ja vahvistaa osaamistaan toimintakriittisten ympäristöjen tietosuojassa, tietoturvassa ja kyberturvassa. Three Kings on erikoistunut uusiutuvan energian turvallisuusjärjestelyihin. Rejlers Finlandin toimitusjohtaja Mikko Vaahersalo sanoo, että yrityskauppa tukee yhtiön strategiaa mahdollistaa energiamurroksen. Three Kingsin konsultit siirtyvät Rejlersin Energian ja Infran toimialalle.

Press Release Rejlers

Hyötytuuli toimitti Perhon tuulihankkeen YVAn ELY-keskukselle

1.2.2023

Suomen Hyötytuuli on toimittanut Perhon Kokkonevan YVA-selostuksen ja kaksi Natura-arviointia Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle. Yhtiö suunnittelee VE1:n mukaan 34 tuulivoimalaa ja VE2:n mukaan 42 tuulivoimalaa alueelle. Tuulivoimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja voimalaitoksen yksikköteho noin 6-10 MW. Hankkeen kokonaisteho olisi 200-420 MW. Sähkönsiirtovaihtoehtoja on neljä. Niistä kolmessa hanke liitetään Alajärven sähköasemaan 29-32 kilometrin pituisilla voimajohdoilla. Hanke voidaan myös liittää OX2:n Lestijärvi-Alajärvi-voimajohtoon.

Press Release ELY-keskus

Fingrid on siirtymässä 15 minuutin raportointiin

1.2.2023

Fingridin energiaselvityksen tietojärjestelmä uudistuu maaliskuun 2023 lopulla. Samalla kantaverkon mittaustiedot ryhdytään raportoimaan Datahubille ja eSettille vartin aikajaksoissa. Myös kahdenvälinen tiedonvaihto asiakkaiden kanssa rajapistemittauksista, netotuslaskennasta ja voimalaitosten sähkön tuotantoilmoituksista uudistuu; viimeistään varttitaseen käyttöönoton myötä 22.5.2023 alkaen tiedot tulee toimittaa Fingridiin 15 minuutin aikajaksoissa. Kantaverkkopalveluehtojen mukaisesti osapuolten tulee raportoida vastuullaan olevat nettotuotantotiedot Fingridille 15 minuutin aikasarjoina.

Press Release Fingrid