logo logo logo

tiedote 22.1.2021

Paikallisvoiman kaukolämmön hiilijalanjälkilaskurin tavoitteena paikkakuntakohtainen tarkkuus

Paikallisvoima ry:n suunnitteleman laskurin tavoitteena on tarjota kaukolämmön asiakkaille nykyistä tarkempi arvio näiden hiilijalanjäljestä. Paikallisvoiman toteuttaman selvityksen mukaan päästötiedot ovat saatavilla jopa paikkakunnan tarkkuudella mutta nykyisten hiilijalanjälkilaskurien arvio perustuu koko maan keskiarvoon. Tämän vuoksi vähäpäästöisen energian käyttäjien hiilijalanjälki näyttää useissa tapauksissa todellista suuremmalta.

Monen kaukolämpöyhtiön tuotanto muuttuu kovaa vauhtia ilmastoystävällisemmäksi, mutta hiilijalanjälkilaskurit arvioivat päästöjä edelleen kaikkien tuottajien päästöjen keskiarvon perusteella. Kuluttajan saama epätarkka tieto voi pahimmillaan johtaa siihen, että tämä valitsee lämmitykseensä tosiasiassa enemmän päästöjä aiheuttavan vaihtoehdon.

Paikallisvoiman hankkeessa on nyt suunniteltu tarkempi päästölaskuri. ”Tarkemmille tiedoille kaukolämmön päästöistä on ollut tarve jo pitkään”, toteaa Paikallisvoiman toiminnanjohtaja Toivo Hurme. Juuri valmistuneessa selvityksessä kartoitettiin päästötietojen saatavuutta sekä suunniteltiin laskurin toiminta niin kaukolämpöyhtiöiden kuin kuluttajien näkökulmasta.

AFRY Oy:n toteuttaman päästölaskurisuunnitelman mukaan kuluttaja voisi tehdä arvion kaukolämmön päästöistä tietyn paikkakunnan tasolla, mikä olisi merkittävä parannus nykytilaan. Päästötiedot ovat tällä hetkellä koottu useaan eri tietokantaan ja niiden tarkempi hyödyntäminen vaatii uuden teknisen ratkaisun kehittämistä.

Laskuri toteutetaan hankeen toisessa vaiheessa, joka aloitetaan keväällä 2021. ”Tavoitteemme on, että uusi hiilijalanjälkilaskuri on avoimesti kaikkien käytettävissä vuoden loppuun mennessä”, toteaa Paikallisvoiman edunvalvontapäällikkö Jari Nykänen. ”Kutsummekin nyt kiinnostuneet mukaan hankkeen toiseen vaiheeseen.”

Paikallisvoiman hankkeessa ovat tähän saakka olleet mukana Motiva, Suomen ympäristökeskus, Energiateollisuus ry, Kuntaliitto, Tilastokeskus, Energiavirasto ja Palveleva Kaukolämpö FinDHC ry.

Lisätietoja: 
Jari Nykänen, edunvalvontapäällikkö 
Paikallisvoima ry 
+358 503300103 
jari.nykanen@paikallisvoima.fi

Joel Sarasti, Consultant
AFRY Oy 
+358 504317253 
joel.sarasti@afry.com