logo logo logo

tiedote 15.2.2017

Ministeri Lintilä Paikallisvoima ry:n vuosiseminaarissa: Kuluttajien oma sähköntuotanto mahdollistettava

Elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) mukaan Suomi kannattaa Euroopan komissiossa tehtyjä linjauksia, joilla halutaan vahvistaa asiakkaiden roolia sähkömarkkinoilla. Hallitus haluaa kannustaa kuluttajia tuottamaan sähköä itse. Lisäksi Lintilä toivoo, että kuluttajat voisivat halutessaan myydä omasta käytöstään yli jääneen sähkön verkkoon.  

Ministeri Lintilä puhui Paikallisvoima ry:n vuosiseminaarissa, jossa keskusteltiin energiamarkkinoiden tulevaisuudesta. Seminaarin muissa puheenvuoroissa käsiteltiin muun muassa sähköjärjestelmän joustavuutta, energian pientuotannon trendejä ja teknisiä ratkaisuja sähkön varastoinnin toteuttamiseen.

Paikallisvoima ry:n toiminnanjohtaja Toivo Hurme korostaa, että myös paikalliset energiayhtiöt haluavat edistää asiakkaidensa oman sähköntuotannon pääsyä markkinoille.

”Paikallisvoiman jäsenkyselyn mukaan esimerkiksi 60 prosenttia jäsenyhtiöistä tarjoaa tällä hetkellä asiakkailleen aurinkopaneeliratkaisuja, joilla oma tuotanto on mahdollista. Hieman alle 90 prosenttia vastaajista myös ostaa asiakkaiden ylijäämäsähköä”, Hurme kertoo.

”Juuri paikallisilla energiayhtiöillä on hyvä mahdollisuus kasvattaa pientuotannon käyttöä kuluttajien kanssa, koska paikallisyhtiöt tuntevat asiakkaansa ja paikalliset olosuhteet hyvin”, toteaa Antti Vilkuna, Puhuri Oy:n ja Kanteleen Voima Oy:n toimitusjohtaja sekä Paikallisvoima ry:n hallituksen puheenjohtaja.

Vilkunan mukaan sähkömarkkinoilla eletään tällä hetkellä hyvin vaikeassa tilanteessa. Energiayhtiöille on asetettu lukuisia uusia vaatimuksia sekä ilmastonmuutoksen torjunnan että toimitusvarmuuden parantamisen vuoksi. Sähkön hinta on kuitenkin matalalla tasolla, mikä rajoittaa investointeihin käytettävissä olevan rahoituksen määrää.

”Paikallisyhtiöt haluavat investoida uuteen energiantuotantoon, mutta se on näillä energianhinnoilla lähes mahdotonta. Monet energiayhtiöt myös harkitsevat tällä hetkellä sähkön ja lämmön yhteistuotantolaitostensa muuttamista pelkiksi lämpöä tuottaviksi lämpölaitoksiksi sähkön alhaisen hinnan takia. Konkreettisia keinoja tämän estämiseksi olisi löydettävä pian, sillä yhteistuotanto on polttoainetehokas ja ympäristöystävällinen energiantuotantomuoto”, sanoo Vilkuna.