logo logo logo

tiedote 1.6.2015

Uusi tutkimus kyseenalaistaa sähkön johdannaismarkkinoiden toimivuuden

Sähkön huonosti toimivat johdannaismarkkinat nostavat kotitalouksien sähkön hintaa. Tänään julkaistu Lappeenrannan teknillisen yliopiston tutkimus herättää vakavia kysymyksiä sähkön johdannaismarkkinoiden toimivuudesta Suomessa.

Hyvin toimiva johdannaismarkkina on sekä sähkön myyjille että tuottajille välttämättömyys. Sähkönmyyjät tarvitsevat johdannaistuotteita pystyäkseen tarjoamaan sähköä kilpailukykyiseen hintaan asiakkailleen. Tehokkaasti toimivat johdannaismarkkinat ovat myös edellytys sille, että sähköntuottajat voivat varmistaa investointiensa kannattavuuden.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston tänään julkistama tutkimus osoittaa, että Suomessa aluehintariskiltä suojautumiseen käytettävien johdannaistuotteiden osto- ja myyntitarjousten välillä on huomattavan iso hintaero - keskimäärin jopa yli 10 %.

- Käytännössä tuotetun sähkön hintasuojaus sähköpörssissä nostaa Suomessa myytävän sähkön tukkuhintaa 10 %. Johdannaismarkkinoita kehittämällä tuosta saisi puolet pois, toteaa Paikallisvoima ry:n toiminnanjohtaja Mikko Rintamäki.  

- Tutkimus osoittaa, että johdannaismarkkinoilla kilpailu on liian vähäistä. Vähäisten kauppojen takia hinnanmuodostus on heikkoa ja tehotonta, eikä toimivista sähkön johdannaismarkkinoista voida Suomessa puhua. Energiayhtiöille tulee tällä hetkellä liian kalliiksi suojautua aluehintaeroja vastaan sähkön johdannaistuotteilla, mikä heijastuu kuluttajan sähkölaskuun, sanoo Paikallisvoima ry:n toiminnanjohtaja Mikko Rintamäki. 

- Mitä paremmin johdannaismarkkina toimii, sitä edullisemmin sähköyhtiöt pystyvät tarjoamaan sähköä asiakkailleen. Viranomaisten ja koko energia-alan olisikin siis perehdyttävä johdannaismarkkinoiden toimivuudessa ilmenneisiin kysymyksiin viivytyksettä. Tämä on myös asiakkaan etu, sanoo Paikallisvoima ry:n toiminnanjohtaja Mikko Rintamäki.

Tutkimuksen rahoittivat 44 paikallista sähköyhtiötä edustava Paikallisvoima ry ja suuria sähkönkäyttäjiä edustava Suomen ElFi Oy.


Lisätietoja: Mikko Rintamäki, Paikallisvoima ry:n toiminnanjohtaja, gsm 040 558 2289

Tutkimus Paikallisvoima ry:n nettisivuilla:
http://www.paikallisvoima.fi/fi/materiaalit/