logo logo logo

tiedote 12.4.2018

Tutkimus: Sähkö ei kiinnosta kuluttajia tippaakaan - alle puolet tarkistaa edes sähkölaskun loppusumman

Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan kuluttajat suhtautuvat hyvin välinpitämättömästi sähkönkulutukseensa. Alle puolet sanoo tarkistavansa sähkölaskun loppusumman, ja noin joka kolmas vastaaja ei osaa kertoa sitä laskutetaanko heiltä sähkön käyttö ja siirto yhdellä laskulla tai erikseen.

Suomalaisista lähes 90 prosenttia ilmoittaa hoitavansa taloutensa sähköasioita joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa. Siitä huolimatta viidennes vastaajista ei tiedä, ostetaanko heidän taloudessaan sähkö paikalliselta sähkönmyyjältä vai joltain muulta. Joka neljäs ei osaa sanoa, tuleeko sähkölasku heille kotiin paperisena vai sähköisenä.

Paikallisvoima ry on huolissaan siitä, että kuluttajien vähäinen kiinnostus sähkönkulutustaan kohtaan vaikeuttaa tarpeellisten uudistusten tekoa energia-alalla.

"Päättäjät ja energia-alan asiantuntijat pohtivat kuumeisesti, miten kuluttajat saataisiin aktivoitumaan sähkönkäytössään. Suomalaisten halutaan kiinnostuvan kysyntäjoustosta, huipputehojen välttämisestä ja muista hienoista asioista. Näyttää kuitenkin siltä, että ihmisiä eivät kiinnosta sähköasiat pätkääkään", sanoo Paikallisvoiman toiminnanjohtaja Toivo Hurme.

Hurmeen mukaan energia-alan ohjauksessa lasketaan sen varaan, että tulevaisuudessa kuluttajat olisivat valmiita esimerkiksi vähentämään omaa sähkönkulutustaan silloin, kun sähkön kysyntä on huipussaan ja tuotettu sähkö ei riitä.

"Toki pystymme näitä ongelmia ratkomaan myös automaation ja erilaisten palveluiden avulla, mutta niidenkin käyttöönottoon tarvitaan ensin kuluttajien kiinnostusta. Meidän olisi alana nyt tärkeää miettiä, miten voimme parantaa omaa työtämme ja vaikuttaa siihen, että fiksu ja tehokas energiankäyttö on kaikkien yhteinen asia", Hurme pohtii.

Kyselytutkimuksen toteutti Paikallisvoiman tehtävänannosta YouGov Finland 19.–22. helmikuuta 2018. Kyselyn kokonaisvastaajamäärä on 1006 henkeä. Linkki tutkimusraporttiin tässä.